22.6 C
Koprivnica
Petak, 27. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
MUZEJSKA PRIČA

FOTO Vrijedni muzealci radili na zaštiti muzejskih predmeta: Kustosi puno posla rade iza zatvorenih vrata
F

Neki muzejski predmeti, povijesni tekstil, a posebno fotografije i predmeti na papiru skloni su propadanju i pritom su autodestruktivni

Ne propustite

Muzej grada Koprivnice mnogo vremena i truda ulaže u zaštitu muzejskih predmeta.

Priča o zaštitnoj muzejskoj opremi i materijala podrazumijeva posebna znanja, poznavanje tehnologije materijala i temelje procesa usporavanja i propadanja predmeta bez kojih briga o muzejskoj građi ne bi bila potpuna.

– Činjenica je kako većina posjetitelja muzeja ne zna koje su sve obaveze i poslovi kustosa različitih temeljnih struka, od arheologije, etnologije, povijesti i povijesti umjetnosti, odnosno, koje su sve predradnje potrebne kako bi muzejska izložba bila postavljena na način koji podrazumijeva suvremena muzejska struka – kažu iz koprivničkog muzeja.

 

Foto: Draženka Jalšić Ernečić

Muzej grada Koprivnice nastoji pratiti trendove i načine zbrinjavanja muzejskih predmeta. Logistička i organizacijska strana pripreme muzejske izložbe i stalnih muzejskih postava posao je koji redovito ostaje u sjeni impresivnog otvorenja izložbe. Kontekst zaštite muzejskih predmeta zahtijeva dugogodišnju praksu, poznavanje provjerenih metoda pakiranja i osiguranja predmeta od oštećenja u transportu te vještine iskusnih kustosa, muzejskih tehničara, konzervatora i majstora.

– U kontekstu opsežnih poslova koji su se u tišini ovog ljeta odvijali u Muzeju grada Koprivnice, potrebno je osvrnuti se na vrijeme u kojem kustosi rade iza zatvorenih vrata, operativne radne procese iz pozadine koji su trudom i vještinom svih uključenih sudionika u potpunosti iselili zgradu Muzeja grada Koprivnice, zapakirali i zbrinuli više tisuća najrazličitijih muzejskih predmeta i dokumentacije iz fundusa Muzeja – govore.

Organiziranje, pakiranje i iseljavanje muzejskih predmeta iz matične zgrade Muzeja grada Koprivnice u izdvojena muzejska spremišta u lipnju i srpnju 2024. godine bio je složeni pothvat, prvi takav nakon tri desetljeća, kada su se uslijed ratne opasnosti 1991. pakirali i sklanjali svi muzejski postavi u Hrvatskoj. U ovom slučaju se radi o provedbi mjera energetske učinkovitosti na kulturnoj baštini i radovima na zgradi Muzeja grada Koprivnice izgrađenoj u 17. i 18. stoljeću, koja kao starogradska vijećnica predstavlja povijesnu, kulturno-povijesnu i graditeljsku baštinu Koprivnice, čija se cjelovita konzervatorsko- restauratorska obnova na temelju analize zatečenog stanja kulturnog dobra opetovano predlagala još od 1995. godine. Uređenje barokne starogradske vijećnice i poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade Muzeja grada Koprivnice kao ključne sastavnice održivog razvoja adekvatne suvremene muzejske djelatnosti u Koprivnici prilika je za nove mogućnosti i ideje, izazov struke i prazno slikarsko platno svih sadašnjih i budućih aktivnosti Muzeja grada Koprivnice.

Foto: Draženka Jalšić Ernečić

– Prije toga, nam slijedi puno kustoskog posla iza zatvorenih vrata. Taj posao uključuje istraživanja, uvođenje noviteta, podizanje standarda muzejske zaštite i uvjeta na području zaštitne muzejske opreme u muzejima, primarne zaštite te cjelovitih konzervatorskih i restauratorskih radova na predmetima odabranim za novi stalni postav obnovljenog Muzeja – kažu.

Neki muzejski predmeti, povijesni tekstil, a posebno fotografije i predmeti na papiru skloni su propadanju i pritom su autodestruktivni. Nagle promjene temperature i relativne vlage, premještanje građe na papiru u drugi prostor i drugačije uvjete prirodni su okidač za pojačano i ubrzano propadanje. Upravo je zato potrebna zaštitna muzejska oprema koja u muzejima predmetima produžuje vijek trajanja.

– Svaka vrsta muzejskih predmeta zahtjeva posebne muzejske materijale, stoga ih se u ovoj godini nabavila velika količina. Tako je primjerice, slike i skulpture, keramiku i porculan trebalo slojevito zaštititi od udaraca, lomova, površinskih oštećenja i ogrebotina, različitih nametnika, plijesni i prljavštine pakiranjem u specijalne zaštitne materijale a zatim i u različite muzejske i transportne kutije – kažu muzealci te dodaju kako će pored ostalih poslova u budućem periodu raditi pripremu predmeta za budući stalni postav Muzeja grada Koprivnice.

– S obzirom na to da je muzejski posao i briga o baštini poslanje u kojem kustosi muzeja ulažu puno znanja, truda i emocija, priprema i planiranje novog stalnog postava Muzeja grada Koprivnice prilika je koja se kustosima pruža jednom, eventualno dva put u životu – zaključuju koprivnički muzealci.

Foto: Draženka Jalšić Ernečić
Foto: Draženka Jalšić Ernečić
Foto: Draženka Jalšić Ernečić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krim istraživanje

Krao jasen i vrbu s područja šumarije, dobio kaznenu prijavu zbog par stotina eura štete

Kaznena prijava podignuta je protiv 49-godišnjaka koji je u šumi krao drva. Policijski službenici Policijske postaje Pitomača dovršili su kriminalističko...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×