-2.1 C
Koprivnica
Subota, 23. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
OPG Prosenečki

FOTO/VIDEO Pronašli smo trešnje koje su nas okusom vratile u djetinjstvo, svaka se bere ručno, Vladimir: Ostao sam bez posla i tako je krenulo
F

Svaka trešnja mora biti ubrana s peteljkom, jer ako ju tako ne uberete sok curi iz nje i ona počinje trunuti

Ne propustite

Sezona trešanja u punom je jeku, a ljubitelji ove ukusne voćke svakodnevno uživaju u njenim plodovima.

Oni kojima je trešnja i više od ukusnog ploda članovi su obitelji Prosenečki čiji se OPG u Širokom Brezju pored Križevaca prostire na nešto manje od tri hektara.

OPG Prosenečki
Foto: Ivan Balija

Na posjedu imaju brojna stabla trešanja te nešto drugog voća.

– Davnih dana moji su roditelji imali trešnje i prodavali su ih u prosjeku tri tone godišnje. Tada nije bilo ovako ekstremnih vremenskih uvjeta kao danas. Igrom slučaja zatvorila se firma u kojoj sam radio i ostao sam bez posla. Od nečeg se mora živjeti, pa smo zapravo preko noći odlučili da krećemo ozbiljnije u voćarstvo – kaže nam Vladimir Prosenečki.

Prvo su posadili oko dvije tisuće stabala breskve, ali su vrlo brzo shvatili da putem trgovačkih centara baš i nema neke sreće.

– Nakon toga smo smanjili taj nasad i posadili različito voće, više vrsta krušaka, jabuka, šljiva i oko 330 stabala trešnje – kaže nam.

OPG Prosenečki
Foto: Ivan Balija

Važne su posebne tehnike uzgoja

Danas njihov nasad donosi oko 15 tona trešanja, a imaju ranije i kasnije sorte, sve za potrebe tržnice.

– Za trešnje smo se odlučili jer s njima imamo najviše iskustva. Znamo kad što treba napraviti, od same rezidbe, pa dalje. Krajem kolovoza ide se u prorjeđivanje jednogodišnjih grana da bi se dobilo osvjetljenje unutar krošnje – kaže nam, te dodaje i da je jako bitno u kojim se razmacima stabla sade, a o svemu tome ovisi kakve će trešnje biti.

Za razliku od trešanja koje smo možda vidjeli u dvorištima našim baka, koje su dosezale i visinu od 15 metara, njegove su trešnje vrlo niske i široke, jer grane moraju biti osvijetljene.

– Ako dođe do zagušenja onda niže grane ne rode ili imaju jako malo ploda koji nije kvalitetan. Zato ovakvom brigom osvjetljavamo cijelo stablo – kaže nam.

OPG Prosenečki
Foto: Ivan Balija

Puno je toga usmjereno i prema krupnoći samog ploda.

– Danas je bitno da trešnja bude velika, sa sitnom ne možete konkurirati nikome. Ima oko toga puno sitnih detalja koji su jako važni da bi sam plod bio zanimljiv kupcima – govori nam.

Vremenski uvjeti stvaraju probleme

Prije tri godine imali su jednu od najrodnijih godina, te su trešnje svakodnevno vozili u Zagreb na prodaju. Vremenski uvjeti su ono što u ovom poslu stvara dosta problema.

– Ove nas je godine tuča pogodila već pet puta – kaže nam, te dodaje kako sorte koje sada prodaju inače dolaze sredinom lipnja, a sada su uranile čak tri tjedna.

– Na plod utječe i mraz, pa trešnje znaju promijeniti oblik od onog na koji su kupci navikli. Ovo je godine ukupna šteta oko 60 posto, a to onda utječe i na cijenu – opisuje nam.

Obiteljski posao

Njihov je OPG obiteljski posao u kojem sudjeluju svi članovi obitelji.

– Djeca su sada već velika, imaju i svoju djecu, ali pomažu nam u berbi. To nam je zapravo najvažnije – kaže nam, te dodaje kako je radnike vrlo teško pronaći.

– Većina ljudi koji su htjeli raditi otišli su u Austriju, Irsku ili Njemačku, a ovdje je ostala uglavnom starija populacija. Sretan sam što moja majka još može pomoći, njoj je 68 godina, a bere kao i ja – govori Vladimir.

OPG Prosenečki
Foto: Ivan Balija

Sama berba radi se ručno i nije uključena nikakva mehanizacija.

– Svaka trešnja mora biti ubrana s peteljkom, jer ako ju tako ne uberete sok curi iz nje i ona počinje trunuti. Ako bi trešnju tresli, to se može koristiti za preradu, voćne sokove ili džemove – kaže.

Njihov gušt u trešnjama dolazi tek kad prođe sezona.

– Žena zna raditi razne kolače, a to je period kad mi uživamo jer više nema toliko posla oko berbe i prodaje – govori.

Najava zabrane prodaje na trgu u Križevcima

Što se prodaje tiče, njom su jako zadovoljni, a cijena je 5 eura za kilogram.

– Potražnja je stvarno velika, nas ovdje ljudi već znaju, pa s tim nemamo problem – govori nam i dodaje kako će im problem stvoriti ako se realizira najava da se više neće moći prodavati u centru Križevaca.

– Mi tamo prodajemo već 25 godina, a sada se priča da će doći do promjena. Ako neće biti razumijevanja za to, sigurno će nam to stvarati probleme. Mi se kao proizvođači moramo približiti kupcima, a križevačka tržnica je dislocirana i na nju kroz tjedan ne odlazi gotovo nitko – kaže nam, te dodaje kako je cijena koju u Križevcima plaćaju simbolična i na tome su zahvalni.

– Nas voćara nema puno, a sami centar nam puno znači. Ako ćemo biti samo na tržnici, to neće biti dobro. Danas sam došao iz Vrbovca gdje se prodaje u samom centru grada i ljudi su tamo prezadovoljni time – zaključuje Vladimir.

OPG Prosenečki
Foto: Ivan Balija
OPG Prosenečki
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najbolji od najboljih

Hrvatska sahara – Podravina adventure u velikom finalu izbora najboljih turističkih proizvoda

Proglašenje i dodjela nagrada u hrvatskom turizmu upravo se privodi kraju u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji, u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×