Svakog ponedjeljka koprivničko sajmište ispunjeno je onima što prodaju razne stvari, što onih koji kupuju.
Tako je bilo i ovog ponedjeljka kada smo šetajući naišli na Krunu Rajna koji osim klasičnog povrća prodaje i kiwano. Riječ je o tropskoj biljci koja okusom podsjeća na bananu, limun, dinju i kivi.
– To sam prije nekoliko godina sadio sebi je mi je bilo fino. Prošle godine ga nisam imao i baš ga ondje nigdje nije bilo – pojašnjava.
S ovim zanimljivim voćem upoznala ga je susjeda.
– Jedna susjeda je donijela, probao sam i bilo mi je fino. Posadio sam i eto. Imam otprilike pola reda tamo gdje sadim krastavce i jedan grm u plasteniku. Nemam toga puno, ali zato puno rodi jer su veliki grmovi. Problema s nametnicima i nemam jer je riječ o egzotičnom voću – govori.
Kaže da je kupcima zanimljivo vidjeti nešto novo, ali nisu svi zainteresirani za kupnju, a prodaje ga po jedan euro za komad.
– To prvenstveno sadim za sebe jer je meni fino, a onda tu donesem pa ako se proda onda dobro, ako ne onda ja pojedem – ističe.
Na kraju smo se odlučili za kupnju da probamo ovo zanimljivo egzotično voće koje smo uspjeli pronaći.
Nitko od nas dosad ga nije probao pa smo potražili kako se uopće jede i navalili. Evo naših dojmova:
Ivana
– Što se tiče okusa osjećam kiselinu koja podsjeća na limun, dok me voće apsolutno podsjeća na kivi. Kako ne volim kivi, ne bih više ni jela kiwano, nije me oduševio.
Irena
– Voćka neobičnog izgleda krije još neobičniji okus. Prvi dojam nakon otvaranja izaziva dozu odbojnosti, ali i znatiželje. Miriše na krastavac. Okusni pupoljci otkrivaju blage kiselkasto-slatkaste note uz nježne arome kivija i banane. Teksture je poput mješavine limuna i prezrelog krastavca, pomalo sluzavo. Prilično neutralno voće. Nije loše, zanimljivo za probati, no nije me dodatno zaintrigiralo.
Sanjin
– Na prvu dok ga prerežete izgleda fino, jarke zelene boje, sjaji se… Očekivao sam čvršću teksturu, ali zapravo je nekako ljigav. Znate dok ostavite krastavac u stražnjem dijelu frižidera tjedan dana predugo? Pa ga otkrijete dok uzimate nešto čokoladno i izvadite ga jer se osjećate krivim jer vam je propao još jedan komad povrća, a obećali ste si dok ste bili mamurni da ćete jesti zdravo? E, tekstura mu je baš takva, kao kod tužno omekšalog i propalog krastavca. Sva sreća, dok se naviknete na to, okus je puno bolji. Mene je podsjetilo na kombinaciju limuna, krastavca i dinje. Bih li ga kupio opet? Sumnjam. Ali relativno ugodno iznenađenje.
Dragana
– Dosta je teško baratati ovom voćkom, ali jednom kad sam uspjela izvaditi njegovu “bit” iz kore i pomirisati tu zelenu želatinastu masu, na prvu sam pomislila – KRASTAVAC. Nakon što sam probala njegovu “srž”, priznajem da mi se nije svidjelo. Možda je trebalo biti hladno pa bi bilo osvježavajuće? Okus krastavca s kivijem u preglomaznim košticama i ljigavom zelenom čudu? Da, tako nekako bih opisala ovu voćku bez da sam prije isprobavanja prošla bespućima interneta i istražila kako se uistinu na najbolji način treba probati, a da bih osjetila sve njezine čari!
Tea
– Bio bi bolji da je slađi, okusom podsjeća na miks banane i kivija. Tekstura je sluzava kao kod krastavca. Sve u svemu nije loše, ali ne bi ponovila.