U Restoranu i pivnici Stari grad predstavljena je knjiga o jelima i gastronomiji đurđevačkog umirovljenika, strastvenog sakupljača recepata i ljubitelja kuhanja, dipl. ing. Miljeka Grgaca pod naslovom „Kaj so jeli“.
Odlukom da Gradska knjižnica, kao gradska ustanova, bude nakladnik knjige zadovoljan je i gradonačelnik Hrvoje Janči.
– Grad Đurđevac cijeni sve one koji čuvaju i drže do naše tradicije, a ova je knjiga uvelike obogatila đurđevačku i podravsku etno-gastronomiju i uz to pojasnila povijesne izvore njenih temelja koje je autor istražio – naglasio je Janči.
Božica Jelušić ocijenila je da će Grgaceva knjiga, s 200-tinjak izvornih recepata, biti vrijedan doprinos i turističkoj gastro ponudi Grada Đurđevca. Iznenađenje autoru priredile su članice Udruge žena grad Đurđevca, koje su mu poklonile svoj gastro suvenir, „Cocel z pogačom“.
– Vjerujemo da je pogača z oreji, koja je u vašoj knjizi, jednako dobra kao i naša koju smo mi istražile i zaštitile i koja je na listi nematerijalne kulturne baštine Grada Đurđevca i Đurđevačke Podravine pri Ministarstvu kulture i medija RH – rekla je Ljubica Dobravec, dopredsjednica Udruge žena grada Đurđevca.
Uz zahvalu Gradu Đurđevcu, obitelji i suradnicima, autor je rekao da je ova knjiga zapravo homage svim ženama koje su i u proizvodnji i pripremanju hrane oduvijek imale prevažnu ulogu uz napomenu da je kuhinja đurđevačke Podravine jednostavna, nutritivno vrijedna, bazirana na sezonskim i namirnicama sa seljačkog domaćinstva, te da ovdje još ima izvrsnih jela za istraživanje i zaštitu.
– Raduje me što je Grad Đurđevac prepoznao moj 50-godišnji trud u sakupljanju i čuvanju naše gastro baštine, te da su neka od starinskih jela već postala gastro brend i na jelovniku su Restorana i pivnice Stari grad – zaključio je autor.
Poslužena su i birana jela, a uz to, svi prisutni na izložbi počašćeni su i knjigom.
Promociju je vodila Bernarda Ferderber, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice, koja je uz TZ grada Đurđevca u sklopu programa „Jesen u Đurđevcu“ bila i organizator promocije.