34.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 25. kolovoza 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Ljeto ne miruje

TOPLINSKI VAL Izdano upozorenje za naš kraj, temperatura raste, evo prognoze za iduće dane
T

Zahlađenje se trenutno ne nazire, a male su mogućnosti i za padaline.

Ne propustite

Stigao je još jedan toplinski val u Hrvatsku, a čini se da će potrajati.

Prema prognozi DHMZ-a, tijekom ovog tjedna “pržit” ćemo se na oko 35 Celzijevih svakoga dana. Za danas je za naše područje izdano narančasto upozorenje, a ono zasad vrijedi i za sutra.

Izvor: DHMZ

– Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama – navode iz DHMZ-a.

Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti će biti oko 38, a na Jadranu i u Dalmatinskoj zagori do 41 stupanj, prognozira meteorolog N1 Bojan Lipovščak.

Zahlađenje se trenutno ne nazire, a male su mogućnosti i za padaline. Vrhunac toplinskog vala u našim se krajevima očekuje od utorka do četvrtka.

Izvor: DHMZ

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije također je izdao preporuke za nadolazeće dane. U svakom slučaju – čuvajte se!

Jednostavne mjere za smanjenje izloženosti tijekom toplinskog vala:

  •  Nastojte rashladiti prostor u kojem živite i klonite se vrućine što je više moguće.
  •  Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine.
  •  Potražite savjet liječnika, ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.
  •  Ako se osjećate loše, smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju što je prije moguće.

HITNA STANJA ! Ako netko ima vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovara i nemiran je), grčeve i/ili je bez svijesti odmah zovite liječnika / hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika / hitnu pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignute joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem – hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25–30°C. Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38° C. Nemojte davati osobi lijekove za snižavanje temperature (npr. acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol). Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ferdinantski pozdrav ljetu

FOTO/VIDEO Druži se, priprema fiš i peče riba na Dravi, a sve uz zvuke tamburice

Ferdinantski pozdrav ljetu okupio je danas brojne posjetitelje koji su uživali u predahu od ljetnih vrućina na izletištu sv....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×