30.1 C
Koprivnica
Srijeda, 24. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Grad Đurđevac kupuje zgradu FINA-e, Janči: Kupnjom zgrade riješit ćemo dugogodišnju potrebu za vlastitom glazbenom školom
G

Vjerujem da naša bogata glazbena tradicija zavrjeđuje školu, naglasio je Lacković

Ne propustite

Gradsko vijeće Đurđevca jednoglasno je prihvatilo odluku o kupnji zgrade FINA-e u Đurđevcu. U navedenoj nekretnini na adresi Đure Basaričeka 14 planira se smjestiti buduća Glazbena škola Đurđevac. Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako su dan prije Vijeća dobili obavijest od FINA-e da će se spomenuta zgrada prodavati putem natječaja.

– FINA se još ranije javila za smještaj u jednom od prostora koji grade naše komunalne tvrtke. Početna cijena same zgrade je nešto više od 206.000 eura. Kupnjom ove zgrade htjeli bi smo riješiti dugogodišnju želju stanovnika Đurđevca za glazbenom školom – pojasnio je gradonačelnik.

Dodao je kako trenutno mali Đurđevčani polaze Područni odjel glazbene škole Fortunat Pintarić Koprivnica.

– Oni su podstanari u našoj Osnovnoj školi, odnosno koriste tamo njihove prostore. Bitno je da je kod Ministarstva znanosti i obrazovanja u mreži osnovnih škola predviđeno osnivanje glazbene škole u Đurđevcu. Kroz kupnju ove zgrade i cjelovitu obnovu, zapravo ćemo osigurati glavni korak prema osnivanju Glazbene škole Đurđevac. A riječ je o osiguravanju materijalnih uvjeta za glazbenu školu – kazao je Janči.

Energetska obnova…

Dodao je kako je ranije glazbena škola bila predviđena u samom centru grada gdje je srušena zgrada koja je bila opasna.

180724 Gradsko vijeće Grada Đurđevca, hrvoje janči
Foto: Valentino Štefanek

– Tehnički je ovo dobra odluka jer se ne mogu osigurati financijska sredstva za gradnju glazbene škole. Ne postoje takvi natječaji, a ni europska sredstva jer su glazbene škole nadstandard u Europskoj uniji. No ono što se možemo osigurati, to je kroz energetske obnove, koje su danas cjelovite, da se kompletno uredi zgrada. Zato je kupnja zgrade na ovakvoj lokaciji koja je blizu Osnovne škole, u samom centru grada i ima dovoljno prostora da se uredi, vrlo važna. Navedena građevina ima zapravo jedan značajan doprinos javnom prostoru i kroz to se mogu osigurati sredstva za financiranje obnove. Zato je promjena lokacije dobra odluka – pojasnio je.

Marko Fucak i Kristina Benko Markovica pohvalili su kupnju zgrade.

– Glazbena škola je jedan novi izazov za grad koji će promicati ime grada. Vjerujem da će broj djece biti veći nego što ih sada polazi, a to je otprilike 60-ak djece. Glazbena škola nije samo škola, već je razvijanje vještina, koordinacije, navika pa i buduće publike – naglasila je Benko Markovica te još jednom pohvalila ovu inicijativu.

Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća, dodao je kako Đurđevac ima velik broj glazbeno educiranih ljudi.

180724 Gradsko vijeće Grada Đurđevca, željko lacković
Foto: Valentino Štefanek

– Vjerujem da naša bogata glazbena tradicija zavrjeđuje školu. Prvo smo surađivali s bjelovarskom glazbenom školom, Grad je sufinancirao troškove profesora koji su ovdje dolazili, roditelji su izdvajali značajna financijska sredstva. Sad imamo izdvojen odjel koprivničke škole gdje su troškovi po djetetu samo 20 eura. Do ovoga da ćemo, ako će sve biti u redu, imati i vlastitu glazbenu školu. Vlastitu ustanovu na teret sredstava Državnog proračuna – zaključio je Lacković.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Općina Novo Virje

Mališani Dječjeg vrtića Bregunica sakupili čak 88 kilograma starih baterija

Čak 88 kilograma starih baterija sakupili su ove godine mališani Dječjeg vrtića Bregunica iz Novog Virja. Kako su poručili...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×