Jesen sigurno neće proći bez da kupimo kestene od nekog pečenjara. Njihov miris je neodoljiv, osobito kada smo u potrazi za nečim što će nam zagrijati ‘dušu i tijelo’.
Crni prsti, miris jeseni i šuštanje novinskog papira u kojem se krije ukusni dar u vidu pečenih kestena bio je uobičajen prizor nekoć u središtu Koprivnice i savršeno se uklapao u vrevu i žamor grada.
Slaže se s time i Dino Muslija, prodavač pečenih kestena na kiosku u centru Koprivnice, koji kaže da je ranijih godina prodaja išla odlično…
– Puno je lošije nego prije, svakoga dana sve gore. Ove godine nisam ni radio, jer je dolazila prašina s trga, a radi obnove ljudi ni ne izlaze. Prije dvije godine mi je korona uništila prodaju. Teško opstanem. Da nisam stariji, otišao bih raditi u Njemačku. Ali, opet, hvala bogu, pokušam izvući koju kunu – žali se Dino koji pečene kestene na koprivničkom uglu prodaje već 10 godina.
Doznajemo da za jesensku hit-poslasticu valja izdvojiti 30 kuna za veliku mjericu, 20 za manju. Kada nije sezona kestena, na štandu prodaje kokice i sladoled.
– Kesteni su lijepi i nekada se od ovoga živjelo, sada samo preživljava – poručio nam je na kraju.