19.3 C
Koprivnica
Petak, 27. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Loša godina

FOTO Bregofskog zelja ove godine jedva da ima, Petras: Glavice su sitne, nikada nije bilo gore, suša je učinila svoje
F

Ne znam kako ću uopće formirati cijenu, glupo mi je i razmišljati o tome

Ne propustite

Sezona je zelja, a kako bismo saznali kakva je ovogodišnja, gdje se zaputiti ako ne u Koprivničke Brege, mjesto naveliko poznato po uzgoju ove zeljarice.

No, situacija nije baš idealna, sudeći po onome što smo tamo zatekli, a to nam je potvrdio i Franjo Petras, jedan od rijetkih koji se još uvijek u Bregima bavi sadnjom zelja.

– Loše je, suša je napravila svoje. Bit će nešto zelja, ali tek tamo onaj tjedan prije studenog – kaže nam gospodin Franjo.

Petras, zelje
Foto: Ivan Balija

Po njegovim riječima, urod će biti četvrtina prošlogodišnjeg.

– Nikada nije bilo ovako loše. Kiša nije pala na vrijeme, nemam navodnjavanje i tu je problem. Jako je loše, glavice će biti jako sitne. Situacija je takva kod svih – kaže nam.

Na pitanje očekuje li neku nadoknadu, a vezano uz proglašenje suše u nekim općinama, odmahuje rukom.

– Ma, ništa od toga. Uvijek oni objave, ali na kraju ništa od toga, debela nula – razočaran je.

Kaže da kada vidi ovakvu godinu, u odnosu na ono što ulože u ovaj posao, može samo reći kako je sve to katastrofa.

– Viškove inače prodajem na sajmištu, a ostalo kiselim. Ne znam kako ću uopće formirati cijenu, glupo mi je i razmišljati o tome. Možda bude 15 do 20 posto manje nego u trgovinama – govori nam.

Petras, zelje
Foto: Ivan Balija

Smatra i kako je budućnost ovog posla vrlo upitna.

– Tu treba puno radne snage, nitko to više ne želi raditi. Proizvođači su uglavnom već dosta stariji, nitko ne želi ulagati u navodnjavanje, a i moj kolega koji ima navodnjavanje, opet ima prepolovljen urod. Kada je zemlja na 40 stupnjeva i više, možeš ti navodnjavati, ali korijen to ne može izdržati – tvrdi i dodaje kako nije siguran do kada će se on ovim poslom baviti.

– Glavica imaš koliko imaš, moraš se isto sagnuti imala ona jedan kilogram ili preko dva. Ne znam, prošla je godina bila izvanredna, no evo, ova je katastrofa – zaključuje.

FOTO Franjo već 30 godina uzgaja kiselo ‘bregofsko zelje’: Tajna je u starinskom načinu, čim se stvrdnu prve glave počinjemo kiseliti ručno, baš kako su nekad bake radile

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Križevačko Gradsko vijeće

Majdak: Javni prijevoz je megalomanija, a novi vrtić pretvara se u još jedan promašaj gradske vlasti

Pred križevačkim gradskim vijećnicima danas se našlo čak 20 točaka dnevnog reda, među kojima godišnja financijska izvješća Komunalnog poduzeća...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×