30.1 C
Koprivnica
Srijeda, 24. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
DOZNAJEMO

U koprivničku bolnicu primljen životno ugrožen pacijent s opasnom zarazom, dr. V. Mađarić: Očito je bio negdje na izvoru zaraze
U

Bolest se manifestira visokom temperaturom, a nakon što bakterija uđe u cirkulaciju napada jetru i bubrege. 

Ne propustite

Životno ugrožen pacijent mlađe životne dobi, između 30. i 40. godine života, iz Prigorja, primljen je prošloga tjedna u našu bolnicu. Stigao je na infektološki odjel koprivničke bolnice. Pogodila ga je opasna zarazna bolest leptospiroza.

– Pacijent je sada stabilno, no stanje mu je bilo jako teško. Boluje od leptospiroze, bolesti koja se dobije od izmeta glodavaca. Na to treba jako paziti, posebno u ljetnim mjesecima – rekla je za ePodravinu dr. Vesna Mađarić.

Covid odjelleptospiroza
Ovo nije bio jedini slučaj // Ilustracija // Foto: Marko Dedić

Bolest se prije svega manifestira visokom temperaturom. Nakon što bakterija uđe u cirkulaciju napada jetru i bubrege.

Dr. Mađarić: Leptospiroza i u vodama stajaćicama

– Očito je bio negdje na izvoru zbivanja. Preporučila bih izniman oprez prilikom čišćenja podruma. Isto tako i napuštenih prostora ili boravka tamo gdje ima glodavaca, najčešće miševa ili štakora. Bakterija vrlo lako ulazi kroz sluznicu ili oštećenu kožu. Dobro je staviti rukavice, ali po potrebi i masku – upozorava dr. V. Mađarić.

Foto: Ivan Balija
dr. Vesna Mađarić // Foto: Ivan Balija

Napominje da se može dobiti i u vodama stajaćicama, posebice tijekom ljeta. Oopasno je i za ribiče koji idu bosi u vodu gdje ima glodavaca.

– Naravno, bolest će lakše dobiti netko tko živi u nehigijenskim uvjetima. No, može se i vrlo lako doći u kontakt negdje drugdje – kazuje dr. Mađarić te poziva na oprez i savjetuje da je najbolje pozvati službu za deratizaciju.

Nije jedini slučaj

Leptospiroza, odnosno, njen teži oblik, weilov sindrom, od kojeg boluje navedeni pacijent, liječi se antibioticima. Usto i poticanjem na mokrenje i nizom drugih lijekova.

– Imali smo još slučajeva, no ovaj je bio najteži. Najčešće se javlja ljeti, a lakši se oblik manifestira kao ljetna gripa – zaključuje dr. Mađarić.

Weilov sindrom, dodajmo, očituje se žuticom, krvarenjima, anemijom, poremećajem svijesti, oštećenjem jetre i bubrega, trombocitopenijom, a moguć je i serozni meningitis. Teže slučajeve oboljelih treba što prije hospitalizirati.

Nesretni Štef devet godina skrivao se na tavanu jer ga majka nije puštala, kad vidite razlog past ćete sa stolca

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kalinovac

Radovi vrijedni 225.000 eura, grade pješačku stazu, uređuju dječje igralište, a stiže i nova javna rasvjeta

Počeli su radovi na uređenju okoliša i dječjeg igrališta kod muzeja u Kalinovcu. Radove vrijedne 224.762,83 eura obišao je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×