19.3 C
Koprivnica
Petak, 27. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Izvješća i pitanja

SKUPŠTINA Direktor Piškornice Ružman jasan: Bjelovarski otpad tek nakon 2030., kvaliteta zraka u Koprivnici nema veze s Piškornicom
S

Sjednica Županijske skupštine koja je u tijeku od ostalih se razlikuje po broju točaka.

Ne propustite

Sjednica Županijske skupštine koja je u tijeku od ostalih se razlikuje po broju točaka, neuobičajeno malo, tek 12, no zato su prilično zanimljive.

Između ostalog raspravlja se i o polugodišnjem izvršenju proračuna, izvješću o radu župana, poslovnom izvješću Piškornice, ali i o temama proširenja djelatnosti Doma zdravlja o čemu smo pisali OVDJE te prodaji stana u Virju o čemu smo pisali OVDJE. Vjerujemo kako će biti i pitanja skupštinara koja su tradicionalno na kraju svake županijske skupštine.

– U prvih pola godine prihodi su 40 milijuna eura, u odnosu na 2023. 14 milijuna eura manje jer nema više koprivničke bolnice koja je sad u vlasništvu države. Rashodi su sada 38,9 milijuna eura, također manje znatno jer nema bolnice. Ukupno planirani primici su 92 milijuna eura za čitavu godinu. Sad smo dakle na 43 posto plana, što je idealno – rezimirao je ukratko županijski proračun za prvih šest mjeseci župan Darko Koren te dodao kako se primjerice za subvencije korisnicima isplatilo oko 1,6 milijuna eura, a bit će još.

Tomislav Golubić, prvi čovjek SDP-a kazao je kako će biti protiv izvješća. Ističe da se dobro puni i da je 14 posto veći prihod od poreza. Ono što navodi da nikad nije bilo više novaca, 11 milijuna eura konsolidiranog viška, te misli da su se sredstva trebala utrošiti pametno, a ne čuvati u “čarapi”. Samo zbog inflacije ste pogriješili, dodao je Golubić.

Željko Lacković // Snimio Valentino Štefanek.

– Nećemo podržati nijedno izvješće. Aktivnosti ne pokazuju strateške projekte, pogotovo za one koje je Vlada dala podršku. Od Srednje škole u Koprivnici, dvorca Inkey, terminala u Križevcima, toplicama u Kloštru Podravskom. Je li uopće taj sporazum koje su druge županije realizirale bila šala od župana Korena? On očito nema interes da se to i provede. Evo radi se odjel za palijativu, čak više nije ni centar… Rokovi su dugački, ok, ne može se odmah, no ne možete reći da se u tri i pol godine nije moglo baš ništa napraviti – kazao je pak prvi čovjek stranke Nezavisni Željko Lacković.

Župan Koren odgovorio je kako su primjedbe u najavi predizborne groznice koja je očito počela danas. Dodaje da je višak prihoda konsolidiran rezultat, a ove godine još 1,13 milijuna eura. Također, Lackoviću je poručio da nije dobro informiran jer razvojni sporazum ne znači da je Županija nositelj svih i da nije istina da se nije ništa krenulo.

– Evo, krenuli su radovi na dvorcu Inkey, odabrali smo izvođača. Županija je dobila 10 milijuna eura od te Vlade i hvala im. A tri i nešto smo osigurali mi. Projekt Srednje škole je u fazi projektiranja. Čekamo famozni natječaj za financiranje. Projektira se i centar za Palijativu, ne odjel, nego centar. Zahvaljujući Vladi i nama, iza nas je razdoblje koje ćemo dugo pamtiti, jer se puno radilo i osiguralo za projekte – odgovorio mu je Koren.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ok, radilo se, a gdje se to vidi u izvješću? – dometnuo je na kraju Lacković, a Koren mu je spomenuo kako će to biti u točci o izješću župana pa je trebao malo pričekati.

Izvješće je doneseno većinom glasova, kao i ono o radu župana i njegova ureda, koje je također prošlo s raspravom, između ostalog i o navedenim projektima. Dobra vijest je i da će Županija dignuti broj stipendija za studente sa 100 na 120 i to s iznosa od 150 eura mjesečno na čak 200 eura mjesečno. Prijedlog je podržan jednoglasno. SDP je to podržao no dao prijedlog da se da svim studentima koji zadovoljavaju uvjete, da ne bude ograničenje na 120. Koren je dodao kako je povećanje značajno i rado bi da mogu dodijeliti 500 stipendija po 300 eura, no valjda ni to ne bi bilo dovoljno, rekao je.

Na red je stigla i rasprava o poslovanju tvrtke Piškornica. Direktor Mladen Ružman iznio je ukratko rezultate poslovanja i u kojoj je fazi projekt RCGO-a. Potvrdio je kako je cijena centra revidirana zbog rasta troškova na 118 milijuna eura, što je više za gotovo 50 milijuna eura. Istaknuo je kako su jedini dobili odobrenu studiju od revizora iz Jaspersa, dok drugi centri imaju određenih “problema” s revizijom.

– Veljača 2025. je rok kad trebamo dobiti potvrdu revizora. Izgledi da Europska komisija to dalje stopira su gotovo nikakvi. Vlada je osigurala 7,2 milijuna eura za sufinanciranje, da premostimo jedno razdoblje. Isto tako i za ostale centre. Ciljevi iz strategije gospodarenja otpadom se moraju ostvariti inače nas čekaju veliki penali – kazao je diektor Piškornice Ružman i dodao kako se sad privremeno financiraju zahvaljujući Vladi te da su sredstva za ovu godinu dostatna, no očekuje ih još nekoliko sastanaka s ministrima oko “hodograma”.

Vlada je obećala novu odluku o sufinanciranju sve dok EK ne odobri novo financiranje, otkrio je Ružman i kazao kako je i ministrica Vučković rekla da centri ne moraju brinuti.

– Konačno se spominje i Bjelovarsko-bilogorska županija prema izvješću. Eto, i oni ulaze u projekt i dovozit će se njihovo smeće, kao što smo i upozoravali. Naravno, sad je cilj da se sve završi u roku i da budu osigurana sredstva, stvarno želim Upravi da se ispoštuju rokovi i nadam se da će sve biti po najvećim standardima. Ono što nas mora biti strah je da mjesta za prikupljanje otpada na Piškornici ima do drugog kvartala 2027. Kraj radova se predviđa u prvom kvartalu 2027. Pa, nadam se da ćete uspjeti – naveo je Golubić iz SDP-a.

Željko Lacković iz stranke Nezavisni izjavio je kako je očito da se projekt mora što prije završiti, ali ga brine zaštita prirode i okoliša.

– U Koprivnici se mjeri vrlo loša kvaliteta zraka. Hoće li biti osigurana sredstva za kvalitetan monitoring, da znamo što to uzrokuje lošu kvalitetu zraka? Je li kompostana, Piškornica ili nešto treće? Budite transparentni i pratite stanje u prirodi – uputio je molbu Ružmanu.

Direktor Ružman odgovorio je kako Golubić sigurno zna da je to projekt koji se jednostavno mora ostvariti i da je to prije svega u interesu države. O susjedima iz Bjelovara rekao je kako su u drugoj fazi gospodarenja otpadom, a kod financiranja onda oni nisu uključeni u taj projekt. Otpad će, kaže, biti miješani komunalni, ali tek kad bude slobodan kapacitet, a to je iza 2030. godine, minimalno.

Za mogući utjecaj na okoliš je rekao kako će novi centar imati znatno manji utjecaj na okoliš od klasičnog odlaganja, između ostalog radi se o EU projektu koji ima najviše norme. Monitoring će biti od 0 do 24. “Kvaliteta grada u Koprivnici apsolutno nema veze s Piškornicom”, bio je jasan Ružman. Odgovorio je i kako će se uvesti taksa na odlaganje kako bi pritjerali sve da jedinice da riješe problem odlaganja, a oni koji su ukljućeni u RCGO to neće morati.

Odluke o kojima se raspravlja inače su dostupne OVDJE pa zainteresirana javnost može u detalje proučiti što to naši vijećnici imaju na stolu kako bi digli ili ne digli ruke.

Za odlazak fizioterapeutu više neće trebati liječnik opće medicine, otvaraju se sestrinska savjetovališta

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Križevačko Gradsko vijeće

Majdak: Javni prijevoz je megalomanija, a novi vrtić pretvara se u još jedan promašaj gradske vlasti

Pred križevačkim gradskim vijećnicima danas se našlo čak 20 točaka dnevnog reda, među kojima godišnja financijska izvješća Komunalnog poduzeća...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×