20.1 C
Koprivnica
Utorak, 1. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
In memoriam

Otišao je omiljeni đurđevački profesor Krešimir Šalamon, posljednji ispraćaj danas na gradskom groblju u Đurđevcu
O

Posljednji ispraćaj prof. Krešimira Šalamona bit će na gradskom groblju u Đurđevcu u danas u 14 sati.

Ne propustite

Otišao je omiljeni profesor, otišao je Krešimir Šalamon.

Šalomon je umro u svojem dom u Đurđevcu u nedjelju 29. rujna. Šalomon je ostavio značajan trag u prosvjetnom i kulturnom životu grada Đurđevca. Posljednji ispraćaj prof. Krešimira Šalamona bit će na gradskom groblju u Đurđevcu u danas u 14 sati.

Kako su poručili iz đurđevačke Gradske uprave, Krešimir Šalamon rođen je 16. rujna 1938. godine u Kotoribi u Međimurju u obitelji Đure i Ane Šalamon. Školovao se u Čakovcu i Zagrebu, a od rane mladosti živio je i radio u Đurđevcu. U Đurđevcu je 1966. godine zasnovao obitelj i podignuo dvoje djece dok je supruga Franciska Šalamon radila kao nastavnica povijesti u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana u Đurđevcu. Sin Davor Šalamon djelatnik je Hrvatskih šuma. Kćer Lidija Šalamon bila je profesorica njemačkog jezika u Gimnaziji „Fran Galović“ u Koprivnici, a umrla je prije nekoliko mjeseci u 55. godini života. Obitelj Šalamon sada je izgubila supruga, oca i djeda.

Omiljen srednjoškolski profesor

Krešimir Šalamon bio je poznati srednjoškolski profesor povijesti i latinskoga jezika te kulturni djelatnik u javnom životu grada Đurđevca. Radio je kao profesor povijesti i latinskog jezika u đurđevačkoj gimnaziji od samoga osnutka te u Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje “Vilim Galjer” i srednjoj školi u Đurđevcu. U suvremenom obrazovnom sustavu predavao je u gimnaziji do umirovljenja 31. prosinca 1998. godine.

Osim kao prosvjetni djelatnik, Krešimir Šalamon bio je aktivan u kulturnom i umjetničkom životu Đurđevca. Posebno je bio zainteresiran za naivno slikarstvo i kiparstvo pa je pratio rad umjetnika, a pogotovo onih iz Đurđevca te je aktivno sudjelovao u priređivanju izložbi i pripremi kataloga. Pisao je predgovore izložbama i objavljivao izvještaje o njima. Osim toga, bio je suradnik časopisa Kaj i Podravskog zbornika u kojem je objavio tri članka. Tako je već 1969. godine pisao o slikaru i kiparu Ivanu Tomerlinu. kasnije o stvaralaštvu mnogih poznatih slikara i kipara kao što su Đuro Zvonar, Petar Petrović, Dragutin Bešenić i drugi.

Osim toga, priredio je i objavio 1987. godine brošuru o utvrdi Stari grad u Đurđevcu što je bila prva takva publikacija, a sljedeće 1988. godine sudjelovao je u obilježavanju 500. obljetnice nastanka utvrde i Ernuštovog grba.

Kao član Komisije za kulturno-prosvjetni rad u Đurđevcu sudjelovao je u organizaciji Susreta mladih 1968. kada je po prvi puta izveden scenski prikaz Legende o Picokima. Kao profesionalni povjesničar prikupljao je podatke o povijesti Đurđevca i svjedočanstva sumještana i sudionika važnih povijesnih događaja u Đurđevcu.

Prof. Krešimir Šalamon bio je aktivni član Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu i član prvog upravnog odbora, odnosno predsjedništva od osnutka ogranka u Đurđevcu 1991. godine. Zanimljivo je istaknuti da je s još nekoliko srednjoškolskih profesora iz Đurđevca sudjelovao u osnivanju ogranka Matice hrvatske 1971. godine kada je to bilo onemogućeno zbog političkih razloga.

– Prije nekoliko dana prof. Krešimir Šalamon navršio je 86 godina, a posljednjih 19 godina života bio je ovisan o brizi požrtvovne supruge Franciske i ostalih članova obitelji zbog teških posljedica moždanog udara. Neka mu Gospodin daruje pokoj vječni! – zaključili su.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Špica

FOTO Kako li se samo uživa danas u centru grada, svi su jedva dočekali predivan jesenski dan

Još danas sunce, a potom par dana tmurnih, kišnih oblaka. Zato nije nikakvo čudo što su se brojni građani...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×