13.5 C
Koprivnica
Petak, 18. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Što se čeka?

Više nije tajna, Slaven se sprema za privatizaciju! Iskusni Dinamov menadžer preuzima mjesto direktora?
V

"To je Varaždin već napravio, Istra, Hajduk i Osijek na tom su modelu odavno, to želi napraviti i Slaven Belupo", navodi predsjednik prvoligaša.

Ne propustite

Šimunović je bio zadnja direktna menadžerska veza između glavnog sponzora Podravke (formalno Belupo op.a.) i Slavena. Dolazak odvjetnika Aleksovskog navijestio je promjenu načina upravljanja, no ništa se drastično nije promijenilo. Ispravit ćemo se, “osjetilo”.

Nakon što je izdržao mandat, Aleksovski se odlučio povući. Njega bi, po svemu sudeći, mogao zamijeniti iskusni klupski menadžer i član Uprave Dinama Darko Podnar. Ovaj 44-godišnji Zagrepčanec, inače gorljivi navijač zagrebačkog kluba iz Maksimira jedan je od najizglednijih kandidata za fotelju prvog menadžera kluba iz Koprivnice. S druge strane Slaven se, govori se sve češće u nogometnim krugovima, želi što bolje pripremiti za privatizaciju! No, krenimo redom, s Podnarom.

Zašto napušta Maksimir?

Ne treba mnogo “grepsti” da bi se vidjelo kako je bio jedan od ključnih aktera u spašavanju posrnule Istre 1961; bilo je to prije nešto manje od 10 godina. Ondašnji vlasnik Michael Glover napravio je, pisali su mediji, pustoš. Podnar je u međuvremenu uspio ispregovarati suradnju sa španjolskim Alavesom. Posljedica svega je i ulazak španjolskih investitora iz Baskonije u ovaj hrvatski prvoligaški klub. Njegovi su ga rezultati doveli i do člana Uprave Dinama, u koju je ušao još pod bivšom Upravom. Je li to razlog zašto napušta Maksimir ne znamo. Činjenica da je došao na preporuku Krešimira Antolića nije potpuno nebitna.

darko podnar
Darko Podnar u Slavenu? // Foto: Privatan album

Nismo sigurni treba li Slaven financijski spašavati, a rezultatski bojimo se da Podnar neće imati magični štapić. Nije takav štapić imao ni kao prvi menadžer u Istri. Uostalom, nije njegov posao, barem ne izravno. U kuloarima se pak priča da je, jedan od najboljih, ako ne i činjenično najbolji kandidat od desetak onih koji žele fotelju u Miškininoj. Također, njegova uloga prije svega bi bila osigurati to da koprivnički prvoligaš bude dobra “udavača” za potencijalne partnere i investitore. Po mogućnosti domaće, jednog ili više njih.

Čak je i predsjednik HNK Gorice koja se nalazi pred “prodajom”, to jest restrukturiranjem iz udruge građana u sportsko dioničko društvo u tom kontekstu spomenuo i Koprivnicu!

– Nije to prodaja HNK Gorice, to je transformacija kluba iz udruge građana u sportsko dioničko društvo. Najbolji ponuđač dobit će pravo vlasništva nad klubom, a to je Varaždin već napravio, Istra, Hajduk i Osijek na tom su modelu odavno, to želi napraviti i Slaven Belupo – potvrdio je ovih dana za Index.hr predsjednik kluba Nenad Črnko, a nakon informacije da se pojavio hrvatski ulagač u taj velikogorički klub.

– Nije to baš tako jednostavno, to je proces – rekao nam je izvor iz kluba u Miškininoj i dodao kako idu korak po korak, a prvi mora biti odabir kvalitetnog direktora za početak.

Darko Podnar i epizoda u Dinamu

S obzirom na njegove veze pa i iskustvo s Alavesom, vjerujemo da bi mu to bila i avantura i izazov. Tu je naravno i njegov 18-mjesečni boravak u Dinamu; jer s novim vodstvom i šefom Velimirom Zajecom trebalo je odraditi mnogo stvari kako bi hrvatski prvak promijenio paradigmu poslovanja. Recimo da im je to djelomično i uspjelo.

Trenerski pomak je napravljen, Kovačević bi trebao biti trener za, uvjetno rečeno duže staze. Znači li dolazak Podnara i potencijalnu potragu za rješenjem “bolne teme”, pronalaskom sportskog direktora i konkretnije skautske službe pokazat će vrijeme. Naravno, tu je i uvijek spominjana škola nogometa koja ne daje svoj maksimum. Nadamo se da se novi direktor, bude li izvana, neće brzo zasititi Podravine.

Idejno rješenje stadion Koprivnica
Je li ovaj projekt realan pokazat će vrijeme // Ustupio NK Slaven Belupo

Na kraju, znači li Podnarov dolazak u Koprivnicu moguću pripremu za “prodaju” kluba ili je shvatio da mu mjesto kod Zajeca nije garantirano pa je zato on odlučio poslati CV zapravo i nije bitno. Ono drugo svakako ne isključuje ono prvo. Treba dodati i kako je klub u fazi dogradnje i renovacije stadiona i još uvijek nije osiguran izvor financiranja. Podnarova uloga i u tom bi slučaju bila ključna. Ipak, u visokim nogometnim krugovima njegovo ime nije baš toliko nepoznato kao što je bilo ono Aleksovskog kad je dolazio.

Jedan od rijetkih…

Ime novog direktora, dodajmo, već je trebalo biti objavljeno, a gdje je zapelo ne znamo. Predsjednik kluba Robert Markulin prije tjedan dana nam je kazao kako će klub objaviti odluku vodstva kluba kad do odluke dođe. Je li se možda u međuvremenu pojavilo koje drugo primamljivo ime ili se čeka odluka spomenutog Podnara ostaje za vidjeti. Novi direktor u svakom će slučaju biti poznat u listopadu.

Podsjetimo na kraju, kad je već riječ o potencijalnoj privatizaciji. U Supersport HNL-u među klubovima koji imaju vlasnike imenom i prezimenom su Hajduk kao sportsko dioničko društvo, Varaždin kao sportsko dioničko društvo (u postupku), a uskoro i Gorica, zatim Rijeka (Mišković), Šibenik (Ž. Karajica), Istra (Basconia, Alaves), Osijek (Meszaros). Ostali, Dinamo, Lokomotiva pa i Slaven posluju kao udruge građana. Kod NK Varaždina u postupku ulaska u vlasništvo, primjerice je čak i Grad Varaždin s početnih 130.000 eura. Jedno vrijeme se čak spominjalo da bi u Varaždin trebao ući i poznati saudijski princ Bin Salman, inače vlasnik premijerligaškog Newcastlea, no otom-potom.

Alen Šimunić bio je u Slavenu i mladoj reprezentaciji, a sada vodi Lipu: Igrati u svom selu najveća je čast

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svjetsko prvenstvo u karateu

Ema Juričić sedma na svijetu: Okrenula sam leđa protivnici i to me koštalo polufinala

Najbolja đurđevačka karatistica Ema Juričić nedavno je nastupila na Svjetskom prvenstvu u uzrastu do 21. godine, na kojem je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×