24.9 C
Koprivnica
Srijeda, 24. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zanimljivosti iz prošlosti

Nezapamćena poplava uništila Komatnicu i Gabajevu Gredu, brojne obitelji zauvijek otišle
N

Zahtjev za odseljenjem poslalo je 39 obitelji iz Komatnice, Sigeca, Gabajeve Grede i Gotalova, za koje su osigurana gradilišta u Hlebinama i Koprivnici

Ne propustite

Ovih dana navršavaju se točno 52 godine od katastrofalne poplave rijeke Drave, koja je potpuno uništila podravska sela Komatnicu, Gabajevu Gredu, Gotalovo te djelomično Sigetec.

Kako su izvijestili novinari Glasa Podravine, bila je to nezapamćena kataklizma te 1972.godine, s rekordnim dotad vodostajem Drave kod Botova, 515 centimetara.

Svemu su prethodile rekordne količine oborina koje su tim mjestima nanijele nezapamćene štete, a više desetaka obitelji ostalo je bez svega, pa i krova nad glavom.

Do kuća se moglo jedino čamcima, a stradale su i ceste te neke željezničke linije. Voda se slijevala s bilogorskih obronaka te plavila sve pred sobom.

Iz današnje perspektive pomalo začuđujuće, poplavila je i prugu u Cvetkovcu, gdje je s tračnica izletio i teretni vlak. Voda je odnijela i prugu između Štaglinca i Vlaislava.

Štete su bile ogromne, no mještani ostatka Podravine nisu zaboravili na ovaj kraj te su složno prikupljali pomoć za nesretno stanovništvo.

Poplava u naselju Sigetec, 9. 8. 2023.
Foto: Ivan Balija

Svemu usprkos, nakon povlačenja vode, mnogi nisu mogli zaboraviti što ih je snašlo te su odlučili svoj život nastaviti negdje drugdje, dalje od rijeke koja je svaki tren prijetila uzeti im mukotrpno stečenu imovinu. Uostalom, nisu imali niti novca niti želje ondje početi ispočetka.

Zahtjev za odseljenjem poslalo je 39 obitelji iz Komatnice, Sigeca, Gabajeve Grede i Gotalova, za koje su osigurana gradilišta u Hlebinama i Koprivnici.

Odlučeno je da će im se pomoći i građevinskim materijalom kako bi do zime mogli imati krov nad glavom.

Tako je Drava još jednom pokazala svu svoju moć, a nas podsjetila na lanjsku katastrofalnu poplavu sa 101 centimetrom višim vodostajem od 1972., kada je uništila Šodericu i još jednom ispisala povijest ovoga kraja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zgodna Koprivnčanka pokazala sportsku liniju, cool tetovažu i predivnu mini torbicu

Ova zgodna brineta oduševila je svojom pojavom na koprivničkoj špici. Ne znamo bavi li se kakvim sportom no sudeći...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×