24.4 C
Koprivnica
Srijeda, 4. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŽIVOTNI STANDARD

FOTO Živimo li bolje nego 1997. godine? Jedan račun iz nekadašnjeg Spektra otkriva puno toga, usporedili smo cijene
F

Fotografija je izazvala brojne reakcije i romantična prisjećanja djelatnika iz tog vremena, a nama je bilo zanimljivo napraviti usporedbu tadašnjih i današnjih cijena

Ne propustite

Živimo li bolje sada ili je nekad bilo bolje, koliko tko ima u novčaniku i koliko je kome dostupna potrošačka košarica oduvijek su bile javnosti zanimljive teme. Percepcija je često takva da pomišljamo kako je prije bilo bolje, kako cijene samo rastu, a plaće su sve manje, no jedan račun s cijenama iz prošlosti možda vas malo pokoleba u takvom razmišljanju.

Naime, proteklih se dana na društvenim mrežama pojavila fotografija računa iz davne 1997. godine i tada popularnog koprivničkog dućana Spektar.

Fotografija je izazvala brojne reakcije i romantična prisjećanja djelatnika iz tog vremena, a nama je bilo zanimljivo napraviti usporedbu tadašnjih i današnjih cijena.

Posjetili smo jedan od većih trgovačkih lanaca kako bismo provjerili današnje cijene istih proizvoda. Cijene naravno variraju od dućana do dućana, no prosječna cijena kreće se oko prikazanih te dobro ilustrira današnju situaciju.

Cijene nekada i danas

Kao što se može vidjeti na računu iz 1997. godine, Maslac Dukat od 250 grama imao je cijenu od 9,55 kuna, odnosno 1,27 eura. Usporedimo li tu cijenu s današnjom vidimo duplo povećanje, naime danas isti proizvod kupujemo po cijeni od 2,39 eura ili 18,01 kuna.

Mlijeko light imalo je cijenu 4,49 kuna, dok se sličan proizvod danas može naći po cijeni od 1,35 eura ili nekadašnjih 10,17 kuna. Vrećica od 100 grama kikirikija imala je cijenu 3,62 kune, dok je ona sada 7,46 kuna, odnosno 0,99 eura.

Dučani, cijene
Foto: Ivan Balija

Margo Nova 250 grama mogao se kupiti za 3,88 kuna, dok se isti proizvod danas nalazi u manjem pakiranju od 225 grama, a cijena mu je 1.19 eura ili preračunato 8,97 kuna.

Dučani, cijene
Foto: Ivan Balija

I dok je većina proizvoda doživjela duplo povećanje, Mak Šafram u pakiranju od 200 grama poskupio je trostruko. Njegova je cijena iznosila 5,97 kuna, dok ga danas plaćamo 18,01 kuna, odnosno 2,39 eura.

Dučani, cijene
Foto: Ivan Balija

Ono što se pak može naći po sličnoj cijeni proizvod je dimljeni vrat od jednog kilograma, koji je 1997. godine u Spektru koštao 56,96 kuna, dok se sada može pronaći za 7,49 eura ili 56,43 kune.

Stavimo li tako u zbroj sve proizvode ukupno smo za njih 1997. godine plaćali 57,50 kuna ili 7,63 eura, dok iste proizvode danas plaćamo 112,12 kuna, odnosno 14,88 eura.

Foto: Facebook

Usporede li se tako cijene iz 1997. s današnjima, uglavnom je riječ o duplom povećanju cijena, što ide u korak i s podatkom kako je od te godine do danas ukupna stopa inflacije 112,7 posto.

Rasle cijene, ali rasle i plaće

S druge strane, prema službenim podacima prosječna neto plaća rasla je za više od četiri puta, odnosno od 1997. do danas porasla je za 1.008 eura. Naime, prosječna neto plaća 1997. iznosila je 315 eura ili tada 2.377 kuna, dok je prosječna neto plaća u ožujku 2024. godine 1323 eura ili preračunato u bivšu valutu 9968 kuna.

Naravno, ovdje je riječ o prosječnoj neto plaći čiji je način izračuna itekako podložan raspravi, no činjenica svakako jest kako su plaće od 1997. do danas značajno rasle.

Dodajmo ovdje i kako u ukupan dojam standarda treba uvrstiti i neke druge troškove, pa tako portal Dnevno u ožujku prenosi račun za gorivo iz iste 1997. godine prema kojem je također vidljivo značajno povećanje cijena.

Benzin je tada koštao 3,98 kuna za litru ili 53 centa, dok njegova cijena na današnji dan iznosi 1,52 eura odnosno 11,54 kune. Uzmemo li u obzir činjenicu koliko često boravimo u automobilima možda dođemo do zaključka gdje nam novci “cure”.

Percepcija standarda građana tako se pokazuje kao vrlo sklizak teren, pa će se sudeći po svemu rasprave o tome kada je bilo bolje nastaviti i dalje, a vama uz ove dostupne podatke ostavljamo da sami procijenite kakav nam je zapravo životni standard.

Dučani, cijene
Foto: Ivan Balija
Dučani, cijene
Foto: Ivan Balija
Dučani, cijene
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ljeto u centru

Kakav ljetni modni prizor, divna Koprivničanka pršti od vedrine i očarava jednim posebnim komadom

Divna "špicerica" privukla nam je oko objektiva u centru Koprivnice svojim ležernim ljetnim stilom koji pršti od vedrine. Nekad ne...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×