Koprivnica posljednjih nekoliko dana bilježi velike gužve, a sve to ide u korak s periodom blagdana i bogatim blagdanskim stolovima koji nas ovih dana očekuju. Na Badnje jutro odlučili smo provjeriti kod naših sugrađana što ove godine donosi njihov blagdanski stol te kako su zadovoljni cijenama namirnica.
Koprivnička tržnica danas je zapravo okupila manji broj prodavača, ali i kupaca. I dok nam neki u prolazu kažu neka odemo u trgovačke centre jer su tamo svi, iz Komunalca dobivamo informaciju da se za današnji dan prodavačima ne naplaćuje maltarina, odnosno najam prostora.
Neki su kupci ipak svratili na koprivnički plac, a jedna od njih je i gospođa Marija.
– Sin je došao iz Njemačke, sebi ću raditi ribu, a njemu lungića. Uzela sam šarana, radit ću i zelenu salatu. Pripremit ću i domaće rezance, a u juhu stavljam grašak i mrkvu – kaže nam.
Kolače je već ranije zamijesila, čekaju u frižideru, a na blagdanskom stolu naći će se nekoliko vrsta, poput medenjaka i zvjezdica.
– Cijene su u redu, nekako se kraj s krajem spoji, a nešto se uspije i zašparati – zaključuje.
Sugrađanin Zlatko kaže da je danas na jelovniku riba.
– Danas imamo papaline i pečenu orada u rolu, a sutra naravno blagdanska purica i mlinci. Složit ćemo i neku salatu – kaže.
Naći će se kod njega i nešto za zasladiti.
– Joj, nemojte me pitati za kolače, toga je i previše. Mađarica, ledeni vjetar, bečke kocke, sve je to supruga pripremila – govori.
S cijenama se, kaže, pomirio.
– Ne možemo tu ništa, neke stvari moramo kupiti, a ono što ne moramo treba izbjegavati. Šokirao sam se prije nekoliko dana da čokolada košta i više od sedam eura – kaže.
Povećanje cijene namirnica za blagdanski stol osjeća se.
– Drastično se osjeti povećanje, svi koriste izgovore da cijena nafte ide gore, a na kraju ispada da te cijene padaju, a oni smo podižu cijene – nezadovoljan je.
Kod gospođe Lenke naći će se zanimljiva kombinacija dalmatinske i podravske kuhinje.
– Dalmatinka sam, podržavam i svoju i vašu kuhinju. Tako da danas radimo bakalara, a sutra imamo pašticadu i racu s mlincima. Danas ćemo raditi i fritule, a za ostale dane uglavnom imamo nešto sitnih kolača, nešto kremastih – govori.
Što se cijena tiče kaže nam kako su one jako visoke.
– Prestrašno je to, visoke su cijene jako. Ne znam kako ljudi s manjim primanjima ili koji imaju male mirovine uspijevaju sve to izgurati. Najviše se vidi na mesu, općenito na hrani – kaže te dodaje kako su blagdanski stol popunili ukusnim jelima, ali skromnije nego inače.
Gospodin Darko kaže nam da se kod njega danas kuhaju purica i mlinci.
– Kolače ne radimo, samo ručak. Meni su cijene u redu, nije to otišlo baš toliko previsoko – mišljenja je.