Vodili smo se mišlju da što manje onečišćujemo okolinu i da to bude u skladu s ekologijom i prirodom pa smo zato izabrali nadjeve za naše kanapee koji su isključivo sirovi. U njima su sastojci koji se nisu termički obrađivali nego su samo usitnjeni, kreirani i stavljeni na kruščiće, rekao je Vedran Beg, stručni nastavnik i mentor.
Obrtnička škola Koprivnica priključila se danas, u srijedu, obilježavanju Koprivničkog klimatskog tjedna organiziranjem štanda zdrave prehrane.
– Pripremili smo nekoliko vrsta kanapea. Vodili smo se mišlju da što manje onečišćujemo okolinu i da to bude u skladu s ekologijom i prirodom pa smo zato izabrali nadjeve za naše kanapee koji su isključivo sirovi. U njima su sastojci koji se nisu termički obrađivali nego su samo usitnjeni, kreirani i stavljeni na kruščiće – rekao je Vedran Beg, stručni nastavnik i mentor.
S druge strane, Domagoj Fuker, učenik prvog razreda kuharskog smjera, istaknuo je kako većina učenika zapravo ne želi probati zdravu hranu jer su previše naučeni na brzu prehranu.
– Uključili smo se u obilježavanje kako bismo podigli svijest o tome da se klima mijenja i da smo mi glavni uzrok tome. Na satovima razredne zajednice obrađujemo razloge, uzroke i načine na koje možemo pomoći našoj klimi – kazao je Tomislav Terstenjak, školski pedagog.
Objasnio je kako učenici vrlo dobro znaju nabrojati sve glavne uzroke, iako obično svi pretpostavljaju da se samo radi o zagađivačima poput tvornice i automobila, ali i stočarska industrija je popriličan problem. Stoga su i kuhari, kaže Terstenjak, radili zdrave pripravke kako bi podigli svijest o tome da se CO2 proizvodi u pripremi hrane i njenom dopremanju, odnosno logistici.
– Cijela škola je uključena i na nekoliko mjesta smo obilježili klimatski tjedan, imamo prezentaciju koja se neprestano vrti o povećanju populacije što je jedan od glavnih uzroka – zaključio je Terstenjak.