Nema ništa bolje od fine, tople sarme uz koju poslužite kremasti pire i uživate u jednoj od najfinijih strana zime.
Ovo tradicionalno jelo priprema se u gotovo svim kućanstvima čim počnu padati temperature, a ako ste novi u kuhanju sarme onda će vam ovi savjeti sigurno koristiti.
Kupus je jedan od najvažnijih dijelova sarme i nije svaki dobar za pripremu. Kupite ukiseljeni domaći kupus na tržnici radije nego vakuumirani u trgovini.
Naravno, važno je i meso! Najbolja kombinacija je mješavina svinjske plećke i vrata, a odlično je i ako to možete kupiti u obližnjoj mesnici kod provjerenog prodavača kako biste si osigurali što bolje komade koji će dati posebnu aromu ovom jelu. Možete motati sirovo u kupus, a možete ga i lagano prodinstati na tavi kako biste izbjegli grudice i velike komade stisnutog mesa.
Osim toga, kupite i malo dimljenog mesa i stavite ga na dno i na vrh lonca, dat će poseban okus.
Rižu nije potrebno kuhati nego je samo nekoliko minuta potopiti u vodi i pomiješati s mesom te dodati začine po želji.
Jedan dio s kojim se mnogi muče, a zapravo uopće nije toliko kompliciran je motanje sarme. Najbolja metoda je da uzmete list kupusa u dlan i napunite ga mesom – nemojte staviti ni premalo ni previše, sve ovisi o veličini kupusa. Preklopite prvo s jedne strane, zatim s druge i uvrnite donji dio. Pritisnite list čvrsto kako vam tijekom kuhanja meso ne bi ispadalo vas.
Sarme slažite u lonac okomito, a ne vodoravno – tako se neće odmotati tijekom kuhanja i lakše ćete je izvaditi jednom kada je gotova.
Ne zaboravite sarmu krčkati na slaboj vatri dva do tri sata, tako će biti najbolja, piše Večernji list.