32.4 C
Koprivnica
Srijeda, 17. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zanimljivosti iz prošlosti

Pomahnitali mlinar Vinko zapalio đurđevački mlin, najmodernije zdanje u cijeloj Hrvatskoj
P

Nakon zapaljivanja trećeg kata popeo se na krov mlina, gdje se čas zadržavao i sakrivao od ljudi, a zatim pokušao samoubojstvo skočivši sa zapaljenog krova na betonsku deku prizemnog skladišta

Ne propustite

U noći na 29. lipnja 1960.godine Đurđevčane je probudio strašan požar u mlinu koji je namjerno izazvao njihov djelatnik, 43-godišnji nadmlinar Vinko.

Moderan elektromlin do temelja je izgorio, a šteta je procijenjena na tadašnjih 100 milijuna dinara.

Vinko je mlin zapalio u trenutku ludila, a kolege iz Glasa Podravine zabilježile su kako “je ovu namjernu i unaprijed smišljenu paljevinu učinio zbog kompleksa manje vrijednosti i nerazumijevanja”, što god to značilo.

Elektromlin Privreda, ističe se u izvještaju, nije bio u pogonu tih dana, jer se pripremao za nadolazeću žetvenu sezonu.

– Svi su se strojevi trebali generalno očistiti i podmazati. Ovu zgodu Vinko je vješto iskoristio nabavivši 100 litara benzina i još nekog ulja, te sve to dao prebaciti u treći kat mlina pod izgovorom da je to potrebno za čišćenje strojeva. Kao nadmlinar, koji je stanovao u samoj zgradi mlina i imao vlastite ključeve za ulazak u mlin, vješto je iskoristio momenat kad je noćni stražar odlazio na drugi dio poduzeća (pilana), da navija kontrolni sat, te se zavukao i s unutrašnje strane mlin zatvorio. Polijavši benzinom čitav treći kat, svi su strojevi odjednom bili upaljeni i katastrofa je bila neizbježna. Mlin se nije dao spasiti.

Pomahnitali mlinar…

Nakon zapaljivanja trećeg kata popeo se na krov mlina, gdje se čas zadržavao i sakrivao od ljudi, a zatim pokušao samoubojstvo skočivši sa zapaljenog krova na betonsku deku prizemnog skladišta. Prilikom pada dobio je frakturu lubanje, prijelom noge i još neke ozljede, pa je hitno prebačen u bolnicu u Koprivnicu, gdje se i sada nalazi u besvjesnom stanju, za koje liječnici kažu, da je kritično – izvijestile su kolege. Dva dana kasnije nesretnik je tamo i preminuo.

Mlinar Vinko pobrinuo se i da nitko ne intervenira na požarištu, ističe se, jer je onesposobio i sirenu za uzbunjivanje. Ipak, mještani su se vrlo brzo skupili na zgarište i spasili ostatak građevina.

Požar Ferdinandovac
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

U spašavanju narodne imovine naročito su se istakli omladinci, koji se nalaze u obližnjoj šumi na logorovanju. Njihovom zaslugom spašeno je nekoliko vagona žita i brašna, kao i sve ostalo, što se moglo spasiti. Oni su organizirano, vrlo brzo i hrabro izvršavali postavljene zadatke. Da vatra nije zahvatila upravnu zgradu, skladište, strojarnicu i parnu pekarnicu, koje su vezane za mlin, te pilanu, mješaonicu krmne smjese, zgradu NOO-e i ostale obližnje zgrade, koje su bile u kritičnoj opasnosti, treba zahvaliti požrtvovnoj intervenciji mjesnih vatrogasaca, kojima su pritekli u pomoć vatrogasci Virja, Koprivnice, Bjelovara i ostalih obližnjih mjesta. Oni su uspjeli lokalizirati požar – izvijestili su novinari.

Inače, mlin u Đurđevcu tada je bio namoderniji u ovom dijelu Podravine, možda i u cijeloj zemlji, a njegovim uništenjem bila su dovedena u pitanje i mnoga radna mjesta. Za čitav projekt poduzeće je potrošilo oko 40 milijuna dinara i tada još nije ni otplatilo kredit podignut za obnovu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U Križevcima

BEACH PARTY U središte grada stižu bazeni, ležaljke, suncobrani i pijesak

Vruće ljetne dane u Križevcima rashladit će novo izdanje jedinstvenog Križevci Beach Partyja. U sam centar grada 21. srpnja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×