34.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 25. kolovoza 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Svečana sjednica

FOTO/VIDEO Općina Koprivnički Bregi slavi svoj rođendan, Kuzminski: Okrenuli smo se mladima, što se vidi i po rezultatima
F

Kuzminski je na kraju svim žiteljima Općine Koprivničkim Bregima zaželio sretan Dan općine i blagoslovljen blagdan njihovog nebeskog zaštitnika, sv. Roka.

Ne propustite

Općina Koprivnički Bregi danas slavi svoj 31. rođendan. U Društvenom domu u Koprivničkim Bregima okupili su se brojni prijatelji Općine kako bi upotpunili ovaj svečani dan.

Među pristiglim gostima došli su Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice i saborski zastupnik, Tomislav Golubić, saborski zastupnik, Darko Koren, Koprivničko-križevački župan, njegov zamjenik Ratimir Ljubić, Damir Felak, predsjednik županijske skupštine te brojni načelnici, predstavnici udruga i ostali uzvanici.

Na samom početku sjednice prisutnima se obratio Denis Zagrajski, član Općinskog vijeća, naglasivši kako je protekla godine bila vrlo uspješna za Općinu te kako će istim tempom nastaviti i u narednom razdoblju.

Mato Kuzminski, načelnik Općine, prisutne je upoznao s radom u proteklih 12 mjeseci. Naglasio je kako Općina veliki naglasak stavlja na mlade i brigu o njima. Tako za svako novorođeno dijete daju 265,45 eura.

Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Mato Kuzminski // Foto: Ivan Balija

– U 2023. godini imali smo 31 novorođenče, što nas svrstava u top 10 općina po broju rođenih u odnosu na broj stanovnika. Općina radi na svim mogućim demografskim mjerama kako bi se što više povećao broj djece. Ne samo broj djece, već i obitelji. Prošle godine u našu općinu doselilo je sedam mladih obitelji. Neki dan je stigla još jedna obitelj. Osjećam da će i ove godine značajan broj mladih obitelji doći živjeti. Stavljamo naglasak na mlade i to se vidi – kazao je.

Načelnik se osvrnuo i na mjere kojima pomažu mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja.

– Dajemo i nepovratnu pomoć u vrijednosti od 4100 eura za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji u što ulazi kupnja kuće, rekonstrukcija, adaptaciju… Moram zahvaliti Gradu Koprivnici i gradonačelniku Mišelu Jakšiću što smo napravili ugovor kojim će općina dobiti 30 mjesta za najmlađe mještane u novoizgrađenom vrtiću Bajer – pojasnio je.

Dodao je kako je u protekloj godini ovu mjeru iskoristilo devet obitelji te kako do sad ove godine imaju šest prijava, koje su u postupku realizacije. Također je pojasnio da Općina sufinancira boravak djece u Dječjem vrtiću Potočić u Koprivničkim Bregima i to sa 70 posto ekonomske cijene.

– Općina s istim iznosom sufinancira boravak djece i u drugim ustanovama za čuvanje djece. Prije nekoliko dana Ministarstvo demografije i useljeništva odobrilo nam je projekt namijenjen za djecu predškolske dobi u iznosu od 12.700 eura. Djeca će ovim programom moći pohađati školu engleskog jezika u trajanju od osam mjeseci. Općina će organizirati provedbu sportskih aktivnosti odnosno bazičnog treninga u sportskoj dvorani Osnovne škole Koprivnički Bregi, dva puta tjedno, izvan nastave škole. Sve aktivnosti za djecu će biti besplatne, lakše dostupne te ćemo na taj način pružiti podršku roditeljstvu kroz smanjenje financijskog tereta – naglasio je Kuzminski.

Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija

Konstatirao je da će se ovakvim načinom svako dijete na jednak način moći uključiti u aktivnosti. Načelnik je naglasio kako Općina nagrađuje odlikaše, ali i da pomaže kod kupnje bilježnica i školskog pribora za sve učenike Osnovne škole Koprivnički Bregi, ali i brojne izvannastavne aktivnosti.

– Općina pomaže i studentima kojima daje stipendiju u iznosu od 150 eura. Prema mogućnostima u planu je povećanje ove mjere koja ima za cilj povećanje visokoobrazovanog stanovništva – rekao je Kuzminski.

Općina osim o mladima, brine i o ostalim ranjivim skupinama društva. Načelnik je tako pojasnio kako imaju nekoliko programa kojima brinu o stanovnicima treće životne dobi.

– Uz spomenute programe, našim mještanima starije životne dobi dijelimo božićnice i uskrsnice. Kao i jednokratnu socijalnu pomoć socijalno ugroženim stanovnicima. Općina nagrađuje i jubilarne dobrovoljne darivatelje krvi. Tako za 100 i više davanja dajemo po 200 eura, dok za 75 i više davanja dajemo 100 eura – rekao je načelnik.

Svim stanovnicima Općina financira i članarine u Knjižnici i čitaonici Fran Galović u Koprivnici.

– Vodimo brigu i o našim udrugama pa smo tako putem javnih poziva podijelili 56.300 eura. Osim toga podijelili smo i gotovo 35.000 eura dobrovoljnim vatrogasnim društvima i HGSS-u – naglasio je.

Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija

Kuzminski se dotaknuo i projekata Aglomeracije koji se polako približava svojem kraju.

– Izvršeni su priključci na vodoopskrbu, a trenutno je u tijeku proces spajanja priključaka na odvodnju. U tijeku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju pješačko-biciklističke staze između Koprivničkih Bregi i Glogovca – pojasnio je Kuzminski.

Načelnik je dodao kako redovno brinu i o održavanju nerazvrstanih cesta na području općine. Općina sudjeluje i u ITU mehanizmu zajedno s nositeljem projekta Gradom Koprivnicom i ostalim općinama.

Načelnik je nabrojao i brojne završene infrastrukturne projekte, među kojima se ističu
staza u parku u Koprivničkim Bregima vrijednosti malo više od 15.000 eura. Kao i staza kod crkve sv. Roka u Koprivničkim Bregima te staza oko paviljona. Također završeno je i proširenje mosta koji spaja Koprivničke Brege i Koprivnicu, ali i završetak izgradnje pješačke staze u Ulici Braće Radić.

– Radimo i na modernizaciji javne rasvjete. Do sada zamijenjen značajan dio rasvjetnih tijela, a u planu nam je nastaviti s ovim aktivnostima sve dok cijela općina neće imati LED rasvjetu. Postavili smo i LED reflektore na igralištima u Koprivničkim Bregima i Glogovcu te rasvjetna tijela na putu prema lovačkom domu u Koprivničkim Bregima – naglasio je Kuzminski.

Općina je kupila i AVD uređaj vrijedan više od 2.100 eura, a koji je postavljen na prednju stranu zgrade Općine. Postavljene su i klime u Društvenom domu u Glogovcu.

– Općina je kupila i komunalnu opremu, a u tijeku je nabava traktor, prikolice i malčer. Sveukupna vrijednost ovih investicija veća je od 100.000 eura, od kojih je dio sufinanciralo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je.

Za potrebe Općine, izrađeni su izložbeni štandovi, a u tijeku su i izmjene i dopune Prostornog plana.

Što se tiče planova, Kuzminski je rekao kako imaju puno želja, no financijski su ograničeni.

– U planu imamo asfaltiranje staza i postavljanja nadstrešnica na groblju u Koprivnički Bregima. Rekonstrukciju Društvenog doma u Glogovcu, kao i uređenje centralnog trga te izgradnja spomenika hrvatskim braniteljima. U planu je i rekonstrukcija i opremanje Vatrogasnog doma u Koprivničkim Bregima – rekao je načelnik.

Kuzminski je na kraju svim žiteljima Općine Koprivničkim Bregima zaželio sretan Dan općine i blagoslovljen blagdan njihovog nebeskog zaštitnika, sv. Roka.

Uime načelnika prisutnima se obratio Ivan Derdić, načelnik Općine Peteranec, te je kazao kako Koprivnički Bregi mogu biti primjer drugim općinama.

Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Ivan Derdić // Foto: Ivan Balija

– Kao susjed uvijek sam sa strahopoštovanjem divio se vrijednim mještanima koji su radili za budućnost svih onih koji žive ovdje. Zato me posebno veseli informacija da je upravo ova Općina ušla u tom 10 općina po natalitetu u Hrvatskoj. Prkosite onom negativnom trendu gdje je stopa mortaliteta veća od stope nataliteta. Drago mi je da je upravo ova zajednica pokazala jednu svijetlu budućnost. Svega toga ne bi bilo da nema pozitivne lokalne politike koja je usmjerena prema mladima – kazao je Derdić te zaželio svim mještanima sretan njihov dan.

Prisutnima se obratio i Damir Felak, naglasivši kako je i sam djetinjstvo proveo u Koprivničkim Bregima te se smatra Bregovcem.

Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Damir Felak // Foto: Ivan Balija

– Posebna mi je čast i zadovoljsto što vam se mogu obratiti i čast mi je bila slušati izlaganje načelnika kako govori o uspjesima koji su ostvareni u proteklom razdoblju. Posebno mi je drago čuti sve pobrojana, a posebno podatak o tome da je Općina ušla u top 10 općina u Hrvatskoj po broju djece. Jer je to nešto osnovno na čemu moramo svi raditi. Da imamo što više novorođene djece. Ako toga neće biti onda je sve skupa upitno jer ima smisla ulagati u infrastrukturu – kazao je Felak te čestitao svima koji su sudjelovali u uspjesima Općine i zaželio svima sretan Dan općine i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Roka.

Župan Darko Koren pridružio se čestitkama dodavši kako ovaj susret ukazuje na živost i entuzijazam koji se osjeća u zraku u ovoj općini.

Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

– Drago mi je u svakoj našoj lokalnoj sredini svjedočiti uspjesima. Svjesni smo da se nikakvi veliki projekti ne mogu odvijati u kratkom vremenu, tako da moramo dati vremena i prilike svima onima koji odlučuju kamo lokalna sredina ide, da to i ostvare. Ostvareni projekti i rezultat demografskih brojki i trendova je zapravo cilj našeg posla. Lijepo je čuti da svjedočimo jednom ovakvom primjeru – rekao je župan.

Župan se dotaknuo i Osnovne škole, dodavši kako će taj problem riješiti u narednom vremenu.

– Znam da imamo jednu zajedničku bolnu točku, a to je Osnovna škola ovdje u Bregima. Škola je jedna bitna točka i obećajem da ćemo to u skorije vrijeme riješiti – kazao je župan.

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik, Tomislav Golubić, kazavši kako je na mjesečnoj bazi surađivao kao gradski pročelnik s načelnikom otkad je on došao na vlast.

Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Tomislav Golubić // Foto: Ivan Balija

– Osobno znam da Mati ni malo nije bilo lagano. Međutim, znam da je bilo još nekih dionika društva koji nisu bili skloni da se načelnik podrži i da on odrađuje program za koji je dobio izbore. Mato, ovo vam je zadnja sjednica u ovom mandatu i čestitam na svim uspjesima jer znam da vam nije bilo ni malo lagano – kazao je Golubić.

Dodao je da mu kao bivšem pročelniku malo smeta dok se mora zahvaliti direktoru Hrvatskih cesta zato što je napravljen pješački prijelaz u Glogovcu.

– To je njihov posao i na tome se ne treba zahvaljivati. Trebate i dalje ustrajati u onome što radite. S ovakvom energijom i elanom kakvu ima načelnik, to je jedini način da se ide naprijed – kazao je Golubić.

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić kazao je kako se uvijek govori da ima previše općina u Hrvatskoj.

– S druge strane, oni pozitivni primjeri malo teže dolaze do medijskog svjetla. Veseli me što, kada prođemo Podravinom, vidimo da imamo jako puno općina koje mogu biti ogledni primjerak toga što općina može i treba davati svojim mještanima. To je nešto što me puni ponosom, kada vidimo koliko se ulaže u infrastrukturu, mlade i sve ostalo. Sve to pokazuje da ovdje ima života – kazao je Jakšić.

Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Rekao je da upravo svi nabrojani uspjesi i provedeni projekti razlog su prirodnog prirasta na čemu im je čestitao.

– Hvala na svoj suradnji koju imaju Grad Koprivnica i Općina Koprivnički Bregi. Puno projekata je još pred nama. Uskoro će biti gotova Aglomeracija, drago mi je što ćemo biti partneri na projektu vrtića Bajer te svim ostalim projektima u budućnosti – zaključio je Jakšić.

Dodajmo kako je 15 dobrovoljnih darivatelja krvi dobilo priznanja Općine. Priznanja su dobili Ivica Mehkek, Zlatko Priščan, Dražen Šestanj, Stjepan Hunjet, Ivica Jalžečić, Božidar Korenjak, Marko Mehkek, Josip Mrzlečki, Stjepan Belko, Ivan Čani, Stjepan Belko, Ivan Čani, Stjepan Sršek, Ivan Bunić, Biserka Manojlović, Davor Anušić i Franjo Kolenko. Uz navedene, priznanje je dobio i Nogometni klub Mladost Koprivnički Bregi za 60 godina djelovanja.

Zahvalnicu je dobio i svećenik Branko Horvat, koji ove godine slavi 10 godina službe te pet godina boravka u Župi Koprivnički Bregi. Načelnik se zahvalio i svim djelatnicama i djelatnicima Općine.

Uime nagrađenih prisutnima se obratio Ivica Mehkek kazavši kako su krv dali iz humanih razloga.

– Ako svaka doza krvi spasi jedan život, onda smo mi spasili na stotine života. Drago nam je što je to netko prepoznao. Nadam se da će ovo potaknuti i mlade da daruju krv i spase život – zaključio je.

Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Koprivnički Bregi
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

1. KOLO

[FOTO/VIDEO] ELITNA LIGA Močile ugrabile sve iz Molvi, u Drnju se punile mreže, gosti opasni na svim terenima

Danas je odigrano šest susreta Elitne lige, nakon što je jučer sezona otvorena u Legradu. U 10 sati igrali su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×