Prva srijeda nakon fašnika naziva se Čista srijeda ili Pepelnica, a označava kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Pepelnica se tradicionalno obilježava 40 dana prije Uskrsa, ne računajući nedjelje, a odnosi se na vrijeme u kojem kršćani imaju dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta.
Post na Pepelnicu i Veliki petak odnosi se na prehrambene navike, a već se uvažilo pravilo da se posti putem konzumacije ribe i ribljih proizvoda.
Tim povodom posjetili smo jedinu koprivničku ribarnicu, koja se nalazi na tržnici, i istražili koje ribe Koprivničanci i Koprivničanke najviše konzumiraju tijekom Pepelnice i Velikog petka.
– Naši klijenti u ovo vrijeme najviše kupuju riječne ribe poput šarana, soma i tolstolobika. Njihova cijena je nešto niža od cijene morskih riba, ali veliki je i broj onih koji kupuju orade, osliće, brancine, pagara, ali i hobotnice, sipe i različite školjkaše – rekao nam je prodavač.
Ako ste bili u ribarnici mogli ste se uvjeriti da cijene riba zaista variraju, pa tako za kilu tolstolobika treba izdvojiti 20 kuna, kila šarana na cijeni je od 40 kuna, a fileti soma dostižu cijenu od 50 kuna
Morska riba u pravilu je skuplja, najvišu cijenu postiže pagar koji košta 130 kuna po kili, za kilu orade ili brancina potrebno je izdvojiti 80 kuna, jednako kao i za kilu škrpine.
Svježa hobotnica može se dobiti samo uz prethodnu narudžbu, a njena cijena dostiže 100 kuna po kilogramu, dok kila sipe košta 80 kuna.
Svakako najprihvatljivija cijena je za papaline koje se prodaju po 18 kunu za kilogram, a oslić dostiže cijenu od 60 kuna po kilogramu. Ribarnica u ponudi ima i svježi losos, dagnje, tunu, lignje, trlje i ostalu plavu ribu.
Could not load the poll.