33.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 1. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
IZNAD OBLAKA

FOTO/VIDEO Koprivničanka Paula Pintarić na prvi se pogled zaljubila u paraglajding, a sad osvaja i medalje: Svaki slobodan trenutak provodim u zraku
F

Mješavina je to emocija, strah, uzbuđenje, stres, sreća, naročito pri prvim letovima, ali onog trenutka dok poletim sve to nestane i ostane ekstaza

Ne propustite

Koprivničanka Paula Pintarić o kojoj smo već pisali nakon njenog povratka iz Amsterdama u Koprivnicu, osim te ima i još neke zanimljive priče.

Jedna od njih njezina je ljubav prema paraglajdingu, jednom od najmlađih zrakoplovnih sportova.

– Naučiti poletjeti i sletjeti je relativno jednostavno, ali zapravo nikad se ne prestaje učiti u tom sportu, što ga i čini zanimljivim – kaže nam Paula.

Foto: Ustupila Paula Pintarić

Njena je priča s letenjem krenula skroz slučajno. U ljeto 2022. bila je s prijateljicom na godišnjem odmoru na Krfu te im je ostalo par dana do kraja ljetovanja.

– Gledale smo kako bismo iskoristile još tih par dana i vidjele smo da u ponudi postoji paraglajding let, međutim svi tandem piloti već su bili zauzeti. Kako sam na internetu tražila pilota s kojim ćemo poletjeti, tako mi je iskočio oglas na kojem je pisalo “Postani pilot parajedrilice”. Pomislila sam tada kaj je najgore kaj se može dogoditi i prijavila se. Nikad neću zaboraviti muk koji je nastao za stolom kad sam rekla svojim roditeljima čime ću se baviti – smije se Paula.

Poletjela već nakon trećeg treninga

Kako je to biti u zraku nije probala do trećeg treninga, a onda se upravo na tom treningu prvi put odvojila od zemlje.

– Čim sam se odvojila, zaljubila sam se i od tad svaki slobodan trenutak provodim u zraku. Prije prvog pravog leta se dosta vježba na tlu, odvaja se postepeno s manjih brdašca prema većima. Za par mjeseci se nađeš u situaciji gdje polijećeš s oko 700 metara visinske razlike i pitaš se kako si došao u tu životnu situaciju – opisuje nam.

Prije prvog leta ipak je osjećala određeni strah.

Foto: Ustupila Paula Pintarić

– Mislim da je lud onaj koji se ne boji. Mješavina je to emocija, strah, uzbuđenje, stres, sreća, naročito pri prvim letovima, ali onog trenutka dok poletim sve to nestane i ostane ekstaza – govori.

Paula je baveći se paraglajdingom obišla brojne zanimljive lokacije.

– Bila sam na Tenerifima, u Alpama, Maroku, Makedoniji, prošla dosta poletišta po Hrvatskoj, često sam i u Sloveniji, Mađarskoj, Italiji – kaže, te dodaje kako je teško odvojiti najzanimljiviji let.

– Što više letim, to mi je i zanimljivije. Prošle godine za Božić bila sam na Tenerifima i letjeli smo na sjevernom dijelu otoka, koji izgleda totalno čarobno i nestvarno – govori nam i pokazuje video tog leta.

 

– Ta ptičja perspektiva, sloboda i sreća je baš nešto neprocjenjivo. Nedavno sam u Makedoniji bila na visini od 3400 metara, raspamete me takvi doživljaji – puna je dojmova.

Trenuci koje provodi u zraku različiti su, nekada mora puno paziti na samo letenje, a nekada samo uživa.

– Ovisi o letu. Nađe se uvijek prostora za opuštanje, ali neki dani su žešći i zahtijevaju više fokusa, dok su drugi nježniji i više se da uživati u pogledu. Teško je staviti u riječi sve osjećaje iz zraka, mali milijun stvari se dogodi tijekom jednog leta, od dobivanja visine i gledanja kako se kućice smanjuju, a pogled otvara, do letenja do oblačića, preko puštanja u totalno nepoznato, do slijetanja u neko nepoznato selo i pustolovina na putu nazad – opisuje svoje avanture.

Paraglajding u Hrvatskoj i njena prva natjecanja

Paraglajding se u Hrvatskoj tek razvija, iako je naše područje pogodno za ovaj sport.

– Imamo dosta letivih dana, ali treba dosta i putovati unutar Hrvatske da se ti dani iskoriste. Mislim da itekako imamo još puno prostora za napredak unutar Hrvatske, aktivnih pilota je relativno malo, a onda se i teže pokreću neke stvari – kaže nam.

Foto: Ustupila Paula Pintarić

S razvojem sporta dolaze i natjecanja, a Paula je s natjecanjima krenula upravo ove godine.

– Relativno sam friški pilot, položila sam prije malo više od godinu dana, ali puno vremena provodim u zraku, skupilo se nekih 180 sati u malo više od godinu dana. Ispalo je da su natjecanja dosta dobar sistem za naučit letjeti, jer često bude puno iskusnijih pilota koji i udijele savjete kako letjeti bolje – kaže.

Natječe se unutar XC lige, što je hrvatski ligaški sistem te je bila na dva pojedinačna susreta, hrvatskom državnom natjecanju i nedavno na natjecanju u Drvaru.

– Negdje u svemu tome shvatila sam da mi se sviđa natjecati. Bude stvarno fora, postoje zračni cilindri koji se moraju okinuti u što kraćem vremenu. Hrpu glidera čeka u zraku na zračni start, i kad tekma počne, bude baš jako zabavno – govori nam.

Upravo na posljednjem natjecanju naziva Desant na Drvar Paula je polučila i prvi značajan uspjeh.

 

– Letjeli smo prvi dan iznad Dinare te iznad Drvara drugi dan. Tamo sam se došla zabaviti i na kraju sam uspjela spojit dva dobra leta i čak i sebe iznenaditi s tim da sam osvojila drugo mjesto u sports klasi do C kategorije. Naši glideri imaju kategorizaciju A, B, C, D i CCC, gdje je A školsko, a CCC natjecateljsko krilo. Ja letim B klasu, pa mi je zapravo to drugo mjesto do C klase još i slađe i motiviralo me za daljnja natjecanja – zadovoljno će.

Foto: Ustupila Paula Pintarić

– Glavni plan je letjeti što više i uživati, a definitivno ću se prijavit na još natjecanja. Nemam nekih konkretnih planova osim skupljati što više sati sa svojim krilom – zaključuje.

Ne preostaje nam ništa drugo nego Pauli poželjeti još velik broj letova, što si i sama želi, a u natjecateljskom dijelu još puno medalja. Odlično je počela.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

VREMEPLOV LJEPOTE

ePODRAVINA FLASHBACK Modne kreacije, ples i pokoje isklesano tijelo na večeri ljepote i glamoura

Svako vrijeme nosi svoje, a tako i svako vrijeme nosi različite tipove popularnih događanja. Jedno takvo održano je 2006....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×