20.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 10. listopada 2024.
No menu items!
Gradsko vijeće

Jakšić o gospodarstvu: Prihodi i stopa zaposlenosti najbolji u četvrt stoljeća, imamo 2 zaposlena na jednog umirovljenika

U tijeku je još jedna sjednica koprivničkog Gradskog vijeća. Na dnevnom redu nema rebalansa proračuna, no zato će se raspravljati o radu gradonačelnika i njegova Ureda u prvih šest mjeseci ove godine. Na stolu su, kako smo najavili, i izvješća vrtića, škola i javnih ustanova, a na početku kao i obično zanimljiva pitanja gradskih vijećnika.

Aktualac je pitanjem otvorila vijećnica Mihaela Lončarek. Pitala je može li se postaviti klima u sportskoj dvorani COOR Podravsko Sunce, te što je s dječjim igralištem u središnjem parku i postoji li mogućnost sanacije da nakon svake kiše ne bude blato.

Pumpe za bicikle uz stalke?

– Prenijet ćemo komunanoj službi da se pojača čišćenje ili sanira podlogu, a klima? Dosad nismo imali tu inicijativu no čuli smo da postoji i vjerujem da ćemo riješiti problem – odgovorio je gradonačelnik Mišel Jakšić dok je Mladen Fajdetić naveo:

– Imamo mnogo bicikala, biciklista i staza. Prijedlog je da Grad razmisli o tome da se na nekim lokacijama postave pumpe za bicikle? Možda pored stalaka za bicikle. Druga stvar je proširenje spektar javnih slavina za pitku vodu. Neki gradovi stavljaju na 20.000 stanovnika recimo 10 slavina – predložio je Fajdetić.

130624 Gradsko vijeće Grada Koprivnice
Mišel Jakšić // Foto: Valentino Štefanek

Jakšić je rekao da će obadva prijedloga prenijeti resornim odjelima. Goran Pakasin je pak pitao o GUP-u. Zanima ga kad se očekuje rasprava i glasanje. Također, građanski odjel po riječkom modelu bio je ideja, pa ga zanima kakvo je mišljenje i postoji li prilika za Koprivnicu. Gradonačelnik odgovara kako GUP ide do kraja godine.

– Građanski odgoj je toliko stručna stvar pa ne želim arbitrirati. Što se mene tiče, što struka kaže ja ću to podržati – odgovorio je Mišel Jakšić.

Privatni vrtići ne bi trebali strahovati zbog dva nova vrtića

– Izuzetno smo sretni svime što naši vrtići na području grada pružaju mališanima. Drago nam je da smo napravili iskorake, no tu najviše zasluga ide djelatnicima ovih ustanova. Sretni smo što možemo čuvati dobar trend kvalitete usluge uz istu cijenu vrtića, unatoč inflatornim pritiscima. Uz naravno činjenicu da smo dvaput dizali cijenu vrtića, ali na teret gradskog proračuna. Dodajmo i kako smo u tijeku s dva velika vrtićka projekta Bajer i Herešin i to nas veseli – komentirao je Jakšić izvješće o vrtićima.

Vijećnik Pakasin pitao se što s privatnim vrtićima i obrtima kad se izgrade dva vrtića?

– Privatni vrtići imaju svoju “publiku” kao i obrti i dadilje. Mi u Gradu smo sretni što imamo javni vrtić, ali i privatne i da za sve dobivamo pohvale korisnika. U Koprivnici ćemo u četiri godine sagraditi tri vrtića, a dotad se u 40 godina nije izgradio nijedan. Roditeljima mogu poručiti da ćemo dići kapacitet na nikad veću razinu, a imat će vrhunsku uslugu po vrlo povoljnoj cijeni. Kad pričamo nacionalno, mislim da je Vlada ta koja bi trebala osigurati da svi vrtići u zemlji budu jeftiniji, a ne da neka djeca u određenim dijelovima zemlje vrijede više nego recimo naša koprivnička. Da je politika prema svima ista, e onda bi cijena vrtića i u Koprivnici bila još niža – odgovorio je Pakasinu Mišel Jakšić.

Izvješće o radu gradonačelnika…

Jakšić se dotaknuo i rada naših osnovnih škola. Rekao je kako su i tu vrlo ponosni, a pogotovo onime što djeca ostvaruju na natjecanjima diljem zemlje, a potom i svojim daljnjim školovanjem i uspjesima u obrazovanju. Ističe da je najveća zasluga upravo ravnatelja, a potom i svih nastavnika i učitelja koji ih “čekaju” u njihovim ustanovama. Spomenuo je i kako slijedi dogradnja OŠ Braće Radić, područnih u Reki i Starigradu, gradnju nove u Jagnjedovcu te energetsku obnovu OŠ Đuro Ester.

Na red je došlo i izjevšće gradonačelnika za prvih pola godine.

– Nema pomaka bez pomaka u gospodarstvu. Porezni prihodi i stopa zaposlenosti – nikad viši u posljednjih 25 godina. Omjer zaposlenih i umirovljenika nam je 1,92 prema 1, što nas čini šestim gradom u zemlji. To nam otvara čuvanje visokog društvenog standarda, od stipendija, do božićnica, socijalnih usluga, subvencija… Usto i u gradnji infrastrukture. Kad dodamo i EU komponentu moramo biti zadovoljni. Mogao bih nabrajati investicije do sutra  kazao je Jakšić i podsjetio na ITU mehanizam kao sljedeću fazu u razvoju grada.

Za razliku od dosadašnjih točaka koje su mahom potvrđene jednoglasno, ova odluka je prošla međutim četiri su oporbena vijećnika bila suzdržana.

Dodajmo i kako je Vijećnici danas imaju zadatak potvrditi ovogodišnje laureate godišnjih priznanja Grada Koprivnice. Ni ove godine nema nagrade za životno djelo, kao ni one počasnog građanina Koprivnice. Međutim, brojni pojedinci i udruge primit će medalje i plakete za svoje zasluge u promicanju imena grada – OVDJE.

NOVOSTI IZ GRADA U Herešinu sortirnica otpada, Malančec napokon kao Interpretacijski centar

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

Gotovo 2500 uzvanika

FOTO/VIDEO Tradicionalno se druže umirovljenici, Dalić podsjetila na kupovinu Belja i PIK-ova, prolomio se ogroman pljesak!

Podravkini i Belupovi umirovljenici, njih otprilike 2000 te još 370 jubilaraca s okruglim godinama staža druže se tradicionalno pod...
Supersport HNL

SVI NA APAŠ Dolazi momčad koja je u osam kola primila tek jedan gol, Kovačević: Pokazali smo da možemo protiv najboljih!

Koprivnički Apaš, sutra u subotu u 18.30 sati. S jedne strane posljednjeplasirani Slaven, s druge prva Rijeka. Utakmica 9....
Županijski nogomet

FOTO/VIDEO Borac lako s Močilama, Molvarci uzeli sve u Drnju

U sedmom kolu Elitne lige Borac se obračunao s Močilama na svom terenu, rezultat je na kraju bio 3:2....
Pranje novca

Dva Podravca pomagali kriminalcima da sakriju ilegalno zarađen novac, imali su uhodanu metodu

Dva muškarca sa šireg đurđevačkog područja osumnjičeni su za pranje novca nakon što je koprivničko-križevačka policija dovršila kriminalističko istraživanje. Radi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Najnovije

Posljedice

“Majstor” koji se mortus pijan skršio na benzinskoj ostao bez vozačke i više od 1500 eura!

"Majstor" koji se s čak 3,14 promila zabio u parkirani automobil na benzinskoj jučer je bio na sudu. Riječ je...
dan u vrtiću

Počinju radovi na dogradnji vrtića u Kloštru Podravskom za još dvije skupine, L. Presečan: Imamo jako dobar stručni tim za rad s djecom

Općina Kloštar Podravski veliko je gradilište. Od najmodernije tržnice čija je izgradnja u tijeku do projekata Termi Kloštar te...
Obavijest

Sutra bez vode četiri naselja, bit će radovi na mreži

Zbog radova na vodovodnoj mreži sutra, u petak, neće biti opskrbe vodom u Herešinu, u Ulici Matije Gupca i...

Povezani sadržaj

×