25.7 C
Koprivnica
Srijeda, 11. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kak igramo i tancamo

Podravski svati kroz djela naivnih umjetnika, od ovog petka u Prelogu, a onda i Hlebinama
P

Izložba je produkt žiriranog odabira radova danas aktivnih, naivnih umjetnika s područja Podravine i Međimurja

Ne propustite

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u petak 13. rujna s početkom u 19 sati otvorit će se izložba Kak igramo i tancamo s podnaslovom Svati u (podravskoj) naivi.

Izložba poziva na prisjećanje tradicija koje se vežu uz sklapanje brakova, obreda i običaja prije i nakon ceremonije vjenčanja.

– Među običajima životnog ciklusa, postupci i radnje koje prate čin sklapanja braka zauzimaju značajno mjesto. Usmjereni su prije svega na mladi par kojemu se nastoji osigurati zajedništvo i odbiti od njega sve loše namjere i utjecaje. Mladenci su u središtu običaja i oni su istaknute figure gotovo svih postupaka. Ipak, puno bitnog i zanimljivog događa se izvan njihovog vidokruga i obuhvaća raznoliku skupinu sudionika – poručuju iz koprivničkog Muzeja.

Kako su izgledale prošnje, zaruke, tko je i kako dogovarao svadbene procedure, kako se častilo i zabavljalo, samo su neka od pitanja na koja odgovara ova izložba.

– Sve započinje snobokima i prošnjom djevojke, slijede pripreme hrane, ukrašavanje prostora, prevoženje djevojčinog ruha, a kulminaciju događaja predstavlja samo svadbeno veselje koje se odvija u nekoliko faza, odlazak po mladu, rastanak od roditelja i obitelji, svatovska kolona do crkve i vjenčanje, običaji ulaska mladenke u novu kuću i obitelj, svadbena večera i zdravice, skidanje vijenca i odlazak mladenaca u sobicu – pojašnjavaju.

Svi navedeni običaji i postupci praćeni su pjesmom, svirkom i različitim vrstama plesa, kolom, čardašom, polkom i valcerom. Glazbenu podlogu u pravilu daju lokalni mužikaši koji igraju na cimbalu, guslama i tamburama, a nekada davno i dudama.

Gotovo sve od navedenog zabilježili su autori odabrani za ovu izložbu. Bilo da se radi o općenitom prikazu pjesme i plesa u svakodnevnim prilikama, bilo da je riječ o svadbenim svečanostima ili promišljanju simboličnih, pa i magijskih poruka i značenja običaja vezanih uz ples i glazbu nekad, ali i danas.

Izložba je produkt žiriranog odabira radova danas aktivnih, naivnih umjetnika s područja Podravine i Međimurja. Radove su odabrale kustosice Muzeja grada Koprivnice Helena Kušenić i Maša, Zamljačanec, Muzeja Grada Preloga Iva Kožnjak te stručne suradnice Mihaela Cik i Marija Generalić. Vesna Peršić Kovač odabrala je i pripremila etnografski aspekt izložbe.

– Odabir tek nekolicine reprezentativnih predmeta iz fundusa Muzeja grada Koprivnice i KUD-a Fran Galović Peteranec donosi dašak stvarnih prošlih vremena oživljujući tradiciju u suvremenom trenutku – rekli su.

Izložba ostaje otvorena do 4. listopada 2024. godine. Nakon toga slijedi otvorenje u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, od 11. listopada, a početkom 2025. izložba će se predstaviti u Gradskom muzeju Križevci.

Sudjeluju:

 

Đurđica BALOG, Nadica BELEC, Snježana BOŽIĆ, Ivan GENERALIĆ, Josip GENERALIĆ, Alen GJEREK, Tomislav GRABAR, Josip GREGURIĆ, Katarina HENC, Stjepan IVANEC, Zlatko KOLAREK, Željko KOLAREK, Željko KOROŠEC, Ivan LACKOVIĆ CROATA, Mirko MARKEŠIĆ, Martin MEHKEK, Bara MUSTAFA, Josip PERADIN, Mara PUŠKARIĆ-PETRAS, Franjo RUŽMAN, Zvonko SIGETIĆ, Pero TOPLJAK, Ljerka TROPŠEK, Josip VEČENAJ.

Foto: Muzej grada Koprivnica
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Novosti

Slaven Belupo ne staje s pojačanjima, najnovija akvizicija iskusni internacionalac Kovačić: Jedva čekam da počnem s treninzima

Slaven Belupo ne staje s pojačanjima. Najnovija akvizicija koprivničkog prvoligaša je stoper Dominik Kovačić. Iz kluba su poručili da Kovačić...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×