25.9 C
Koprivnica
Utorak, 30. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
najveći potrošač

PRIPAZITE Ne gasite ju cijeli dan? Evo koliko novca troši klima kad radi bez prestanka
P

Ne propustite

Toplinski valovi i ljetne vrućine uz visoko Sunce, koje krade i najmanje površine hlada preko ljeta nas tjeraju da nađemo bilo kakav izvor osvježenja, a mnogi pomoć traže u klima uređajima, koji pomažu da se bar malo ugodnije osjećamo u vlastitim domovima i radnim prostorima. No klima uređaju su poznati kao jedni od najvećih potrošača u kućanstvima, pa se mnogi brinu oko cijena struje u ljetnim mjesecima. Ako ste se ikada pitali koliko stvarno troši vaša klima – donosimo vam odgovore na vaše pitanje.

Postoji opća zabluda da je računanje potrošnje klima uređaja jednostavno i da se ono mjeri množenjem snage uređaja sa satima u kojima radi, ali to nije toliko jednostavno. Najčešće spomenuta cifra od otprilike jedan euro za deset sati rada obično nije točna, jer klima uređaji vrlo često ne rade maksimalnom snagom.

Koliko novca troši klima?

Na stranici Klima Koncept tvrde kako uređaj snage 3,5kW u punoj snazi maksimalno troši oko 1,2kW električne struje dok ne postigne željenu temperaturu, a nakon čega smanjuje svoju potrošnju na 200 do 500W kako bi tu temperaturu i održao, odnosno u prosjeku za održavanje ugodnijih temperatura troši oko 350W!

KOPRIVNICA Kupci razgrabili ventilatore i klime, na postavljanje se čeka i do mjesec dana!

Zato da bi izračunali točnu cijenu električne struje koju ćete platiti na kraju mjeseca za “luksuz” korištenja klima uređaja, morate računati dva različita oblika korištenja klime. Prvi oblik je postizanje željene temperature kada je formula za računanje 1,2kW * 0,14€/kWh što iznosi oko 0,168€ po satu dok ne ohladi prostoriju kako želite. Nakon toga klima smanjuje svoju potrošnju i troši 350W * 0,14€/kWh što iznosi 0,049€ po satu za održavanje temperature. To su cijene za vrijeme više tarife kada električna struja košta 0,14€/kWh, a za vrijeme niže tarife ta cijena pada. Niža tarifa ljetnim mjesecima počinje u 22 sata, a završava ujutro u 8 sati.

koliko novca troši klima
Ilustracija // Foto: Depositphotos.com

Ipak, cijene mogu varirati, a ovise i o vanjskim i o unutarnjim temperaturama, te o razini energetske učinkovitosti vašeg klima uređaja i veličini prostora koji klima uređaj hladi. Ako želite smanjiti potrošnju električne struje bilo bi dobro da ne postavljate željenu temperaturu na 18 Celzijevih stupnjeva, jer tada klima uređaji radi maksimalnom snagom. Također, preporučuje se da se pri nabavci klima gledaju razine energetske učinkovitosti, gdje, naravno, prednjače klima uređaji s A++ i A+++ ocjenama.

FOTO Njima je najteže, diljem Podravine mnogi rade po najvećim vrućinama, Drago: Dobili smo naputak – pauze u hladu su obavezne!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Aglomeracija

VAŽNO! KC Vode upravo objavile: Danas popodne bez vode ovi koprivnički kvartovi

Obavještavamo korisnike vodnih usluga u Ulici Antuna Mihanovića od kućnog broja 9C do 49, Ulici Josipa Juraja Strossmayera od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×