0.2 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Jesen pred vratima

FOTO Proizvođači krumpira zabrinuti: Bit će ga manje nego lani, ove vrućine ga prže i truli u zemlji
F

Cijena je zasad 80 centi za kilogram, a ako berba pokaže da je vrijeme učinilo svoje, zasigurno će još i rasti.

Ne propustite

Berba krumpira, neizostavnog povrća na stolovima svakog kućanstva, polako počinje, a proizvođači zabrinuto gledaju u nebo.

Val velikih vrućina i tu čini svoje pa berba u punom obimu još nije počela, a kako nam kazuju, čekaju se oborine i hladnije vrijeme da se može krenuti u pravu berbu. Nadanja od ovogodišnjeg uroda vrlo su oprezna.

– Izgledalo je jako dobro, ali sad izgleda da bude i loše. Ove temperature izvana prže krumpir koji već truli u zemlji. Prije tri tjedna, recimo, nije bilo tako – objasnio nam je proizvođač krumpira Josip Branilović iz Međimurja koji sa suprugom Ljubicom svaki tjedan prodaje svoje proizvode na koprivničkom sajmištu.

sajmište, paprika, krumpir
Foto: Denis Košćak // Josip Branilović zabrinut je zbog vremenskih (ne)prilika

On i supruga bave se proizvodnjom na veliko, a pod tom kulturom imaju četiri hektara. Sve što proizvedu prodaju na malo jer je suradnja s velikim otkupljivačima neisplativa. Osim koprivničkog sajmišta, prodaju i u Varaždinu te Čakovcu, a na placu su, ističu, cijelo ljeto, jesen i zimu.

Cijena je zasad 80 centi za kilogram, a ako berba pokaže da je vrijeme učinilo svoje, zasigurno će još i rasti.

– Krumpir beremo od početka svibnja, dakle mladi, pa sve do jeseni i sadimo više sorata, uglavnom istih koje kupci najviše traže. Imamo i nešto površina pod lukom, ali ga vjerojatno više nećemo saditi. Puno je to posla, ne možemo toliko raditi – zaključili su supružnici Branilović.

sajmište, paprika, krumpir
Foto: Denis Košćak / Cijena krumpira zasad je između 70 i 80 centi

Josip Bednaić, proizvođač iz Bjelovara, redovan prodavač na koprivničkom sajmištu, također baš nije zadovoljan urodom krumpira.

– Godina je osrednja, ali nekako ćemo se snaći. Uvijek sadimo više različitih vrsta povrća pa kad jedna kultura zakaže, druga to pokrije i tako je svake godine – zaključio je Bednaić.

sajmište, paprika, krumpir
Foto: Denis Košćak // Obitelj Josipa Bednaića proizvodi više vrsta povrća
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prometna nesreća

UPRAVO Prometna nesreća na ulazu u Virje, u tijeku policijski očevid

Prometna nesreća na ulazu u Virje, ispred benzinske postaje, dogodila se prije nekoliko trenutaka. Kako javlja naš fotoreporter, prema neslužbenim...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×