14 C
Koprivnica
Srijeda, 2. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Bila bi to politička bomba

SDP IDE JAKO Golubić sprema kampanju, odradili su i anketu. U stranci se nadaju da imaju “jokera” za preuzimanje Županije
S

Kad smo već kod političkih zaokreta, iako se pisalo o tome da je Lacković jedan od kandidata koje bi mogao podržati HDZ, čini se kako to nije sasvim točno.

Ne propustite

Hoće li HDZ podržati Lackovića, Korena ili možda ponuditi kakvog kandidata iz svojih redova (Ljubić?!) pitanje je koje će sigurno biti aktualno još neko vrijeme. Hoće li uistinu doći do određenog stapanja – na razini županije – suprotstavljenih politika HDZ-a i Stranke Nezavisni teško je znati, a kamoli tvrditi da će ići sa zajedničkim kandidatom za župana. Svakako zanimljiva lokalna politička priča koju prate i u oporbenom SDP-u, stranci koja se ima s pravom nadati uoči lokalnih izbora na proljeće 2025.

Jedini koji je siguran: Golubić!

Na prošlim izborima za župana, tada šef županijske organizacije Mladen Kešer, ostao je za točno 704 glasa kratak u drugom krugu. Kešer je bio blizu unatoč nedostatku potpore najveće stranačke baze, one u Koprivnici i koprivničkoj Podravini. Kešer nije imao podršku ni u Lackoviću kojemu je pak drugi krug pobjegao za 645 glasova. Unatoč sukobima sa županom Korenom odlučio je Lacković drugi krug “prespavati”. Nije podržao nijednog kandidata. Da jest kojim slučajem Kešera, sasvim je jasno da bi to bilo odlučujuće.

SDP, Skup borba za dostojanstvo izbori pred vratima
Tomislav Golubić // Foto: Ivan Balija

Po svemu sudeći, pred nama je žestoka kampanja za župana. Vladajuća koalicija HDZ-a, Mreže i partnera još uvijek nema kandidata, a ne zna se hoće li se uopće kandidirati Željko Lacković iz stranke Nezavisni. Zasad jedini kandidat koji je sasvim siguran, doznajemo iz stranačkih krugova, je Tomislav Golubić, saborski zastupnik i prvi čovjek županijskog SDP-a. On ima podršku i centrale s Iblera, ali i, što je važnije, novog dopredsjednika SDP-a Mišela Jakšića te stranačke baze u Podravini i Prigorju.

SDP ide jako: Totalni zaokret?

Golubić će, budite sasvim sigurni, imati jako zaleđe u stranci, a tijekom kampanje i pred same izbore značajnu potporu istaknutih članova i simpatizera. Dakle, sve ono što je nedostajalo Kešeru. “Vjerujemo da će izbori za župana ovaj put pokazati da smo s razlogom najjača stranka u županiji”, priča nam jedan SDP-ov izvor iz Svilarske podsjećajući kako su na izborima za Skupštinu kao stranka imali pojedinačno najviše glasova birača.

130624 Gradsko vijeće Grada Koprivnice
U SDP-u nemaju brige, znaju tko im je kandidat // Foto: Valentino Štefanek

Iz nekoliko tamošnjih stranačkih izvora pak doznajemo kako imaju dodatan plan kojim bi praktički osigurali mjesto župana. Međutim, njegova realizacija nije u njihovim rukama. Bila bi to prava politička bomba, no kad se podvuče crta, itekako razumna s njihove strane. Ne samo za neposredne izbore nego i kao potencijal za Skupštinu.

– Postoje određeni kontakti i želje da se pokuša naći zajednički jezik s križevačkim gradonačelnikom Mariom Rajnom. Zašto mu ne ponuditi mjesto kandidata za dožupana – govori jedan od naših SDP-ovih izvora, dodavši kako je to sve još u sferi “puštanja probnih balona” te da nikakvog konkretnog dogovora ni formalne ponude nema.

Odradili i anketu

SDP-ovci su, naravno, ozbiljno shvatili kampanju pa su odradili i anketu kako bi vidjeli kako stoji koji od više njihovih kandidata. Bio je tu, zanimljivo, i Jakšić kao najpopularniji političar, međutim njegova kandidatura ravna je raspletu u kakvom SF trileru.

Kad je pak riječ o nezavisnom Rajnu ne znamo kakav je njegov stav o tome da uđe u izbornu utrku za Županiju. Sigurno je primamljivo, no čini se da je treći mandat na čelu Križevaca ipak izgledniji. Naravno, sve ovisi o njegovim ambicijama kao i planovima što i kako s prigorskom metropolom u slučaju da odluči na županijske izbore. Rajna se, podsjetimo često “guralo” i u priču s HDZ-om i Mrežom te opcijom da ga se pokuša pridobiti u slučaju da Koren odustane od kandidature, no to nikad nije “zakotrljano”.

KŽ presica Izbori 2024 Križevačko vijeće
Mario Rajn // Foto: Arhiva, Ivan Balija

Kad smo već kod političkih zaokreta, pisalo se o tome da je Lacković jedan od kandidata koje bi mogao podržati HDZ, no čini se kako to nije sasvim točno. Čak štoviše, posljednja informacija koju imamo jest da bi moglo biti zapravo sasvim obrnuto. Jedna od vrlo izglednih opcija u kojoj bi HDZ mogao imati svog, dakle stranačkog župana je ta da on dobije potporu upravo Lackovića i njegovih birača.

Pita se – središnjica

To, navodno nije nemoguće ako taj kandidat bude dožupan Ratimir Ljubić te ako mjesto dožupana bude rezervirano za nezavisnog načelnika Općine Drnje Petra Dombaja. Hoće li to biti slučaj kao što se sve glasnije šapuće ili će u HDZ-u opet birati Korena, teško je predvidjeti. Na ranijim izborima postojale su slične opcije pa je na kraju iz zagrebačke plave središnjice uvijek stizao jedan te isti mail s imenom “Darko Koren”. No, tko zna, aktualni župan još uvijek stigne, želi li, potpisati HDZ-ovu stranačku iskaznicu i de facto “izbrisati” svoju Mrežu. Neki kažu da je i na ovim izborima to jedan od uvjeta da bi mu se dala potpora. Svi znamo kako je završilo ranije, pa smo više skloni u to – ne vjerovati.

dan grada đurđevca
Ne treba zanemariti biračko tijelo Željka Lackovića // Foto: Ivan Brkić

Podrži li HDZ Korena, a SDP će ići s Golubićem, gotovo smo sigurni da će Lacković razmisliti hoće li se ponovno uključiti u utrku kako bi poremetio odnose u “trokutu” te, tko zna, možda ovaj put osigurao drugi krug. Dalje je sve moguće. U svakom slučaju izbori za župana samo su jedna od dvije bitke, a ona, možda i važnija za Županijsku skupštinu bit će također neizvjesna. Možda i jedna od najneizvjesnijih.

Veća izlaznost odgovara…?

Na prošlim izborima SDP je uzeo 23,69 posto glasova, Stranka Nezavisni 20,23 posto, HDZ 18,99 posto te Mreža s HSU-om i HNS-om 11,81 posto. Pridodamo li tu i 7,34 posto glasova Rajnovim Nezavisnima koji nisu išli s kandidatom za župana (Rajnom op.a.) jasno je da su moguće razne kombinacije. Ne treba zanemariti ni slabu izlaznost od 37,26 posto birača pa će činjenica koliko će velike stranke uspjeti animirati svoje tijelo, a nezavisne opcije one neodlučne birače – biti ključna za raspodjelu vijećničkih fotelja.

Da su danas izbori za župana, za koga biste glasali?

KRENULA KAMPANJA Što se krije iza objave da bi HDZ mogao podržati Lackovića za župana? Koren je čvrsto odlučio!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Upravo

FOTO/VIDEO Masovna tučnjava u centru Koprivnice, mlatilo se i palicom, sve je puno policije i hitne

Centar Koprivnice prepun je policije. Kako doznajemo, došlo je do masovne tučnjave ispred trgovine na Florijanskom trgu. Prema neslužbenim informacijama,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×