Portal agroklub.hr dao si je trud, a njihov suradnik Ivan Malić izračunao kolka je realna cijena kruha u proizvodnji i koliko bi on realno trebao i mogao koštati.
Navode kako je najprodavaniji u pekarama onaj bijeli, 700 gramski. Koristio je sastojke među kojima su 480 grama brašna, 300 grama vode, 14 grama kvasca i 7 grama soli. S obzirom na sadašnje cjene cijena u proizvodnji bi trebala biti oko 20 centi/štruci.
– Kvartovske pekare imat će veće troškove rada, a velike tvornice manje, dok je amortizacija obrnuta – napisao je Malić i odredio jednu “zamišljenu” pekaru.
Ako je kapacitet 150 štruca na sat s dva zaposlena u pogonu i s cijenom rada od 12 eura po satu. Uračunao je i troškove energije i mikrodistribucije te ostale poput komunalija i računovodstva… Marže u trgovinama su, navodi, oko 30 posto, ili 18 centi po štruci, plus pdv od 5 posto. Ističe da bi vlasnik pekare morao biti zadovoljan sa zaradom od 10 centi po štruci, ali… Došao je na kraju do računice da je cijena od 1 eura štruce na polici realna.
Cijene se kreću od eura do čak 1,63 eura. Navodi i kako uslijed pada cijena sirovine i energije ne bi bilo nerealno očekivati pad cijena proizvoda u iduća tri do šest mjeseci.
Potpunu računicu možete pogledati na linku.