19.3 C
Koprivnica
Petak, 27. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Bit će vatreno

KRENULA KAMPANJA Što se krije iza objave da bi HDZ mogao podržati Lackovića za župana? Koren je čvrsto odlučio!
K

Naravno, u politici se nerijetko odluke donose ad hoc, a do izbora je sedam mjeseci.

Ne propustite

Šok i vjeverica, našalio bi se netko možda s informacijom koja je objavljena jučer na portalu Telegram.hr-a na temelju informacija nacionalne agencije Hine. Naš županijski HDZ mogao bi podržati ne Darka Korena, nego Željka Lackovića na izborima za budućeg župana. Kampanja je za lokalne izbore sad očito i formalno krenula.

To je jučer u obraćanju na Županijskoj skupštini ovlaš spomenuo i aktualni župan Darko Koren (Mreža), aludirajući očito na spomenuti članak Telegrama, u kojem je jedan od glavnih “aktera” i prvi čovjek županijskog HDZ-a Darko Sobota. Sobote, saborskog zastupnika i načelnika Kalinovca, nije bilo na jučerašnjoj sjednici Skupštine pa nismo imali “podravski politički trokut”, niti smo mogli čuti što o tome misli uživo.

Mediji objavili – HDZ (ne)zna?

Lacković, prvi čovjek stranke Nezavisni, bio je vidno dobre volje nakon objavljene informacije o mogućoj podršci HDZ-a. Župan Koren s druge strane nije djelovao zabrinuto, čak štoviše s nekoliko zanimljivih “upadica” dao je naslutiti kako bi činjenica da HDZ podrži Lackovića, a ne njega kao provjerenog partnera, bila ravna Dinamovoj va banque igri na Allianz areni. Naravno, nije to rekao, no možda je mislio.

nezavisni, Željko Lacković
Može li Lackovićevo novo radno mjesto biti u Koprivnici? // Foto: Ivan Brkić

Do Sobote vjerojatno sljedeći po važnosti čovjek županijskog HDZ-a Damir Felak poslovično je neutralno vodio Skupštinu. Atmosfera nije bila takva da se mogla “rezati nožem”, no osjetilo se – kampanja je stvarno počela. Sobota je, skratit ćemo uvod, za Hinu zapravo potvrdio kako HDZ još nije donio odluku o tome koga će podržati za župana. Odgovorio im je kako su u rujnu o tome razgovarali, no bez odluke.

U slučaju da ste fan Tolkienova Međuzemlja možda bi najbolja paralela s HDZ-om bila ona mističnih Entova koji odluke donose stoljećima i uglavnom u zadnji trenutak. Očekivati od HDZ-a da će već sad objaviti tko im je kandidat je ravno čudu. Povijest nas je učila da su se gradonačelnički kandidati doslovno “kristalizirali” netom prije samih izbora. Ne vidimo razlog zašto bi sad bilo drukčije; naravno ne dovodeći u pitanje kakva će odluka biti niti činjenicu da pregovaraju sa spomenutim Lackovićem.

Izbori za sedam mjeseci

“Da, Željko Lacković jedan je od kandidata koji bi mogli dobiti našu podršku. Razgovaramo i sa županom Korenom. U listopadu ćemo znati tko će podršku i dobiti”, prenesene su riječi Darka Sobote o izborima koji nas čekaju za nekih sedam mjeseci. Koren je, dodajmo, dosad bio prvi HDZ-ov izbor i zajedno su odradili čak četiri mandata. Iako je u Mreži, komotno se može reći da je Koren zapravo Plenk…, ovaj HDZ-ov kandidat. Koren je, podsjetimo, nakon prošlih izbora bio više za to da će mu to biti zadnji mandat, dok je zadnjih godinu dana promijenio retoriku i čak više puta izjavo da je dobio novu snagu za dalje. Da će se opet kandidatirati – sad vjerojatno zadnji put – odlučio je prilično čvrsto.

prkačijada
Darko Sobota (lijevo) i Damir Felak, glavni ljudi HDZ-a // Foto: Ivan Brkić

No, kad je već riječ o kandidatima, ajmo malo proširiti potencijalne kandidate stranke koja od Nikole Gregura, dakle čak 27 godina, nije uspjela profilirati hadezeovsko top ime koje bi moglo voditi Županiju. Sasvim je izgledno da HDZ stranačkog kandidata opet neće imati.  Dožupan Ratimir Ljubić, kako doznajemo, nije previše zainteresiran. Hoće li se možda ponoviti izborna 2017. kad su uranili s prvoaprilskom šalom te kazali da će kandidat biti Damir Felak, a sad Ljubić – vjerojatno ne. No, u kuloarima se zato sve više spominje da je jedan od mogućih kandidata i nezavisni križevački gradonačelnik Mario Rajn.

Zvjezdarnica Križevci
Rajnovo vrijeme (ni)je još; župan Darko Koren (desno) // Foto: Ivan Balija

On ambiciju za nešto više ne krije. No, nije od onih koji će to učiniti pošto-poto. Jedno od umijeća politike je i strpljivost. Je li njegov neizlazak na ovogodišnje parlamentarne izbore, iako je bio vrlo, vrlo poželjna “udavača” samo dio taktike? Pokazat će vrijeme.

Rajnovo vrijeme (ne)dolazi

“Zašto ne?”, rekao nam je jedan od izvora iz HDZ-a. Križevačka i prigorska baza potentnija je negoli đurđevačka, a i u Koprivnici je na dobrom glasu. Naravno, naš izvor ovo ističe u slučaju da se stranka ne dogovori s Korenom, iako smatra da je to vrlo teško. Pitali smo i za Lackovića, a odgovorio je: “Da, uf… ne znam. Ima dosta do izbora, a ionako ćemo napraviti onako kako dođe preporuka iz središnjice.”

Kad govorimo o stranci, jasno je da mislimo isključivo na premijera Plenkovića koji će odrediti ide li na produženje suradnje s Korenom ili u novu priču s Lackovićem. Naravno, u politici se nerijetko odluke donose ad hoc, a do izbora je sedam mjeseci. Dakle, daleko je. Koren je često izjavljivao kako je suradnja dosad bila vrlo dobra i da, iako je u Mreži, je zapravo on pravi HDZ-ov kandidat, a svaka promjena u njegovim očima ne bi imala smisla.

Plenković Plenković stiže u Koprivnicu
Na kraju će, kao i dosad, zadnju dati “tata” Plenković // Foto: Ivan Balija

Sasvim je jasno da će ime s podrškom HDZ-a biti glavni kandidat za župana, s velikom šansom da, ili ostane u fotelji u Nemčićevoj ili da u nju sjedne po prvi put. Priču o SDP-u, stranci koja je imala naizgled rješenu situaciju s vrlo jakim kandidatom Tomislavom Golubićem, otvorit ćemo uskoro – jer ni tamo, kako stvari stoje, još ništa nije sigurno.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Križevačko Gradsko vijeće

Majdak: Javni prijevoz je megalomanija, a novi vrtić pretvara se u još jedan promašaj gradske vlasti

Pred križevačkim gradskim vijećnicima danas se našlo čak 20 točaka dnevnog reda, među kojima godišnja financijska izvješća Komunalnog poduzeća...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×