30.1 C
Koprivnica
Srijeda, 24. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zanimljivosti iz prošlosti

Nesretni Štef devet godina skrivao se na tavanu jer ga majka nije puštala, kad vidite razlog past ćete sa stolca
N

Ja sam se još prije dvije godine htio prijaviti organima Narodne vlasti, ali me moja majka odgovorila od toga, i tako sam ostao na tavanu još dvije godine preko svoje volje - izjavio je on prilikom prijavljivanja

Ne propustite

Nemalo su se iznenadili u Odjelu unutarnjih poslova u lipnju 1954. godine. Tada je u njihove prostorije ušao Stjepan iz Sigeca, kako bi javio da je živ i zdrav.

On se, naime, kao bivši ustaša, bojao javiti organima vlasti zbog straha od odmazde. On se od 1945. godine, kada je pobjegao iz zarobljeništva i tajnog dolaska kući, skrivao na svom tavanu. Stjepan im je tada ispričao kako je 1945. godine kao ustaša bio zarobljen kod Slovenjgraca. On kao i cijela njegova jedinica.

Skrivao se na tavanu

Poslije zarobljavanja bio je otpremljen u Karlovac, odakle je u srpnju 1945. pobjegao. Potajno je krenuo kući, a kretao se samo noću. I to daleko od glavnih putova i komunikacija, hraneći se samo sirovim poljskim plodovima, zelenim bundevama i kukuruzom. U rujnu je stigao kući u Sigetec. Poslije toga se cijelo vrijeme, sve do do prije nekoliko dana, skrivao na tavanu.

Križevci, toplinska izolacija tavana skrivao se na tavanu
FOTO: arhiva/ilustracija

– Ja sam se još prije dvije godine htio prijaviti organima Narodne vlasti, ali me moja majka odgovorila od toga. Tako sam ostao na tavanu još dvije godine preko svoje volje – izjavio je on prilikom prijavljivanja, o čemu su pisali kolege iz Glasa Podravine.

Bio je odmah pušten na slobodu, dodali su, poslije čega je, razumljivo, radostan i sretan otišao svojoj kući. Ovaj put ne na tavan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kalinovac

Radovi vrijedni 225.000 eura, grade pješačku stazu, uređuju dječje igralište, a stiže i nova javna rasvjeta

Počeli su radovi na uređenju okoliša i dječjeg igrališta kod muzeja u Kalinovcu. Radove vrijedne 224.762,83 eura obišao je...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×