32.4 C
Koprivnica
Srijeda, 31. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Odluka koja je podijelila javnost

Što kažu naši političari o povećanju plaća dužnosnicima, Bilić: To može doprinijeti boljoj motivaciji i učinkovitosti!
Š

Ne propustite

Povećanje plaća javnih dužnosnika, od premijera do saborskih zastupnika, pa i župana, gradonačelnika prilično je “bocnulo” širu javnost. I dok svi imamo svoje mišljenje i stav o povećanju, činjenica jest da u ovo vrijeme inflacije i medijalnih plaća u odnosu na druge zemlje EU ne izgleda kao dobar “pr-ovski” potez.

Međutim, primanja dužnosnika nisu korigirana već ima desetljeće i zagovornici ističu da je već bio red. Ipak, neki od njih ne slažu se s navedenim iznosima.

Jakšić: Korekcije da, ali ne ovakve

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić medijima je rekao kako nisu imali transparentan proces niti su znali što Vlada točno želi napraviti. Za ePodravinu je dodao kako je do određenih korekcija trebalo doći, no ovo što smo dobili – smatra prevelikim.

Mišel Jakšić
Mišel Jakšić // Foto: Denis Košćak

– To je trebalo napraviti na jedan iskreniji i transparentan način. Ljudima ostavlja, opravdano, jedan gorak okus u ustima. Osobno primam saborsku plaću, a u Gradu sam volonter i ne primam nikakvu naknadu. Moja osnovna saborska plaća na današnji dan je 2000 eura. Po novome bi trebala ići na 2400 ili 2500 – kazuje Jakšić i dodaje da s druge strane nije normalno imati sustav gdje neki službenci po ministarstvima imaju po tisuću eura veće plaće nego što imaju ministri i državni tajnici.

Predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca i također saborski zastupnik Željko Lacković kaže:

Lacković: Najodgovorniji moraju biti primjereno plaćeni

– Smatram ovo povećanje opravdanim jer najodgovornije dužnosti trebaju biti adekvatno plaćene. Do sada su korigirana primanja cijelom javnom sektoru i logično je da se nakon 10 godina usklade i primanja dužnosnika. Činjenica je da kvalitetni javni službenici koji ulaze u javni sektor mogu imati znatno veće plaće u privatnom sektoru. Neprimjerenim povećanjem, naravno smatram za one koji će se ovime okoristiti jer na tržištu rada nemaju cijenu, svoju struku ni privatnu poslovnu karijeru – kazao je otvoreno Lacković.

željko lacković
Željko Lacković // Foto: Arhiva

Saborski zastupnik i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić smatra da pitanje povećanja plaća dužnosnicima treba biti temeljito razmotreno i opravdano.

Bilić: Treba uzeti u obzir inflaciju i ostalo…

– Plaće premijera, ministara, gradonačelnika i ostalih javnih dužnosnika nisu se značajno povećavale u posljednjih deset godina, točnije od 2013. U tom kontekstu, smatram da je trenutak za promjenu – ističe Bilić koji više ne prima plaću u Gradu nego saborsku.

– Kad bih bio u poziciji gradonačelnika bez dodatnog mandata, vjerujem da bi bilo primjereno razmotriti povećanje plaća, čak i u manjim sredinama poput Ludbrega. Važno je uzeti u obzir troškove života, inflaciju i opće ekonomske uvjete koji su se promijenili tijekom posljednjih desetljeća – kazuje Blić.

Navodi kako “pravedno nagrađivanje javnih službenika može doprinijeti boljoj motivaciji i učinkovitosti u obavljanju javnih poslova.”

mg
Dubravko Bilić // Foto: Matija Gudlin

Transparentno – na realnim ekonomskim pokazateljima

– U manjim gradovima poput Ludbrega puno se radi i realizira velik broj projekata. Povećanje plaća dužnosnicima, pak ne bi trebalo biti povezano s veličinom grada, već s obujmom poslova i odgovornostima koje ti poslovi nose. Dužnosnici u manjim sredinama često se suočavaju s istim, ako ne i većim, izazovima kao i njihovi kolege u većim gradovima – smatra Bilić i navodi da povećanje plaća treba odražavati stvarni rad i doprinos koji dužnosnici pružaju svojim zajednicama.

Zaključno, smatra da svako povećanje mora biti transparentno i utemeljeno na realnim ekonomskim pokazateljima kako bi se zadržalo povjerenje građana u javne institucije.

Dodajmo kako smo poslali upite na još nekoliko adresa političara – no, od ostalih nismo dobili odgovor.

Užas kod Križevaca: Dječak (16) vozio dvije godine stariju djevojku autom, sletjeli i prevrnuli se na krov

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pogledajte!

Odlični filmovi s Pulskog festivala stižu u koprivničko kino, prvi već u ponedjeljak!

Znamo kako je prije dva tjedna završio 71. pulski filmski festival i da je bilo kvalitetnih domaćih uradaka. Neke...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×