19.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 1. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
novo izdanje

Priprema jubilarnog 50. izdanja Podravskog zbornika u završnoj je fazi, prevladavaju radovi iz povijesti Podravine i važne etnografske teme
P

Ove godine aktivni su i arheolozi, a dio su zbornika i umjetničke teme od naivne umjetnosti do književnosti te zanimljiv tekst i fotografije iz područja prirodoslovlja

Ne propustite

Početkom srpnja završio je rok predviđen za predaju radova namijenjenih ovogodišnjem broju Podravskog zbornika.

– Kako se radi o važnoj obljetnici, članovi uredništva ove su se godine posebno potrudili pronaći autore i teme te možemo sa zadovoljstvom istaknuti kako je već do sada pristiglo dvadesetak kvalitetnih i zanimljivih tekstova. I ovog puta prisutni su autori koji svoj doprinos Zborniku daju od samih početaka izlaženja, ali imamo i radove novih suradnika koji će Zborniku udahnuti malo mladenačke svježine. Ono što već sada možemo podijeliti s čitateljima je činjenica kako i nadalje prevladavaju radovi iz povijesti Podravine, ali imat ćemo i nekoliko važnih etnografskih tema – rekla je Vesna Peršić Kovač, urednica Podravskog zbornika

Ove godine aktivni su i arheolozi, a dio su zbornika i umjetničke teme od naivne umjetnosti do književnosti te zanimljiv tekst i fotografije iz područja prirodoslovlja. Obilježavanje važnih obljetnica udruga i drugih čimbenika društvenog razvoja prisutno je i ove godine, ali naglasak će biti na obljetnici samog Zbornika.

– Namjera nam je putem teksta i fotografija istaknuti doprinos i značaj najvjernijih autora, članova uredništva, urednika i suradnika, zaslužnih za dugovječnost i kvalitetu ovog godišnjaka koji je svojim tekstovima obilježio razdoblje od pola stoljeća te Podravinu na najbolji način predstavio u zemlji i inozemstvu – rekla je Vesna Peršić Kovač.

podravskizbornik md Nitko ne želi biti ravnatelj Muzeja
Vesna Peršić Kovač // Foto: Marko Dedić

Osnovna poveznica tekstova i tema u Zborniku i nadalje je regionalno područje Podravine od Ludbrega do Pitomače, a koncepcija usvojena prije više od deset godina po kojoj je Zbornik podijeljen u nekoliko cjelina zadržana je i u pripremi ovog broja. Prvu cjelinu tako čine članci, opsežniji stručni radovi do 25 kartica teksta popraćenog slikovnim prilozima, druga je namijenjena kraćim popularnim prilozima koji mogu biti dopunjeni manjim brojem fotografija i ilustracija, a treću književni prilozi na standardnom ili lokalnom govoru.

I u novom broju velik broj tema

– Stalne rubrike u Zborniku su i Podravsko nakladništvo koja pruža detaljan bibliografski opis publikacija nastalih u Podravini i o Podravini, monografije, katalozi izložbi, serijske publikacije te Podravske kronike koje sadrže kraće tekstove i fotografije o zanimljivim i važnim događanjima tijekom godine dana u Koprivnici i susjednim gradovima i općinama. Ova rubrika ovog puta će dobiti slavljeničko ruho dodatnim osvrtom na događanja tijekom proteklih pola stoljeća izlaženja Zbornika – pojašnjava V. Peršić Kovač.

Nakon detaljne analize pristiglih radova, članovima uredništva slijedi odluka o popisu onih koji su zadovoljili sve kriterije za uvrštavanje u ovogodišnji broj. Dio radova već je upućen autorima na dopune i izmjene, a neki će biti pripremljeni za objavu naredne godine. O svim navedenim odlukama autori se pravovremeno obavještavaju uz uvažavanje njihovih prijedloga i stavova.

– Kao i svake godine, predstavljanje Zbornika planira se za početak studenog kao jedno od događanja kojima se obilježava Dana grada Koprivnice. Obzirom na važan jubilej Zbornika, Muzej grada Koprivnice ove godine planira više iznenađenja, a ovdje ćemo navesti izložbu posvećenu Zborniku i njegovim stvarateljima – zaključuje.

Dodajmo kako nakon koprivničkog, predstavljanja će do kraja godine biti organizirana i u drugim gradovima i općinama koje za to pokažu interes, a koje već niz godina financijski podupiru njegovo izlaženje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Summer Cock festival

FOTO/VIDEO Ljubavnici i Đurđevčani se vole! Zarazni hitovi i topla ljetna večer u gradu Picoka prava su kombinacija

Ljubavnici i đurđevačka publika imaju neku vezu, jasno je to svakome tko je bio na Trgu sv. Jurja gdje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×