25.1 C
Koprivnica
Utorak, 10. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
12. izdanje

Počeo je još jedan Street Art Festival, stvaraju se nova umjetnička djela na našim ulicama, Salajec: Pridonijeli smo razvoju lokalnih autora
P

Ovaj festival urbane kulture i ulične umjetnosti obnavlja stare zidove i pretvara ih u umjetnička djela dostupna svima

Ne propustite

Počinje Street Art festival u Koprivnici, njegovo 12. izdanje koje još jednom donosi tjedan dana umjetničke energije koja će se preslikati na gradske fasade.

Festival se kontinuirano seli kroz kvartove i donosi umjetnost na nove lokacije. Ove godine sve do 15. rujna umjetnici će oslikavati zidove na nekoliko lokacija – Komunalac, Pixel, Zeleno igralište odnosno garaže na Trgu podravskih heroja, Stadion te Trg Eugena Kumičića.

Ovaj festival urbane kulture i ulične umjetnosti obnavlja stare zidove i pretvara ih u umjetnička djela dostupna svima, stvarajući jedinstvenu galeriju na otvorenom. On je mjesto susreta grada s umjetnošću, gdje građani mogu pratiti kreativan proces stvaranja i družiti se s umjetnicima.

Andreja Salajec, predsjednica udruge Mamuze koja organizira festival kaže kako je on Koprivničancima u prvim godinama sigurno bio iznenađenje, ali ugodno.

Andreja Salajec iz udruge maMUZE // Foto: Adela Zember
Andreja Salajec iz udruge maMUZE // Foto: Adela Zember

– Od samih početaka reakcija naših sugrađana na festival su pozitivne i ohrabrujuće. Ljudi vole biti okruženi umjetnošću, osobito ako se ona na neki način integrira u njihovu svakodnevicu, gdje im je dostupna za vlastitu interpretaciju. Neke sigurno fascinira i sama tehnika i vještina umjetnika, u tom smislu prolaznici koji su ujedno i publika festivala najčešće komentiraju radove na većim zidovima i umjetnike koji rade sa sprejevima – kaže nam.

Dodaje kako je danas situacija takva da se sve više organizacija i poduzeća javljaju sami s prijedlozima i željom da se organizira oslikavanje na njihovim zgradama.

– Osim toga i pojedinci često predlažu neke zapuštene, trošne zidove iz svojih kvartova jer u tome vide osim podrške za festival i privremeno rješenje za uljepšavanje vizure (z)grada – govori Salajec.

Pojedinci, tvrtke i institucije kao partneri

Poseban naglasak ove godine stavljen je na održivost, zahvaljujući suradnji s koprivničkim Komunalcem. Kroz ljetnu akciju prikupljanja boja na reciklažnom dvorištu, brojni građani pomogli su u ostvarivanju festivala čineći tako festival ekološki osvještenijim. Suradnja je ostvarena i s udrugom Kopriva pa je najava festivala odrađena već proteklog vikenda kada je koprivnička slikarica Iva Bolfek tijekom E.T.N.O. festivala oslikala mural na jednom od zidova FUNK-a u Kampusu.

– Bitno je spomenuti da će ove godine biti i manjih formata radova. Naime, u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Fran Galović oslikat će se dvije kućice za razmjenu knjiga koje će oni u Mjesecu hrvatske knjige postaviti kod škola u Podolicama i Starigradu. Takvim se akcijama uvijek veselimo i rado ih podržimo – kaže nam.

Umjetnici dolaze iz različitih gradova, sve više domaćih autora

Svoja umjetnička djela predstavit će brojni domaći umjetnici, ali i gosti iz drugih gradova. Iz Zagreba dolaze Creamy Taco i Luka, iz Rijeke Stjepan i Nikolas, a iz Osijeka Filip.

Od domaćih umjetnika, publika će imati priliku pratiti rad Cartboxa, Gingerka Art, Žutog Šafrana, Blanane, Viktora, Shyja, Teodore, Lane i Kristine.

Andreja Salajec kaže kako je broj domaćih, koprivničkih autora i autorica kroz godine rastao.

street art
Foto: Komunalac

– Nekad se radi samo o tome da nekome treba dati priliku, ili poticaj. U Koprivnici je aktivan velik broj profesionalnih umjetnika ali i kreativaca. Neki od njih bavili su se street artom i prije nastanka našeg festivala, a neki su u to vrijeme još studirali,  sada su redovni gosti festivala – kaže i dodaje kako je ovaj festival, između ostalog, osmišljen i kao platforma za suradnju i povezivanje.

– Ako sudimo po broju domaćih umjetnika, ali i tome da se sve više njih uključuje u samu pripremu i organizaciju festivala, mislim da možemo reći bez lažne skromnosti da smo pridonijeli razvoju lokalnih autora – kaže.

Festival završava putujućom izložbom

Ovogodišnji festival privest će se kraju uz otvorenje izložbe Graffiti Street Art History u KKC Pixel. Izložba je posvećena dokumentiranju povijesti i razvoja hrvatske graffiti i street art scene.

– Izložba je putujuća i nema stalan broj radova nego se postav prilagođava prostoru u kojem se izlaže. Organizira je Udruga mladih Revolution u sklopu turneje koju podržava mreža udruga Clubture, pa će izložba do kraja godine biti izložena u pet gradova, Rijeci, Valpovu, Osijeku, Zagrebu i kod nas. U prvoj polovici godine ekipa iz udruge Revolution bavila se prikupljanjem materijala o muralima, odnosno fotografija s graffiti i street art scene u Hrvatskoj, a na temelju prikupljenih podataka na kraju godine objavit će i digitalni fanzine. Koprivnica će sudjelovati s oko 15 fotografija na izložbi u Pixelu, koje onda dalje putuju u Osijek i Zagreb. Autorica fotografija je Ema Matica, naša dugogodišnja volonterka, ali i umjetnica koja je kroz niz godina prikupila zavidnu kolekciju fotografija na Street art festivalu – kaže Salajec o ovoj izložbi.

Uz izložbu će se održati i predstavljanje fanzina Streetartanje koji promiče rad domaćih grafiti i street art umjetnika, kao i međunarodna izložba naljepnica Artbeat, u kojoj sudjeluju umjetnici iz cijeloga svijeta.

Festival organizira Udruga Mamuze, a ove godine organizaciji su se pridružile i mlade umjetnice Hana Belobrk i Lana Deković, unoseći novu kreativnu energiju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Huligan

Netko je porazbijao više klijeti u našem vinogradskom kraju, šteta je poprilična

Vlasnici klijeti nedaleko od Vukovca neugodno su se iznenadili nakon što su vidjeli svoje objekte. U vinogradskom predjelu nepoznati počinitelj...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×