Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Grošek iz Glogovca kraj Koprivnice, već puno desetljeće uveseljava široko pučanstvo svojim alkoholnim proizvodima, a nedavno su se, nakon gotovo godine dana kombiniranja, dodavanja i oduzimanja začina, supružnici Andreja i Ivan usuglasili da su proizveli dobitnu kombinaciju craft gina!
Upravo se na njihov račun i mi Podravci možemo pohvaliti da svog prvog magarca za utrku imamo, kad je ovo popularno, žestoko alkoholno piće u pitanju. Gin proizašao iz podruma OPG-a Grošek u Glogovcu rađen je od izvorno podravskih sastojaka i to borovice ubrane u Prekodravlju i podravskog začinskog bilja.
– Kupci nam stalno dolaze i pitaju imamo li što novo. Prije dvanaest smo godina krenuli s kupinama, pa kupinovim vinom, a s godinama ponudu proširili na desetak rakija i likera. Tržište stalno traži neke novitete, tako smo sve češće dobivali upite za gin koji je već neko vrijeme in. Odolijevali smo godinu dvije, razmišljali bi li krenuli s tim ili ne bi, nismo bili sigurni hoćemo li napraviti dobar proizvod, ali smo se ipak odvažili i krenuli s probama – objasnili su nam.
Gin je žestoko alkoholno piće s udjelom etilnog alkohola od 40 do 43 posto, a dobiva se destilacijom. Grošekov podravski craft gin ima 42 posto alkohola.
– Počeli smo s promocijom po kafićima. Prve reakcije su bomba, nema tko nije probao, a da nije rekao da je odličan. S probnim smo količinama pri kraju, ali spremni smo i za daljnju proizvodnju – veli Andreja Grošek te dodaje kako su upravo ovog ljeta krenuli s radovima na gradnji novog podruma kojim će proširiti svoje kapacitete.
– Planova imamo, za novi podrum odobrena su nam europska sredstva i planiramo do kraja iduće godine projekt završiti. Isto tako, osigurali smo europska sredstva za kupnju novog modernog postrojenja koje će nam omogućiti suvremenu proizvodnju, kako gina, tako i ostalih naših proizvoda. U planu je i gradnja kušaone kapaciteta 40 osoba čime bi na kraći period zaokružili našu priču – pojašnjava Ivan Grošek.
Koji je najbolji recept za gin, pitamo podravske gin majstore.
– Koju kombinaciju začina ćete u njega staviti ovisi o osobnim ukusima. Neki ga čak piju samog, no dosta je aromatičan pa ga većina koristi u koktelima, popularnom gin-tonicu. Najbolje je sjesti i isprobavati paše li vam više papar, anis, cimet, smrznuto voće ili kombinacija svega navedenoga – kažu Grošeki.
Kao što je poznato, gin kao i mnoga alkoholna pića, vuku svoje korijene iz biljne medicine. Aromatiziran bobicama borovice bio je popularan u srednjovjekovnoj Nizozemskoj i Flandriji. Slovio je kao pomoć kod reume i artritisa, kao i kod bubrežnih problema, jer je diuretik.
Vrhunac popularnosti dostiže u 18. st. u Velikoj Britaniji, kada je, zbog toga što je bio manje oporezivan, postao alkohol siromašnih. Dobio je i pogrdni nadimak Mother’s ruin, u prijevodu upropastitelj majki, jer se smatralo da zbog gina majke zanemaruju ili napuštaju djecu ili su čak sposobne počiniti čedomorstvo. Gin je bio teška droga toga doba.
S usponom britanskog imperija i pojavom nebrojenih zdravstvenih problema u europskim tropskim kolonijama, postao je popularan pomiješan s tonikom na bazi kinina, kao preventivni lijek za malariju.
Bio ljekovit ili ne, gin je osobito popularno piće u današnje vrijeme, a vole ga i muškarci i žene, dok će ovaj podravski ispijati s posebnim guštom.