11.8 C
Koprivnica
Nedjelja, 15. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Vremenske nepogode

Prijete li nam poplave? U Europi katastrofa, prognozira se još kiše, evo kakva je situacija
P

Za danas je za Podravinu i Prigorje izdano i žuto upozorenje, i to zbog jakih udara vjetra.

Ne propustite

U središnjoj Europi traju poplave, vodostaji rijeka rastu, a i u Hrvatskoj su obilne oborine već nekoliko dana. Prijete li nam poplave?

Prema sadašnjem stanju, opasnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji još nema. Rijeke ne prijete izlijevanjem, no hitne službe pomno prate razvoj događaja, od vatrogasaca do županijskog Stožera civilne zaštite. S obzirom na poplave koje su nas pogodile prošle godine, to i ne čudi.

Vodostaj Drave kod Botova u 9 sati bio je 209 centimetara, a tijekom jučerašnjeg dana vrhunac je bio 231 centimetar. Pripremno stanje je na 400 centimetara, redovne mjere su kada dosegne 460, izvanredne na 500, a izvanredno stanje na 570. Takvo izvanredno stanje, primjerice, dogodilo se u kolovozu 2023. kada je Drava prešla i šest metara.

Izvor: Hrvatske vode

Većina prognostičara navodi da se vrhunac vodostaja može očekivati početkom tjedna, no Milan Rezo, direktor ispostave za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, govori da straha nema i da je sve pod kontrolom.

– Možemo generalno reći da je na prostoru Varaždinske županije, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije naš mali sliv pod kontrolom i da smo tu praktički svugdje ispod razina proglašenja pripremnog stanja vodostaja – rekao je Rezo.

U drugim zemljama Europe nije tako dobra situacija. Padaju ogromne količine kiše, najveće u posljednjih nekoliko desetljeća. U Rumunjskoj ima mrtvih, a Češka, Poljska, Slovačka, Austrija, Njemačka i Mađarska su u stanju pripravnosti. Primjerice, u Češkoj su u tijeku najgore poplave od 1997., a u Poljskoj se evakuiraju sela.

Prognoza za iduće dane

Prema DHMZ-u, nećemo se odmoriti od kiše ni idućih dana. Tijekom nedjelje čekaju nas oborine, pogotovo u prvom dijelu dana.

– U unutrašnjosti većinom oblačno, povremeno s kišom, osobito u prvom dijelu dana, prema istoku i obilnijom. Na Jadranu promjenljiva naoblaka i mjestimice kiša – prognoziraju.

Za danas je za Podravinu i Prigorje izdano i žuto upozorenje, i to zbog jakih udara vjetra.

Sutra će također biti oblačno, uz kišna razdoblja, češću na kraju dana. U utorak bismo mogli odmoriti od oborina, no mogućnost za njih prognozira se i za ostatak tjedna.

Izvor: DHMZ
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

nova odluka

NOVOST Priprema za sakramente prve pričesti i krizme trajat će dvije godine umjesto jedne

Varaždinska biskupija donijela je novu odluku o trajanju pripreme za sakramente prve pričesti i Svete Potvrde, odnosno krizme. Tako...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×