15.1 C
Koprivnica
Subota, 28. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zadnja sjednica prije odmora

Spin ili stvarnost? U četvrtak kreću s osnivanjem radne skupine, idemo li “all-in” u proglašenje Nacionalnog parka Drava?
S

Cijeli postupak nije jednostavan i za njega su potrebne godine pripreme, ako ne i desetljeće.

Ne propustite

Čini se kako bi naša županijska vlast mogla ozbiljno krenuti s inicijativom za moguće proglašenje nacionalnog parka – Rijeka Drava, devetog u državi. Upravo stvaranje preduvjeta za osnivanje radne skupine “NP Rijeka Drava” bit će vjerojatno top tema sjednice Županijske skupštine ovaj četvrtak – vjerojatno zadnje prije ljetne stanke.

Ova inicijativa krenula je od oporbenog Željka Lackovića, saborskog zastupnika i prvog čovjeka stranke Nezavisni. Bilo je to na prošloj sjednici, a župan Darko Koren obećao je kako će temu uvrstiti u sljedeću. No, čemu će uopće služiti radna skupina?

Proglašenje Nacionalnog parka – blizu ili daleko?

– U svrhu prikupljanja i obrade podataka potrebnih za izradu stručne podloge za proglašenje NP Rijeka Drava. Bit će sastavljena od predstavnika različitih skupina
zainteresiranih s područja lokalne i područne (regionalne) samouprave – navodi se u najavi rasprave te dodaje kako će radna skupina prikupljati i obraditi podatke.

Oni su potrebni za izradu stručne podloge i komunikaciju s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije koje je mjerodavno za proglašenje parkova.

rafting dravom
S raftinga Dravom // Foto: Kckž

Gledamo li članak 11. iz Zakona o zaštiti prirode, Nacionalni park je…

– Prostrano, pretežno neizmijenjeno područje kopna i/ili mora iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti. Obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekoloških sustava. Prvenstveno je namijenjen očuvanju izvornih prirodnih vrijednosti – navodi se.

Rijeka Drava, od ušća s Murom pa sve do granice sa Srbijom to svakako jest. Prepoznali su to i naši susjedi Mađari koji sa svoje strane imaju proglašen nacionalni park Dunav – Drava. Što bi to značilo konkretno za lokalno stanovništvo u području potencijalnog NP Drava, lovce, ribolovce, gospodarstvo i turizam teško je predvidjeti. Činjenica jest da će se morati postići konsenzus političkih opcija i onih koje će se ovaj postupak ticati. Bila je to tema i nedavnog kolegija župana s načelnicima općina i predstavnicima gradova u Ždali.

Mještani se boje negativnih učinaka

– Jasno nam je da prirodu treba čuvati i da bi koristi koje bi nacionalni park donio bile značajne. No, postoji realna bojazan stanovništva ekonomski vezanog uz Dravu. Tu su mogući financijski gubitci i ograničenja koja ne bi dozvoljavala određene djelatnosti i iskorištavanje prirodnih resursa rijeke – rečeno je na sastanku.

Radi li se tek o političkom spinu ili idemo stvarno u “all-in” s postupkom lobiranja za proglašenje NP Drava – vidjet ćemo. Jedno je sigurno, cijeli postupak nije jednostavan i za njega su potrebne godine pripreme, ako ne i desetljeće. Također, bez izravne logističke, čitaj: financijske podrške države, teško je ostvariv.

Koliko je realno da Podravina ima Nacionalni park? Stručnjaci su za, no trajalo bi godinama i koštalo milijune eura

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

tko ga se sjeća?

ePODRAVINA FLASHBACK Ovo morate vidjeti! Tulumi u legendarnom Jokeru još uvijek se pamte, a fotke otkrivaju jeste li bili tamo

Oni koji su izlazili početkom 2000-ih reći će kako je noćni život Koprivnice u to vrijeme "gorio". Brojni kafići...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×