11.8 C
Koprivnica
Subota, 5. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zanimljivosti iz prošlosti

Gromade leda na Dravi poplavile Komatnicu i Gabajevu Gredu, vojska pomogla minobacačima
G

Sva sreća što je traktor bio na Diesel motor pa je i po najvećoj vodi mogao da ide, jer da nije bilo tako, sigurno bi stradalo i više ljudi, a napose djeca - ističe se u izvještaju

Ne propustite

Hladnih zima kod nas više da i nema, posebno ne onih u kojima se rijeka Drava smrzava tako da se po njoj možete voziti.

Naši stari to jako dobro pamte jer im je to donijelo mnogo dobra u smislu transporta preko rijeke, ali početkom proljeća, kad se led krenuo otapati, bilo je i neprilika.

Jedan takav slučaj katastrofe zamalo golemih razmjera zabilježen je i u Glasu Podravine.

Naime, goleme sante leda početkom ožujka 1956.godine počele su pristizati Dravom, debljine i do pola metra, te su se zaustavile između Gabajeve Grede i Otočke, gdje je Drava najuža.

– Kako su nove sante stalno pristizale, počele su se gomilati jedna na drugu, tako da su dostigle visinu 3-5 metara i naprosto napravile branu preko Drave, uslijed čega se Drava počela razlijevati iz svog korita i ugrožavati s desne strane Gabajevu Gredu i Komatnicu, a s lijeve strane Otočku, Ješkovo i Novačku – pisali su novinari.

Mještani Komatnice, dodaju, iako navikli na takve slučajeve, ostali su iznenađeni kad je voda prodrla u selo jer je prodirala na mjestu gdje su to najmanje očekivali.

– U utorak uveče oko šest sati bila je u Komatnici uzbuna za evakuaciju porodica iz ugroženih kuća jer je voda brzo počela rasti i nadirati u pojedine kuće – istaknuli su dodajući kako je slična situacija, ali nešto slabija, bila i u Gabajevoj Gredi, a ozbiljno su bili ugroženi Ješkovo, Otočka i Novačka. Istog dana počeli su mještani Ješkova i Komatnice oko osam sati navečer čamcima evakuirati ugrožene mještane. Drugi dan ujutro bile su evakuirane na sigurno i ugrožene obitelji iz Gabajeve Grede, i to traktorom jer nisu imali čamce.

– Sva sreća što je traktor bio na Diesel motor pa je i po najvećoj vodi mogao da ide, jer da nije bilo tako, sigurno bi stradalo i više ljudi, a napose djeca – ističe se u izvještaju.

Stvar su spasili, dodaje se, vojnici JNA, koji su bacačima razbili prirodnu branu od leda između Gabajeve Grede i Otočke. Pohvalili su pritom članove DVD-a Hlebine i djelatnike tadašnje milicije koji su pomagali prebacivati ugrožene na sigurno, kao i Štab za obranu od poplava, koji je rukovodio cijelom ovom akcijom.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Supersport HNL

SLAVEN – RIJEKA 0:0 Sudac Zebec spasio Rijeku i poništio gol Farmaceutima, ništa novo i neočekivano

Može li Slaven Belupo otključati najtvrđu obranu lige? Znat ćemo za otprilike 90 minuta, a do tada evo i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×