Dug život u Bregima

Ako želite dugo živjeti, dođite u Brege! Baka Slava s nevjerojatne 104 godine na pitanje kako je, kaže gluha ko top, a svi joj žele da dostigne Rozu koja je živjela čak 110 godina

Još uvijek je pokretna i hoda uz pomoć štapa, a iako je zaista u poznim godinama, na dan izmoli tri krunice. Njezino omiljeno piće je bijela kava, a koji put popije i čašicu crnog vina.

14:35h
0
Baka Slava s mališanima na svetoj misi

U Koprivničkim Bregima kraj Koprivnice, očito se dugo živi. Zašto je tome tako, ne znamo, no baka Slava i Roza očit su dokaz.

U čast bake Slave koja ima nevjerojatne 104 godine, prošle je subota održana Sv. misa.

Spojilo se staro i mlado, stigla su djeca iz vrtića Potočić u Koprivničkim Bregima, sa svojim odgojiteljicama Sofijom i Sanelom, te svojim mamama. Na misi su proslavili Duhove i Majčin dan, čiji je program zbog Prve Pričesti prebačen na ovu nedjelju.

S nekoliko pjesama, recitacijom i ružama čestitali su mamama Majčin dan, a misa je bila posvećena posebnoj majci i baki – 104 – godišnjoj Slavi.

bty

Baka Slava Strmečki, vjerojatno najstarija žiteljica županije, rodila se 29. svibnja 1914. godine u Bednji u Hrvatskom Zagorju. Još uvijek je pokretna i hoda uz pomoć štapa, a iako je zaista u poznim godinama, na dan izmoli tri krunice. Njezino omiljeno piće je bijela kava, a koji put popije i čašicu crnog vina.

– Na pitanje kako je, uvijek odgovara da je gluha ko top – rekao je župnik Josip Koščak.

Baka Slava zahvalila je svima koji su došli na misu, a posebno djeci na dirljivoj i svečanoj Misi njoj u čast te svim prisutnim mamama.

Od kada je napunila 100 godina, župnik Koščak, načelnik Općine Mario Hudić i prijatelji svake godine odlaze čestitati rođendan baki Slavi.

– Zaželio sam joj puno godina – nadodao je župnik. Dao Bog da doživi još i više pa da dostigne bivšu župljanku Rozu Šiletić rođenu Ščrbak, koja se rodila 22. kolovoza 1871. godine, a umrla je 110 godina kasnije, 1981. godine – rekao je župnik.

Na kraju je zaključio: “Vidite i kod nas u Podravini se mogu doživjeti visoke godine starosti. Ne trebamo tražiti dugovječnost u Andama ili Tibetu. Bog neka poživi još našu baku mnogo ljeta.”

Stoga, ako želite dugo živjeti, znate što vam je činiti!

čitam...