15.4 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Biologija i slikanje njena su velika ljubav

FOTO Mlada umjetnica Laura Lončar slika od kad zna za sebe, no to joj nije jedina ljubav: Nisam išla tradicionalnim putem i tako sam oblikovala svoj stil
F

Iako je dugi niz godina crtala samo na papiru, ubrzo je sve svoje ideje prenijela na platno bez kojeg danas ne može zamisliti dan

Ne propustite

Još u djetinjstvu Laura Lončar iz Prugovca, mjesta nedaleko Đurđevca, počela je pokazivati umjetničku crtu. Od malena uvijek je morala nešto rezati, crtati bilo što samo da radi rukama.

Danas, 25-godišnja Laura magistrica je biologije, ali ljubav prema umjetnosti, njenoj prvoj i jedinoj pravoj ljubavi još je prisutna.

– Od kad pamtim za sebe ja se bavim izradom kreativnih stvari. Za razliku od ostalih vršnjaka ja se nisam igrala igračkama, već sam crtala, bojala ili nešto izrezivala – rekla nam je Laura.

Iako je dugi niz godina crtala samo na papiru, ubrzo je sve svoje ideje prenijela na platno bez kojeg danas ne može zamisliti dan.

– Ustvari jako sam dugo crtala na papiru i negdje prije pet godina počela sam slikati na platnu. I slobodno kažem kako sam se ovdje pronašla jer imam više prostora za izražavanje i za ekspresiju, nego na papiru – kaže Laura.

Laura Lončar
Foto: Ivan Balija

Osim slikanja, Laura se bavi i drugim kreativnim stvarima, kao što su fotografiranje, pisanje i izrađivanje figurica koji joj je trenutno najnoviji hobi.

– Praktički oduvijek radim svašta, ali zadnjih godinu dana jako sam se posvetila slikanju. Uzela sam i jedan tečaj i slobodnu godinu na faksu tak da to razvijem do neke više razine i da nađem neki svoj stil i da se maknem od realizma i da idem više prema ekspresionističkom – nastavlja kreativna Laura.

Kako joj umjetnost prva i velika ljubav upitali smo je zašto je odabrala biologiju, a ne recimo neki umjetnički smjer.

– Biologija mi je isto toliko draga kao i slikanje, jako sam znatiželjna osoba i biologija je bila logičan smjer jer pokriva sve što me je zanimalo. Općenito me fascinira priroda i mogu reći kako je ovaj faks utjecao na mene, ali i na ovaj rad koji radim kreativno. Mislim da to ne bi dobila općenito u nekoj umjetničkoj školi i na ovaj način oblikovala sam svoj stil po onome što me zanima. Nisam išla po nekom tradicionalnom školovanju, a opet sam spojila s nekim drugim interesima i ustvari sam jako zadovoljna s tom odlukom što sam išla na biologiju, pa čak ako mi i to ne bude primarni posao ne bi mijenjala odluku – objasnila je Laura.

Laura Lončar
Foto: Ivan Balija

Laura iza sebe ima nekoliko izložbi, no jedna joj je posebno draga. Radi se izložba koja je nastala u suradnji sa Zoološkim vrtom u Osijeku. Izložba imenom Od tundre do tropskih kišnih šuma oduševila je Slavonce, a i nas pošto smo imali priliku vidjeti slike uživo. Svaki detalj naslikan je s puno pažnje i ljubavi.

– Radeći na ovoj kolekciji sam, uz pomoć boja, kistova i mašte, proputovala cijeli svijet.  Svaka životinjska vrsta ima svoju priču, a ova je izložba moj pokušaj da nekima od njih podarim glas – ističe Laura.

Ono što nas je fasciniralo je informacija kako joj je za kolekciju od 30 slika trebalo samo dva mjeseca.

– Ne treba mi jako dugo za slikanje, radim serijski. Uvijek napravim njih više tako da kroz tjedan dana napravim njih četiri – nastavlja.

Laura Lončar
Foto: Ivan Balija

Ta izložba u Zoološkom vrtu, ujedno je bila u prva profesionalna, ali može se pohvaliti kako je imala i jednu izložbu i u sklopu fakulteta o velikim mačkama gdje su bile prisutne različite tehnike. Također, imala je i par puta izložene radove na nekim smotrama, poput sajma na fakultetu.

– Osim izloženih slika, imala sam i izložene i fotografije. U već spomenutoj izložbi u Osijeku izložene su i fotografije. Cijela izložba ispala je kao neka knjiga. Želja mi je u budućnosti napraviti e-knjigu, a i možda fizičku ako shvatim kako se to radi – nadovezuje se.

Također, Laura bi voljela imati izložbu i na domaćem terenu.

– Htjela bi imati izložbu u našem kraju, da vide moj rad i trud. Tako da sad šaljem mailove, pa ćemo vidjeti hoće li netko pristati – skromno kaže.

Laura Lončar
Foto: Ivan Balija

Ova mlada djevojka puna je ideja i inspiracije, a želja joj je da u skorije vrijeme otvori i neki obrt kako bi i “službeno” počela time baviti.

– Volim jako svemirske teme, životinje i priroda me jako inspirira. Iako mi je trenutno to hobi, voljela bi se s time početi baviti i “zapravo” kako bi spojila ugodno s korisnim – zaključuje mlada umjetnica Laura Lončar.

Laura Lončar
Foto: Ivan Balija
Laura Lončar
Foto: Ivan Balija
sliakrica, laura lončar, prugovac
FOTO: Laura Lončar
sliakrica, laura lončar, prugovac
FOTO: Laura Lončar
sliakrica, laura lončar, prugovac
FOTO: Laura Lončar
sliakrica, laura lončar, prugovac
FOTO: Laura Lončar
sliakrica, laura lončar, prugovac
FOTO: Laura Lončar
sliakrica, laura lončar, prugovac
FOTO: Laura Lončar
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×