18.5 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 28. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
24. listopada

Dr. Eugen Fucak: Bolest smo praktički iskorijenili, no na važnost cijepljenja i dalje treba ukazivati
D

O opsegu programa koji Rotary provodi sa svojim parternima možda najbolje govore  brojevi. Do danas je kroz ovaj program cijepljeno 2,5 milijarde djece u 122 zemlje

Ne propustite

Piše dr. Eugen Fucak, kardiolog (Rotary klub Koprivnica) u povodu Svjetskog dana borbe protiv dječje paralize 24. listopada

Ove godine se i gradovi Koprivnica i Đurđevac pridružuju obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv dječje paralize. Tom će prigodom gradska vijećnica u Koprivnici te utvrda Stari Grad u Đurđevcu biti osvijetljeni u boji borbe protiv poliomijelitisa – purpunoj boji.

Malo je bolesti koje su izazvale toliko raspra­va i toliko straha kao što je dječja paraliza ili poliomijelitis, akutno infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom.

Dr. Eugen Fucak

Radi se o bolesti od koje je još 1985. u svijetu dnevno obolijevalo 1000 djece, uz stopu smrtnosti od 5 do 10 posto, uglavnom kao posljedica zatajenja mišića nužnih za disanja. Kako protiv ove bolest niti danas nema lijeka, postavljen je ambiciozan zadatak iskorijenjivanja bolesti kroz program cijepljenja.

Naime, sredinom 20. stoljeća američki mikrobiolog dr. Jonas Salk razvio je cjepivo protiv poliomijelitisa. To cjepivo predstavlja jedno od najvećih dostignuća u medicini, a pobudilo je nadu da se bolest može u potpunosti iskorjeniti. Uvođenjem cijepljenja protiv dječje paralize u Kalendar kontinuiranog cijepljenja i postizanjem visokog cjepnog obuhvata, dječja paraliza je gotovo iskorijenjena. Tome u prilog ide i informacija kako je u lipnju 2002. godine Europska regija Svjetske zdravstvene organizacije  (WHO), kojoj pripada i Hrvatska, službeno proglašena slobodnom od dječje paralize.

eugen fucak
Gradska vijećnica u Koprivnici // Foto: Grad Koprivnica

Međutim, dječja paraliza nije iskorijenjena svugdje u svijetu. I dalje postoje zemlje u kojima je dječja paraliza endemska bolest i u kojima se kontinuirano otkrivaju novi slučajevi. Srećom, danas se dječja paraliza pojavljuje samo u dvije zemlje. U ovoj godini otkriveno je 50 slučajeva bolesti u Afganistanu i Pakistanu. Međutim, iz spomenutih zamalja postoji mogućnost širenja bolesti na druge zemlje, prvenstveno susjedne države.

Rotary – pokretač kampanja

Iako se ta područja svijeta čine dalekim, treba imati na umu kako su to države u koje putuju i građani iz ostalih dijelova svijeta, bilo poslovno ili turistički, ali i obrnuto. Iz tog razloga, 24. listopada obilježava se Svjetski dan borbe protiv dječje paralize (World Polio Day) kao podsjetnik na činjenicu kako unatoč iskorijenjenju dječje paralize uvijek postoji opasnost od pojave i prijenosa uzročnika – poliovirusa. Stoga je neophodno održavati visoki cjepni obuhvat i kontinuirano pratiti kretanje virusa među stanovništvom.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dječje paralize (World Polio Day) 2004. godine utemeljila je međunarodna neprofitna organizacija Rotary International u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u znak sjećanja na datum rođenja dr. Jonasa Salka. Isto tako, organizacija Rotary International glavni je pokretač kampanja širenja svijesti o dječjoj paralizi u svijetu, te je i ove godine usmjerila pažnju svijeta na važnost iskorjenjivanja ove opake bolesti kroz globalnu kampanju pod nazivom ”End Polio Now” (”Zaustavimo dječju paralizu sada”).

O opsegu programa koji Rotary provodi sa svojim parternima možda najbolje govore  brojevi. Do danas je kroz ovaj program cijepljeno 2,5 milijarde djece u 122 zemlje (1995. je samo u tjedan dana cijepljeno 165 milijuna djece u Kini i Indiji). Zahvaljujući sveobuhvatnom program cijepljenja od tri divlja soja polio virusa 2 su tipa u cijelosti nestala. Uz ukupna ulaganja od 2,5 milijarde dolara danas je broj slučajeva polimijelitisa reduciran za 99.9%.

U vrijeme velikih migracija uzrokovanih ekonomskim razlozima, ratnim sukobima i klimatskim promjenama, podjednako je važno nastaviti cijepljenje u našoj zemlji, ali i uložiti dodatne napore u cijepljenje djece u zemljama u kojima još ima dječje paralize.

Počelo cijepljenje protiv sezonske gripe, pogledajte za koga je besplatno

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

NK Graničar Đurđevac

Đurđevački Graničar s trenerom Vodanovićem proživljava renesansu: Dečki nisu zaboravili igrati nogomet, trebalo im je samo vratiti samopouzdanje

Nogometaši đurđevačkog Graničara ovog su vikenda na domaćem terenu s 3:0 svladali Rudar iz Murskog Središća. Bila ja ovo...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×