10.7 C
Koprivnica
Utorak, 15. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
priznanje u dobrim rukama

FOTO Denis obrađuje 68 hektara bez oranja: Već s 13 sam bio u traktoru, a bez praćenja novih trendova teško je biti uspješan
F

Otkup svega što proizvedemo nam je osiguran pa o tome ne brinemo - navodi Denis čiji obrt nosi naziv 4-D i to po inicijalima imena članova obitelji.

Ne propustite

Nema rezultata bez truda i znoja, to najbolje zna 28-godišnji podravski ratar Denis Loparić koji nosi ovogodišnje priznanje najboljeg OPG-a u izboru čitatelja Večernjeg lista. Nagrada Zlata vrijedan stigla je na pravu adresu, u općinu Đelekovec gdje je sjedište “firme”.

Denis koji je diplomirao poslovnu ekonomiju nastavlja obiteljsku tradiciju u poljoprivredi, a da misli ozbiljno govori i činjenica da obrađuje čak 68 hektara površina. Nema klasični OPG nego obrt za poljoprivrednu proizvodnju, a aktivan je ima nešto više od tri godine. Kako ističe, bila je to logična, ali i odlična poslovna odluka.

– Obrađujem kukuruz, pšenicu, pivarski ječam i suncokret. Pridodam li tome i 32 hektara od oca, zajedno imamo otprilike 100 hektara – otkriva Denis čije su parcele rascjepkane, što je pak činjenica svojstvena brojnim većim podravskim ratarima.

Denis Loparić prilikom dodjele nagrade

Priča kako je ljubav prema traktorima pa i poljoprivredi “pokupio” dobrim dijelom od djeda s kojim je u traktoru bio već s 13 godina. Iza njega su danas brojni sati u polju, a u odnosu na mnoge napravio je i značajan iskorak u načinu obrade površina. Navodi kako bez praćenja novih trendova i tehnologije teško možeš uspjeti.

– Koristim poseban priključak umjesto klasičnih plugova za oranje. Radi se o tako zvanoj konzervacijskoj obradi, gdje se tlo ne prevrće pa organske ostatke recimo ne “guraš” u dubinu nego su oni u cijeloj “brazdi”. To je dobro za propusnost vode i smanjuje zagađenje, a odlično je za produktivnost poljoprivrednih površina – kazuje Denis te dodaje kako je “stroj” određena kombinacija valjka i podrivača.

Denisov poseban podrivač za konzervacijsku obradu

Kao i svaki ratar koji cijeni održivost, tako i on ne ponavlja glavne kulture na istoj površini nego kombinira s alternativnim usjevima kao što su mahunarke (leguminoze). Također, ističe kako nije istina da su prinosi manji kod konzervacijskog načina obrade, a dodatni plus je što su poticaji za takvu vrstu obrade bolji!

Ističe da je vrlo zadovoljan kvalitetom, ali i prinosima kultura. Dodajmo i kako recimo njegov ječam možemo “osjetiti” u ponajvećim pivskim brendovima.

Denis Loparić na radnom zadatku

– Otkup svega što proizvedemo nam je osiguran pa o tome ne brinemo – navodi Denis čiji obrt za poljoprivrednu proizvodnju nosi naziv 4-D i to po inicijalima imena članova obitelji, njegovom, ocu i majci Draženu i Dubravki te sestri Doroteji.

Na kraju razgovora Denis je s nama podijelio i vrlo zanimljivu ideju. S obzirom da je nova generacija ratara, pomno prati tehnološke inovacije pa između ostalog već koristi i aplikaciju za agrotagiranje, to jest dokumentiranje proizvodnje. Ističe kako je razvoj modela i poljoprivrednih dronova za daljinsko tretiranje usjeva otišao jako daleko.

Sjedište “firme” mu je u Đelekovcu, a dio strojeva i u Imbriovcu

– Praktički ne moraš uopće na polje. Realno, mogao bih prodati jedan traktor koji koristim samo za to i investirati u takav dron za precizno špricanje. S obzirom da program pamti što si i gdje radio, idući put nemaš puno posla, praktički stisneš gumb i to je to. Nema održavanja i popravaka strojeva, nema goriva… – dodaje na kraju Denis koji veliku podršku ima i u supruzi Ani, a uskoro očekuju i prinovu pa je veselje tim veće.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Galerija Bešenić

Đurđevac bogatiji za novu galeriju, Danijela Bešenić: Posvećena je mom ocu, osim njegove, tu je i zavidna zbirka drugih umjetnika

Đurđevac je od prošlog tjedna bogatiji za jednu novu galeriju. Kako su poručili iz đurđevačke Gradske uprave, otvorena je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×