18.7 C
Koprivnica
Petak, 27. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Svi su bolesni

Novi soj Covid XEC nevjerojatno brzo se širi, stručnjaci otkrili koliko je i je li opasan te morate li u izolaciju
N

Ova podvarijanta trebala bi postati dominantna.

Ne propustite

Ne znamo imate li takav dojam, no čini se kako su svi oko nas bolesni. Sezona gripe nije, no nije isključeno, a prehlade su naravno moguće kao i virus korone koji se zapravo već udomaćio uz sve ostale viruse. No, stručnjaci ipak upozoravaju na vrlo brzo širenje potencijalno opasnog novog soja kovida pod nazivom XEC.

– Ova podvarijanta trebala bi postati dominantna. Nova podvarijanta otkrivena je diljem svijeta. Cjepiva bi trebala biti učinkovita i za ovu mutaciju – ističu stručnjaci, prenosi BBC.

Simptomi su: visoka temperatura, bolovi, umor te kašalj ili upaljeno grlo. Dakle, vrlo slično gripi. Većina ljudi osjeća se bolje unutar nekoliko tjedana nakon kovida, ali oporavak može potrajati dulje, navode. Inače, ako ste pozitivni na koronu trebali biste biti kod kuće pet dana i ne izlaziti van, preporuka je liječnika, a ovdje su i svježe preporuke.

Foto: Ivan Balijacovid xec
Ako se krećete u javnosti, a bolesni ste – nosite maske; Covid XEC možda se već širi // Foto: Ivan Balija

Covid XEC uskoro i u Hrvatskoj, ako već nije

Prije nekoliko dana HZJZ je objavio kako u Hrvatskoj još nije zabilježena XEC podvarijanta koronavirusa, što ne znači da je nema te da je samo pitanje vremena kada će biti detektirana. Inače, nova studija o podrijetlu kovida ponudila je dodatne dokaze u prilog teoriji da je virus prvi put prenesen na ljude sa zaraženih životinja na tržnici u Kini potkraj 2019. godine. Ni gotovo pet godina nakon što se prvi put pojavio međunarodna zajednica nije sa sigurnošću utvrdila gdje se točno virus pojavio.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Križevačko Gradsko vijeće

Majdak: Javni prijevoz je megalomanija, a novi vrtić pretvara se u još jedan promašaj gradske vlasti

Pred križevačkim gradskim vijećnicima danas se našlo čak 20 točaka dnevnog reda, među kojima godišnja financijska izvješća Komunalnog poduzeća...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×