- Oglas -

Svako književnikovo druženje s čitateljima spoj je književnog susreta, kreativne radionice i kazališne predstave.

Zanimljiv susret s poznatim srpskim književnikom za djecu i mlade, Urošem Petrovićem, održan je u srijedu u koprivničkoj Knjižnici Fran Galović.

Polaznike trećih razreda gradskih osnovnih škola te petog razreda COOR-a Podravsko sunce, književnik je zaintrigirao svojim pričama i zagonetkama.

U zanimljivom interaktivnom druženju držao ih je budnima i ‘napetima’ te im ‘ulijevao’ nova znanja. Inače je poznat po svojem književnom izražavanju kroz zagonetke i misterije, koje njegovi mladi čitatelji rješavaju prateći tijek napete priče.

Tako je mladima postavio pitanje na koje im je unaprijed rekao da će krivo odgovoriti, a ono je glasilo: ‘Što pije krava?’. Učenici su jednoglasno odgovorili:’Mlijeko!’, i prasnuli u smijeh.

- Oglas -
Književnik sa svojim 'aparatom za prosvjetljenje' // Foto: Matija Gudlin
Književnik sa svojim ‘aparatom za prosvjetljenje’ // Foto: Matija Gudlin

Postavljao im je i zagonetke, za čije rješenje nije nedostajalo dignutih ruku i svi su s nestrpljenjem očekivali točan odgovor.

Evo jedne od njih, a rješenje prepuštamo našim čitateljima: Iz šume se čuje, oštre zube ima, život nema, ali ga oduzima.’

Petrović je napomenuo da zbog pretjeranog boravka za računalom djeca sve više gube motoričke sposobnosti te im bacao lopticu, koju su lovili s male udaljenosti. Donio je i ‘stroj za prosvjetljenje’, kojim je učenicima koji su uhvatili lopticu puhnuo u lice, da bi oni nakon toga dobili moć u školi dobivati samo najbolje ocjene.

Svako književnikovo druženje s čitateljima spoj je književnog susreta, kreativne radionice i kazališne predstave.

Književni opus Uroša Petrovića karakteriziraju raskošna mašta, osebujni humor te neobični, ponekad pomalo zastrašujući elementi. Djela su prevedena na nekoliko europskih jezika, a u svojoj zemlji dobitnik je brojnih književnih nagrada. Na njegovim Zagonetnim pričama, mozgalicama i posebnoj formi zagonetnih pitanja zasniva se i dio NTC sustava učenja.

Prema njegovom romanu Peti leptir 2014. godine snimljen je i prvi 3D igrani film u povijesti srpske kinematografije. Neki od poznatijih romana su Ginkove ulice, Mračne tajne Ginkove ulice i Deca Bestragije.

Književni susret je organiziran u suradnji s Goethe Institutom Kroatien, a ususret Noći knjige.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime