16.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 7. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Nakon hrabrog istupa Radeljića

Sudačka komisija: Slaven oštećen protiv Hajduka! Napokon reagirao i Markulin: Suludo je da se vozikamo do Splita ako će se ovo nastaviti!
S

Osobno sam u nekoliko navrata bio prisutan kad je predsjednik HNS-a Kustić čelnicima sudačke organizacije rekao da želimo da suđenje bude što poštenije - kazao je Markulin.

Ne propustite

“Slaven je oštećen u utakmici protiv Hajduka, poništeni autogol morao je biti priznat”, izvadak je to službenog stava Sudačke komisije HNS-a nakon utakmice 1. kola Supersport HNL-a između Hajduka i Slavena na Poljudu.

Skomina: Kardinalna pogreška

– U ligi s VAR-om ova se situacija nikako ne smije dogoditi. Uvijek smo ponavljali i davali naputke od uvođenja VAR-a sucima neka sačekaju akciju do kraja pa sviraju. Sudac je svirao prije gola i time je onemogućio da se VAR uključi. To je kardinalna pogreška – kazao je ni manje ni više jedan od najboljih bivših stranih sudaca, Slovenac Damir Skomina.

Kakvu će i hoće li glavni sudac Lovrić iz Đakova dobiti kaznu ne znamo, iskreno nije nas ni briga. Dovoljno je lovrića poput njega u našem nogometu koji će do kraja sezone “ukrasti” bodova Koprivnici, Puli, Šibeniku, a na pladnju ih uručiti Splitu i Zagrebu, ponekad Rijeci, ponekad Osijeku… Iako se ne slažemo sa sadržajem javnih nastupa i stavovima poznatog komentatora i bivšeg nogometaša Joška Jeličića – rekao je ipak jednu istinu nakon ove utakmice. Našim je sucima praktički kazao da nemaju “muda”. Bojimo se da im ih neće pronaći ni njihov novi šef, Francuz Bertrand Layec.

sudačka komisija
Layec i prvi čovjek HNS-a Kustić // Foto: HNS

Jeličić: Suci, nabavite “muda”

Prozvao je sve lovriće naše lige i rekao: “Suci, zaboravite boju dresova, ponesite ono što bi svi muškarci trebali imati u gaćama i ostavite kalkulator kući”. Aludirao je naravno na činjenicu da je lovrićima očito “teško” suditi na punom Poljudu po pravilima struke i dopustiti da jedan mali provincijski klub s dna ljestvice sasvim zasluženo osvoji bod. Daleko od istine nije bio nakon utakmice ni vidno frustrirani trener Slavena Ivan Radeljić.

Ljudima u Savezu indirektno je rekao neka napokon skinu maske i jasno svima kažu da je Liga tu radi Hajduka i Dinama i da ostali mogu biti sretni i zadovoljni time što im smiju statirati. I dok se činilo kako Klub opet neće stati iza trenera, pojavio se predsjednik Kluba Robert Markulin i “otvorio dušu”. Nemojmo se zavaravati, osim što je legenda koprivničkog prvoligaša, Ivan Radeljić je i dijete Hajduka i mnogo ovakvim istupima “stavlja na kocku”. Bio je napokon i red da dobije potporu svojih poslodavaca.

– Osobno sam u nekoliko navrata bio prisutan kad je predsjednik HNS-a Kustić čelnicima sudačke organizacije rekao da želimo da suđenje bude što poštenije i da se nikome ne moraju dodvoravati – kazao je Markulin u velikom intervjuu za Sportske i dodao:

Markulin: Dosta je!

Usporedio je ruku Cucurelle na Euru i ovu Jelića Balte iako nije bilo kamera s prednje strane za donijeti ispravnu odluku. Spomenuo je i nepravedno poništeni autogol za 2:2.

– Suludo je da se 14 sati vozimo po autocesti do Splita po ovakvim gužvama, trošimo novac i pripremamo se, da bi netko na svoju ruku donosio ovakve sudačke odluke kojima odlučuje utakmice. Došlo je vrijeme da svi klubovi u HNL, veliki ili mali, imaju jednak tretman kod sudaca i da se donose jednake odluke, neovisno o kojem klubu se radi – poručio je.

hajduku penal
Iz ranijih utakmica: Lijevo nije penal za Slaven protiv Hajduka u Ligi, desno jest za Hajduk u polufinalu Kupa; U oba slučaja lopta se odbila od tijela i išla je u gol. Sudac je bio Patrik Kolarić u obje utakmice // Foto: Screenshot

VAR afera i Slaven

Ipak, moramo biti do kraja otvoreni i ne zaboraviti važnu činjenicu. Vodstvo Slavena Belupa početkom ove godine u jeku “VAR afere” stalo je iza sudačke organizacije i potpisalo službenu osudu takozvane “hajke na suce”. Uz njih, potpisnici su i Dinamo, Rijeka, Lokomotiva, Gorica i Varaždin. Ironično, u Hajduku sada mašu tim priopćenjem i ističu kako je Slaven zapravo sam sebi “skočio u želudac” time što je podržao naše suce. U pravu su utoliko što Slavenova žiga nikako nije smjelo biti na tom papiru – tamo je trebao biti baš Hajdukov. Hajduk je još bio u borbi za naslov kad su mu sudili naši suci, jer čim su se zviždaljke uhvatili stranci, Splićani su potonuli na ljestvici. Slučajnost ili ne?

Priopćenje klubova protiv hajke na suce // Foto: Screenshot

Kompenzacija, kompenzacija

Mislite li pak kojim slučajem da su u Splitu toliko fer da unatoč odlukama u njihovu korist žele da se svima sudi pravično – pa i njima, nećemo vam proturiječiti. Ipak je to vaše mišljenje, na koje svakako imate pravo. Pričekajte samo prvu sljedeću analizu Komisije koja će glasiti da je nedajbože oštećen Hajduk. Nestrpljivo očekujemo reakciju.

Greška, namjerna ili nenamjerna, vuče drugu grešku – u nogometnom se žargonu to zove kompenzacija. Nadamo se da zbog toga neće, recimo u sljedećem kolu ispaštati Šibenik kao domaćin Slavenu Belupu ili možda Lokomotiva tjedan kasnije u Koprivnici. Radije bismo da, ako već mora i možemo birati (ne znamo kako to funkcionira u Savezu), kompenzacija bude na Apašu kad nam u goste stigne, recimo Hajduk. Pa da bude do kraja fer i korektno vraćanje s tri boda. Šibenik i Lokomotiva ne smiju biti kolateralne žrtve. Ovo je šala, naravno pa nismo baš toliko naivni. “Kompenzacije” su ubrana legenda. Oni “stariji” sjećaju se pokojnog Rođe Spajića koji je priznao kako je potplatio suca da mu sudi – ali pošteno. Radilo se o utakmici Slaven Belupo – Hrvatski Dragovoljac. Valjda nismo došli do toga?!

Što je rekla sudačka komisija…

Na kraju, prenesimo kako je Sudačka komisija vidjela dvije sporne situacije s Poljuda.

“Nakon što je sudac dosudio slobodni udarac, gostujući napadač upustio se u borbu za loptu s domaćim braničem na normalan način. Svoje je ruke na braničeva leđa stavio bez snage. Sudačka komisija očekuje da se ne dosudi prekršaj. S obzirom na to da je sudac zviždaljkom dao znak prije nego što je lopta ušla u vrata, VAR ne može intervenirati kako bi preporučio pregled snimke na terenu za igru (OFR). Očekivana odluka: Pogodak” – stav je ovo sudačke komisije HNS-a na čelu s novim prvim čovjekom, Francuzom Bertrandom Layecom koja je potvrdila da je Slaven oštećen za gol u dvoboju s Hajdukom.

Sporan je mnogima bio i kazneni udarac za Hajduk, no Komisija je stava da je on opravdano dodijeljen jer je “branič lijevom rukom učinio svoje tijelo većim i poput barijere zaustavio loptu”. Bio je to, podsjetimo Jelić Balta, a pucao je Pukštas. Dakako, nije problem što je ovdje sviran penal – problem će nastati za nekoliko kola kad se okrenu situacije, pa takav isti penal neće biti dosuđen malim i provincijskim klubovima poput Slavena.

DVOSTRUKA MJERILA Kolarić i VAR istu situaciju vidjeli različito, Slavenu NE, Hajduku penal DA!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U našem kraju

FOTO Prizori veličanstvene rike jelena ostavljaju bez daha, Miroslav: Susreti s ovim predivnim životinjama su neopisivi

Doba godine je kada traje rika jelena, a te veličanstvene životinje mogu se često vidjeti i u našem kraju. Predivne...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×