17.1 C
Koprivnica
Petak, 27. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dar križevačkoj eparhiji

FOTO Tisuće vjernika poklonile se moćima svetog Šarbela, trajno darovanim crkvi Svete Trojice
F

Moći je u svečanoj procesiji iz kapele Samostana sestara Bazilijanki, uz zvonjavu svih zvona katedrale, u rukama nosio križevački vladika Milan Stipić, u pratnji prešovskoga nadbiskupa i metropolita Grkokatoličke crkve u Slovačkoj vladike Jone Maksima, brojnog svećenstva, đakona, podđakona, poslužitelja, bogoslova i časnih sestara

Ne propustite

U Grkokatoličku katedralu Presvete Trojice u Križevcima u nedjelju su svečano unesene moći sv. Šarbela Makhloufa, isposnika i čudotvorca, koje je Križevačkoj eparhiji darovala Maronitska katolička crkva iz Libanona.

Moći je u svečanoj procesiji iz kapele Samostana sestara Bazilijanki, uz zvonjavu svih zvona katedrale, u rukama nosio križevački vladika Milan Stipić, u pratnji prešovskoga nadbiskupa i metropolita Grkokatoličke crkve u Slovačkoj vladike Jone Maksima, brojnog svećenstva, đakona, podđakona, poslužitelja, bogoslova i časnih sestara.

FOTO: Križevačka eparhija

U katedrali i oko nje okupilo više od 1500 vjernika i hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske. Prije početka arhijerejske liturgije, vladika Milan postavio je relikvijar na prijestolje, nasuprot biskupske katedre. Arhijerejsku božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga predslavio je prešovski nadbiskup i metropolita vladika Jona, uz susluženje vladike Stipića i brojnoga svećenstva, uz služenje četvorice đakona i više podđakona i poslužitelja.

FOTO: Križevačka eparhija

Liturgiju su pjevali dijelom bogoslovi Grkokatoličke bogoslovije iz Prešove, bogoslovi iz Nyiregyhaze u Mađarskoj te Katedralni zbor iz Križevaca, a liturgija je služena na hrvatskom i staroslavenskom jeziku. Podijeljeno je više od 1200 pričesti.

Homiliju je održao domaći biskup križevački vladika Milan Stipić. Govoreći o svetom Šarbelu, vladika Milan naglasio je kako je sv. Šarbel pripadao Istočnoj katoličkoj Crkvi u Libanonu, zvanoj maronitska, po poznatom crkvenom ocu i biskupu utemeljitelju te Crkve, svetome Maronu iz četvrtog stoljeća.

FOTO: Križevačka eparhija

– Stoga nam je drago da će čestica njegova tijela počivati ovdje u jedinoj katedrali u Hrvatskoj koja je istočnoga (grkokatoličkog) obreda” rekao je vladika Milan. Ocrtavši život ovoga sveca pustinjaka i isposnika, vladika Milan je nastavio:

– Što nas privlači da dolazimo izdaleka kako bismo se pomolili ispred jedne male čestice tijela ovoga sveca? Privlači nas, braćo i sestre, uvijek uskrsli Krist koji djeluje preko svojih svetih. Sveti ljudi su nada i znak jer je poziv na svetost upućen svim ljudima, a sveci su primjer da je put svetosti u životu moguć i realan – naglasio je biskup Milan.

FOTO: Križevačka eparhija

Poslije liturgije relikvijar s moćima postavljen je u pokrajnju lađu na posebno pripravljeno mjesto gdje su vjernici cijeloga dana dolazili na poklon i molitvu. Za sve hodočasnike i vjernike bila je pripremljena okrjepa u dvorištu katedrale, u organizaciji dobrovoljaca iz vatrogasnih društava iz Gušća i Prelošćice.

FOTO: Križevačka eparhija

Mnoštvo se vjernika zadržalo cijelo poslijepodne u dvorištu katedrale uz molitvu i pjesmu. Nastupio je i poznati hrvatski tenor Antonio Gleđe Markos iz Dubrovnika. Vladika Milan Stipić predvodio je posebnu molitvu za hodočasnike i njihove potrebe te blagoslovio sve nabožne predmete što su ih vjernici pribavili i donijeli. Cijeloga dana svećenici su ispovijedali mnoge vjernike.

FOTO: Križevačka eparhija
FOTO: Križevačka eparhija
FOTO: Križevačka eparhija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Predan u pritvor

UŽAS KRAJ KOPRIVNICE Muškarac u kući napao ženu (62), teško ju je ozlijedio

Muškarac je završio u pritvor zbog nasilnog ponašanja prema bliskoj 62-godišnjakinji, javila je policija. Provedeno je kriminalističko istraživanje na 32-godišnjakom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×