30.1 C
Koprivnica
Srijeda, 17. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Lijepa prigoda

ZLATNI JUBILEJ Sestra Marija Anica proslavila 50 godina redovništva, dobila i nagradu za životno djelo
Z

Župa Veliki Bukovec darovala je 68 časnih sestara Milosrdnica, a Marija Anica zadnja je živuća

Ne propustite

U crkvi svete Katarine Aleksandrijske u Malom Bukovcu skromno je obilježen zlatni jubilej domaće časne sestre Marije Anice Šarec koja je rođena u Lunjkovcu, župa Veliki Bukovec, 28. veljače 1951. godine kao najstarije od devetero djece roditelja Stjepana Šarec i Barice rođ. Kovaček. Zlatni jubilej obilježen je po želji i organizaciji obitelji i župnika vlč. Josipa Vidovića, a slavlje je uz župljane okupilo slavljeničinu braću i sestre.

Sestra Marija Anica Šarec krštena je 3. ožujka 1951. godine u župnoj crkvi svetoga Franje Asiškog, a krstio ju je preč. Matej Gaži tadašnji župnik u Velikom Bukovcu. Krštena je imenom Milka i tim joj se imenom braća i sestre od milja i danas obraćaju. Osnovnu školu završila je u Velikom Bukovcu, gimnaziju u Osijeku, a Pedagoški fakultet u Zagrebu. Nakon osmog razreda pristupila je redu sestara Milosrdnica u Zagrebu i dobila redovničko ime Marija Anica. Na Veliku Gospu 15. kolovoza 1974. položila je prve zavjete.

Sestra Marija

Tijekom svoga redovničkog vijeka služila je na više škola i župa u Zagrebu u Rudešu, Požegi, Gornjoj Stubici, u Zagrebu u Frankopanskoj, Varaždinu i Osijeku. Najduže vrijeme provela je u Požegi gdje je uz pastoral i rad na župi bila angažirana u izgradnji nove župne crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića. Svoje umirovljeničke dane provodi u samostanu u Osijeku, gdje i dalje pomaže u pastoralu služeći Bogu u svojoj redovničkoj zajednici.

Nakon svete mise s. Marija Anica Šarec dobila je nagradu za Životno djelo Općine Mali Bukovec, a nagradu joj je uručio načelnik Darko Marković i predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Golec. Ova nagrada izražava želju svih župljana da se djevojke odazivaju redovničkom pozivu, a ujedno je osobita zahvala s. Mariji Anici koja je svojim angažmanom, instrukcijama i poticajem iznjedrila u svom pastoralu buduće i sadašnje znanstvenike i akademike te su svi bili složni da jedina živuća časna iz župe Veliki Bukovec zaslužuje i tu nagradu.

FOTO: Varaždinska biskupija

Na koncu mise s. Marija Anica zahvalila je na ugodnom iznenađenju koje je pripremila njezina obitelj uz pomoć župnika te pozvala sve okupljene na molitvu za nova duhova zvanja kako u župi, tako i u hrvatskom narodu, napominjući da je župa Veliki Bukovec darovala 68 časnih sestara Milosrdnica i da je ona zadnja živuća, a dala je zavjete 15. kolovoza 1974. godine.

Na kraju je župnik naglasio da čeka Papin blagoslov koji je uputio s. Mariji Anici Šarec kao i pismo zahvale našega biskupa mons. Bože Radoša. Na ovoj svečanoj misi u koncelebraciji je bio vlč. Milan Lončarić koji je potom u 11 sati predvodio i misu uz obljetnicu posvete crkve u Velikom Bukovcu gdje se uz slavlje posvete crkve sa svečanim Tebe Boga hvalimo zaključilo školsku i vjeronaučnu godinu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na Šoderici

Sutra je na Šotki hit predstava “Pod hitno na hitnu”, a mi za vas imamo dvaput po dvije ulaznice

U sklopu Ljeta na Šoderici za sutra je najavljena nova hit predstava Kerekesh teatra "Pod hitno na hitnu”. Predstava...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×