7.9 C
Koprivnica
Nedjelja, 20. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dan Općine Kalinovac

Darko Sobota: Nije lako “driblati” između načelničke funkcije i Sabora, ali uz podršku obitelji, sve je moguće
D

Kalinovac je pravi primjer kako bi jedna općina trebala funkcionirati.

Ne propustite

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kalinovac održat će se u ponedjeljak. Bit će to i službeno proslava 31. rođendana jedne od najrazvijenijih općina na području Koprivničko-križevačke županije.

Osim što je jedna od najrazvijenijih, stanovnici općine bez sumnje naglašavaju kako se radi i o jednoj od najljepših i najuređenijih općina ne samo u županiji, već i puno šire.

Za sve su to zaslužni mještani koji brinu o svojoj općini, na čelu s načelnikom Darkom Sobotom. Popričali smo s načelnikom o realiziranim projektima, trenutnom stanju u Općini, ali i planovima za budućnost.

– Prigode poput Dana općina i svečanih sjednica općinskih vijeća zapravo su mogućnosti da se istakne ono što je učinjeno u razdoblju od jedne svečarske sjednica do druge. Sigurno da je jedan od većih problema na prostoru ovakve općine kao što je Kalinovac, kao i općenito na prostoru cijele Republike Hrvatske, odnos nataliteta i mortaliteta, odnosno broj stanovništva. Zato je i naš proračun, prije svega, baziran i odnosi se upravo na stanovništvo, posebice na najmlađe kategorije našeg stanovništva i na mlade obitelji s djecom – naglašava načelnik.

Jedna od rijetkih Općina koja ima besplatan vrtić

Ističe kako uvijek rado ističe kako je Općina Kalinovac jedna od rijetkih općina, ne samo na području županije, već i na području Republike Hrvatske, koja u potpunosti sufinancira, odnosno financira smještaj djece u dječjim vrtićima.

– Dakle, vrtić je besplatan. Ekonomska cijena po jednom djetetu danas na području općine Kalinovac je 527 eura. Treba istaknuti i pomoć koja, prije svega, mislim da nije presudna kod rođenja djece, a to je pomoć za svako novorođeno dijete koja je donedavno bila 10 tisuća kuna, odnosno danas 1.330 eura. Moram istaknuti u svemu tome i pomoć našim osnovnoškolcima i srednjoškolcima te studentima kroz pomoći nabavke školskog pribora i materijala pa tako i pomoći kod smještaja u učeničkim domovima, kao i kod privatnog
smještaja učenicima – ističe Sobota.

120924 Svečana sjednica Općine Hlebine, darko sobota
Foto: Valentino Štefanek

To su i bespovratne stipendije studentima kojih je danas 42 na području Općine Kalinovac i to u iznosu od 110 do 170 eura, ovisno o njihovom materijalnom statusu, ali i uspjehu u studiranju. Sobota govori kako stipendije isplaćuju tijekom akademske godine, odnosno tijekom devet mjeseci.

– Vodimo brigu i o najstarijim kategorijama našeg stanovništva, prije svega tu mislim na naše umirovljenike kroz razne pomoći poput uskrsnica i božićnica, koja su, slobodno mogu reći, za naše prilike na prostoru naše županije dosta izdašne. Pomažemo i kroz iznimno dobro prihvaćen projekt ZAŽELI, a to je projekt koji kroz ove tri godine iznosi gotovo 1,4 milijuna eura. Općina Kalinovac je nositelj tog projekta koji se provodi na području pet općina. Uz Kalinovac, tu su Molve, Ferdinandovac, Podravske Sesvete i Novo Virje. Projekt iznimno dobro prihvaćen i u Kalinovcu i isto tako i u ove četiri općine – pojašnjava.

Stanovništvo živi kroz udruge

Sobota govori kako je to važno u društvenom životu, a u toj priči svakako bi naglasio i spomenuo i rad udruga s područja općine.

– Uvijek volim reći da stanovništvo živi kroz udruge, daje svoj doprinos promociji prostora, odnosno općine u kojoj živi. Udruge su i nositelji brojnih društvenih aktivnosti pa kroz općinske natječaje tijekom godine naše udruge ostvaruju značajna sredstva za svoj rad. Veseli i drago mi je da sve udruge ove godine sudjeluju u programima proslave Dana općine Kalinovac “Lukovo v Kalnovcu 2024.”. Kod priče o mladima, svakako treba još jednom podsjetiti da je završena sportska dvorana koja uistinu ima funkciju u Kalinovcu. Dvorana nema slobodnih termina, pa je to i jedna poruka dušebrižnicima koji su vodili brigu o veličini dvorane i o potrebi sredina poput Kalinovca da imaju sportsku dvoranu tako da se
danas ne čuje ni riječ od njih – ističe.

Sobota naglašava kako im je bio cilj da završe taj projekt osnovnoškolskog obrazovanja na području Kalinovca.

– Tu ističem našu Osnovnu školu “Ivan Lacković Croata”, koja je izgrađena nama tako baš
dugo i koja je, usput, među prvima u općinama u našoj županiji krenula s jednosmjenskom nastavom. Ssada smo nedavno otvorili i novo, renovirano školsko-sportsko igralište. U tom projektu nositelj je bila Koprivničko-križevačka županija, ali i realiziran je uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je u velikoj mjeri sufinancirao projekt – pojasnio je.

hdz, darko sobota, izbori
Foto: Ivan Brkić

Puno se radilo

Proteklih godinu isto tako na području Općine Kalinovac je rekonstrukcija kompletne javne rasvjete. Načelnik ističe kako se pokazalo kao odličan projekt u segmentu ušteda proračunskih sredstava. posebno s obzirom na to koliko je do sada izdvajano za javnu rasvjetu.

– Treba istaknuti i kako smo uredili i izgradili i nekoliko novih dječjih igrališta, upravo se na prostoru kod Zavičajnog muzeja na cijelom dijelu parka odvija rekonstrukcija i izgradnja još jednog dječjeg igrališta s adekvatnom javnom rasvjetom, a posadit će se i novi park pa će tako taj prostor poprimiti jedan sasvim novi izgled, kao i sadržaj – konstatirao je.

Posebno se ističe izgradnja poduzetničke zone

Načelnik pojašnjava kako su značajnu pažnju posvetili i obnovi i rekonstrukciji lokalnih, kao i cesta pod ingerencijom Županijske uprave za ceste Križevci, što ih posebno veseli. Nije riječ o malim projektima, već su to projekti koji su obuhvatili obnovu nekoliko tisuća metara u ulicama, između ostalog, Hrastova Greda i Matije Gupca.

– No zasigurno najveći projekt u kojeg smo svjesno i ciljano ušli je nastavak izgradnje infrastrukture u našoj poduzetničkoj zoni. To je naš najskuplji projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna eura i odvija se po planu. Odlučili smo se na tu investiciju prije svega zbog interesa postojećih tvrtki koje tamo djeluju, ali i zbog interesa drugih poduzetnika i gospodarskih subjekata koji imaju namjeru graditi tamo hale – optimistično govori Sobota.

Štio se tiče projekata koji su u pripremi, načelnik ističe kako ih je mnogo.

– Imamo pripremljenih projekata, imamo i građevinske dozvole, a za neke projekte nam trebaju svaki tren biti odobrene građevinske dozvole. Izdvojit ću prije svega proširenje dječjeg vrtića. Naš kapacitet vrtića je put – u vrtiću je 54 djece, a građevinska dozvola za proširenje za dvije vrtićke grupe i jednu polivalentnu dvoranu postoji. Mi smo se natjecali na određenim fondovima, no međutim dobili smo odbijenicu. Zapravo, nismo se ni mogli natjecati jer, bolje rečeno, popunjenost i odnos upisane djece je takav da je to danas gotovo 100 posto, točnije 98 posto popunjenosti na području Općine Kalinovac – ponosno naglašava.

Sobota se dotaknuo i Zavičajnog muzeja te Galerije Ivan Lacković Croata

Dodaje kako su iz tog razloga tu sve mjere koje provode.

– Spomenuli smo i poduzetničku zonu. Privlačenje investitora kroz razne pogodnosti kako bismo popunili našu zonu. Tome treba pridodati i ulaz s Podravske magistrale – pred izdavanjem je građevinska dozvola. Onda nova ulica i spojna cesta prema našem dječjem vrtiću od ulice Grgura Karlovčana…. To su samo jedni od do sada osmišljenih i spremnih projekata – pojašnjava.

Sobota je istaknuo i stavljanje u funkciju Zavičajnog muzeja i Galerije Ivan Lacković Croata.

Darko Sobota
Foto: Đuro Grčić

– Mogućnosti su velike i za sufinanciranje sredstvima EU fondova i upravo su velike mogućnosti za ovakve namjene, ali prije svega moramo mi, Kalnovčani i mi, lokalna vlast, odlučiti što i na koji način te kako gledati na kulturu i što zapravo hoćemo iz tih prostora – diskutira.

Najveća želja….

Na pitanje koje je najveća želja koju bi htio ostvariti do kraja mandata, načelnik ističe kako su to, prije svega, već spomenuti infrastrukturni projekti koje bi dali svoj značaj.

–  Spomenute ćemo projekte svakako odraditi u narednom razdoblju, u narednih četiri godine i imamo i jedan prostor, od gotovo dva hektara koji bismo mogli i želimo namijeniti upravo za takve sadržaje. Mali smo prostor od svega 34 kilometara, u petoj smo skupini razvijenosti i idemo prema šestoj, što će se zasigurno i u skoroj budućnosti dogoditi. I ta zapravo stremljenja prema nekim takvim strateškim projektima koje mi nismo danas u našem razgovoru spomenuli, zasigurno će se pokazati – pojasnio je.

Puno se ulaže u sport

Općina je poznata i po sportskim uspjesima, pa tako Nogometnu klub koji se natječe u Elitnoj županijskoj ligi perjanica sporta.

– Klub oko sebe okuplja velik broj mještana. Sport je važan. Sigurno je i da se oko nogometa sve vrti. Moja je želja i sad su se stekli uvjeti je da se vrati i ženski rukomet, koji je već prije 20 godina djelovao na području Općine Kalinovac. Uvjeti koje sada imamo za to nisu bili nikad bolji. Ono što veseli oko sporta i nogometa je to što je prije svega uključeno i puno djece i mladih. Kroz naš nogometni klub djeluju četiri selekcije i velik je to broj mališana i mladih zajedno s roditeljima. I veseli da su djeca i kroz osmoškolsko obrazovanje uključena i u sport zajedno i s roditeljima i da se i van nastave bave sportom – otkriva.

Sobota ističe kako je to zapravo najveća priča i daje im za pravo i opravdanje da su sredstva za sport i sportske aktivnosti dobro uložene te da i na taj način imaju određenu pozitivnu atmosferu i priču.

Nema nezaposlenih

Premda je Kalinovac jedna od najrazvijenijih općina u županiji i dalje se radi na razvijanju poduzetništva i industrije. Tako je u tijeku izgradnja industrijske zone.

– Zona je zahtjevan projekata posebice u ovakvim malim sredinama. Kalinovac danas broji 1.300 stanovnika, možda kojeg više, a u zoni Kalinovac Jug danas radi gotovo 500 ljudi. Dakle, taj odnos je jako dobar i više nego dobar i vjerujem da ga malo tko uopće ima od jedinica lokalne samouprave na području Koprivničko-križevačke županije. Nakon ove izgradnje, koja će biti završena početkom idućeg godine i završetka i stavljanja u funkciju i građenja hala već dogovorenih investitora, taj broj zaposlenih će biti i znatno veći – pojašnjava.

Sobota hvali potez lokalnih vlasti prije 20 godina koji su prenamijenili poljoprivredno zemljište u gospodarsko.

– Nakon prenamjene uslijedio je otkup zemljišta od privatnih osoba i investiranje u zonu koja nam danas daje sigurnost u proračunu. Nekad su možda rente bila osnovica proračuna, danas je to, neću reći zanemarivo, ali daleko manje. Osnova punjenja proračuna Općine Kalinovac je prije svega od gospodarstva. U Kalinovcu nema nezaposlenih ljudi, možda ih ima dvoje, troje, ali ti ne bi radili ništa, kao u svakoj sredini i to je osnovica za
proračuna – pojašnjava.

Darko Sobota
Foto: Đuro Grčić

Izgrađena komunalna infrastruktura poput aglomeracije, govori Sobota, daje im mogućnosti da ulažu u veći standard, ali i da direktno pomažu od mladih do starih na području općine.

Nije se zaboravio turizam

Iako se Općina bazira na industriji, ne zaboravlja se ni turistički aspekt.

– Stremimo u narednom razdoblju pozicionirati se na turističkoj karti. Sve to skupa, pogotovo kad govorimo o turizmu na području naše županije, ide prilično teško. Ne bih rekao da čelnici lokalnih samouprava nemaju ideja, ali bih prije rekao da se naši, prije svega Podravci, teško odlučuju na poduzetničke poduhvate poput turizma. Mislim da je tu malo veći problem među svima nama. Kad govorimo o turizmu, onda prije svega mislimo na smještajne kapacitete. Velik dio sredstava za tu namjenu može se povući s nacionalne i županijske razine, pa da ima interesa, vjerujem da bi sve općine sufinanciranje takvih projekata stavile u svoje proračune – pojašnjava.

Ističe kako se zbog navedenog njihov turizam svodi prije svega na manifestacije, na neke kapacitete koji su od prije.

– Ali kad bi sad ja i u svom okruženju, pogotovo općine Kalinovac, govorio o turističkim kapacitetima, u tom su segmentu aktivni ljudi čak iz nekih drugih županija i dijelova Hrvatske koji su uložili svoja i povukli druga sredstva kako bi stvorili određene kapacitete, posebice smještaja. Pa kad imamo manifestacije poput Dana općine i kad nama dođu predstavnici naših prijateljskih općina te ih trebamo negdje smjestiti, onda vidimo kakvi su to zapravo problemi za razliku od nekih drugih sredina.  E, sad, kad se vratimo na tipa zavičajne muzeje, što je jedan malo, ovako ja se usudim reći, veći pojam koji iziskuje neka druga ulaganja – ističe.

Nastavlja kako su potrebni i ljudi koji će to voditi.

– Dakako da bi taj dio, ako je to poticaj nekim drugima upravo za smještajne kapacitete, onda zasigurno da ćemo si dati po tome truda. Truda si treba dati prije svega jer za to ima jako, jako puno sredstava koji se mogu povući. Neću reći nažalost više nego za gospodarstvo, ali tako to sada pomalo ispada, no dobro, i to je dio koji trebamo iskoristiti i te neke mogućnosti. Kao što sam već i spomenuo, prvo moramo sami odlučiti, ne načelnik i ekipa, nego zapravo zajednica, što to mi želimo i što to mi hoćemo – govori.

Vatrogastvo je jedan od ponosa Općine

Dotaknuo se Sobota i udruga za koje ističe kako su najveće bogatstvo općine.

– Posebice kad govorimo, recimo o Kulturnoj udruzi Tomislav Franjić – jednoj udruzi koja danas broji gotovo 80 članova, a polovica su mladi. Ono što volim istaknuto je aktivnost mladih i kroz sport u malim sredinama, ali i rad s mladima kroz DVD-ove naše. Imamo ih dva – u Kalinovcu i Batinskama. Tu je jedan veliko odaziv djece i mladih i to jako veseli. Tu je u KUD i Udruga umirovljenika i Poljoprivredna udruga. Za jednu takvu malu sredinu – uistinu veselje i veliko bogatstvo – naglašava.

hdz, darko sobota, izbori
Foto: Ivan Brkić

Općina Kalinovac nedavno je svrstana u top 10 općina po provođenju demografskih mjera što Sobotu izrazito veseli.

– Veseli me i da Općina ima financijsku stabilnost da radimo sve što kao jedinica lokalne samouprave možemo učiniti kako bi se demografska slika poboljšala. Demografija i rješavanje tog problema nešto je na čemu stalno moramo raditi i zato uvijek prilikom planiranja proračuna posvećujemo se u Kalinovcu prvenstveno djeci i mladima. Odnosno borbi za bolje demografske pokazatelje pa stoga i provodimo brojne mjere. Mjere koje su usmjerene na ovaj segment već sam pobrojao, a vjerujem kako ćemo i kroz novi proračun za iduću godini unaprijediti ih, a možda i uvesti neke nove – istaknuo je načelnik.

Natrpani raspored, ali uz potporu obitelji sve se može

Sobota uz funkciju načelnika Općine, obnaša dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru. Upitali smo ga stoga ima li slobodnog vremena i kako ga provodi. Pojasnio je kako prije svega mora balansirati između funkcija i privatnog života.

– Ide, no nije lako i jednostavno, ali ide. Gotovo, zapravo, da i nemam slobodnog vremena, jer kad nisam u Hrvatskom saboru, onda sam u Općini gdje volonterski obnašam dužnost načelnika. Vođenje Općine zahtjeva puno vremena i dobru organizaciju, s obzirom na moje dvije dužnosti, pa kad nisam u Zagrebu u Hrvatskom saboru i na sastancima, onda sam u Općini gdje uvijek ima nešto što se mora odraditi i riješiti. Zdravlje za sad služi pa mogu prilično dobro driblam između ove dvije važne dužnosti. Ima i vremena za uživanje i gušt, pa to vrijeme provodim u krugu svoje obitelji, supruge, kćeri, zetova i unuka, koja su moja
velika podrška i bez koje ne bih mogao ovako dobro balansirati zato ima veliko hvala – pojašnjava.

Darko Sobota Izbori 2024
Darko Sobota i dalje visoko kotira kod Plenkovića // Foto: Đuro Grčić

Na pitanje hoće li se kandidirati na narednim Lokalnim izborima, Sobota tajanstveno odgovara.

– Ima još puno ideja i projekata koje želim realizirati, a na kojoj ću funkciji biti kako
bih ih realizirao, to će vrlo brzo pokazati vrijeme – govori.

Na kraju načelnik je svim svojim sumještanima čestitao blagdan njihovog nebeskog zaštitnika, svetog Luke.

– Neka nas sve sveti Luka sve čuva i bdije nad nama. Čestitam svima Dan općine svim mještanima Kalinovca, ali i onima koji danas ne žive na prostoru Kalinovca, kao i onima koji nisu Kalnovčani, ali Kalinovac nose u srcu. Želim nam svima zdravlja i zajedništva, jer tada ćemo moći učiniti sve planirano, ali i pokrenuti neke nove projekte, za koje sada još ni ne znamo – zaključio je.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krš i lom

Jurica i Nenad porazbijali kafić, stol završio u zidu, izbili vrata… “J**** ti mater, ne znaš u koji si grad došao?”

Jurica i Nenad napravili su pravi krš i lom u jednom varaždinskom kafiću, a svemu je pripomogao i alkohol. Općinski...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×