25.2 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Noć muzeja – uz zanimljiv program najsretnije očekuju i nagrade
N

Ne propustite

Sedma noć muzeja u Koprivnici bit će u znaku 80. obljetnice hrvatske naivne umjetnosti, u spomen na prvo izlaganje Ivana Generalića i grupe Zemlja u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu 1931. godine. Koprivnički muzealci su s partnerima osmislili program kojim na čak tri lokacije – u Starom magistratu, te u Galeriji Koprivnica i Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, žele pokazati kako muzeji nisu dosadni.

Manifestacija počinje u Hlebinama, gdje će nakon čak 22 godine tzv. najskuplji kokošinjac na svijetu odnosno slike iz znamenite Podravkine sobe pjetlova, prvi puta izaći iz prostora kompanije. Osim toga, vrhunska djela velikih majstora naive proteklih su pet godina bila daleko od očiju javnosti pohranjena u Podravkinom arhivu, pa činjenica da će za ovu priliku postati privremeno dijelom postava hlebinske galerije govori sama za sebe.

– Pevci Ivana Generalića, Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Dragana Gažija, Nikole Večenaja Leportinova, Josipa Gregurića, Zvonka Sigetića i Biserke Zlatar Milinković doista odaju duh Podravke iz njenih zlatnih vremena – rekla je ravnateljica Muzeja Draženka Jalšić Ernečić.

Istovremeno će u Starom magistratu biti Cvjetna noć Muzeja Koprivnica, za koju je stalni muzejski postav svojim cvjetnim postavima upotpunilo osmero koprivničkih cvjećarskih majstora aranžera. Za Noć muzeja u Galeriji postavljena je prigodna izložba akvizicija koje je Muzej prikupio u posljednjih pet godina. Za glazbeno-poetski ugođaj pobrinut će se koprivnički gimnazijalci i polaznici Hello kluba, koji će recitirati i puštati glazbu legendarnih Doorsa. Uslijedit će podjela zahvalnica donatorima među kojima je i zlatni, talijanski slikar Uggo Mafi. Njegova je koprivnička izložba potakla suradnju s istaknutom književnicom Enerikom Bijač, s kojom je izdao pjesničko-grafičku mapu.

– Imat ćemo priliku čuti kako pjesme Enerike Bijač zvuče na hrvatskom i talijanskom jeziku a o cijelom projektu više će reći Ante Sorić koji je zapravo bio i poticatelj jednog takvog sjajnog projekta – rekla je Jalšić Ernečić.

Posjetitelji svih muzejskih priredbi moći će se okrijepiti delicijama koje će za njih spremati Podravkin gastropromotor Zlatko Sedlanić i kuharska prvakinja Nikolina Lončar. Svaki stoti posjetitelj dobit će Podravkin poklon paket a svaki tisućiti reprodukciju slika s posvetom i originalnim potpisom majstora naive Ivana Večenaja i Mije Kovačića. A kako bi što većem broju građana omogućili da doista dožive Noć muzeja, organizatori su osigurali posebnu besplatnu autobusnu liniju, koja će svakoga sata, počev od 17 voziti od Podravke do hlebinske galerije, te natrag u Koprivnicu do muzeja i koprivničke galerije.

Izvor: Radio Koprivnica

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modernizacija traje...

NOVI ŠOK IZ HŽ-a Zatvara se pruga Koprivnica – Križevci od 2. do 18. svibnja, objavili sve detalje – sretno!

Kako doznajemo, zbog nastavka radova, pruga državna granica – Botovo – Dugo Selo bit će zatvorena za promet između kolodvora Križevci i Koprivnica....
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×