2.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 23. prosinca 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -

Dokazana povezanost konzumacije piva i zdravlja kostiju
D

Ne propustite

Koliko ste dosad puta čuli izlizane fraze poput: “Opet si pio pivo”, “Smrdiš po pivu”, “Koliko si piva dosad popio”, “Ovo ti je zadnje pivo” ili “Opet ti cijela soba smrdi po pivu”.

Zahvaljujući novoj studiji Sveučilišta u Kaliforniji, možda je tome ipak došao kraj.

Novim je istraživanjem, naime, dokazano je da je pivo bogat izvor silicija, minerala ključnog za povećanje gustoće kostiju. “Čimbenici koji tijekom proizvodnje piva utječu na promjenu koncentracije silicija nisu bile dovoljno istražene”, kaže Charles Bamforth, glavni autor studije objavljene u časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture.

Silicij je u pivu prisutan u obliku topive ortosilicijeve kiseline, a dostupnost mu se mjeri s oko 50%, što čini pivo jednim od glavnih izvora silicija u prehrani ljudi zapadnog svijeta.

Prema institutu National Institute of Health iz SAD-a, ortosilicijeva kiselina utječe na rast i razvoj kostiju i vezivnog tkiva. Neke studije stoga pokazuju da umjeren unos piva može pomoći u borbi protiv osteoporoze, bolesti koštanog sustava koju karakterizira smanjena količina koštane mase i propadanje koštanog tkiva, a najčešća je u žena tijekom postmenopauze.

Prilikom istraživanja koraka u proizvodnji piva, istraživači su u ječmu otkrili neznatne promjene u koncentraciji silicija, budući da je većina silicija koncentrirana u ljusci ječma, a ljuska se ne razgrađuje mnogo u početnim koracima proizvodnje. Zanimljivo je i da su sladovi s većom koncentracijom silicija bljeđe obojeni i trpe mnogo manje toplinskog stresa tijekom proizvodnje. Tamniji proizvodi poput prženog ječma i crnog slada sadrže mnogo manje koncentracije silicija iz zasad nepoznatih razloga. Hmelj sadrži iznenađujuće veliku koncentraciju silicija i to do 4 puta višu od one koja se nalazi u sladu. Stoga piva u kojima se prilikom proizvodnje koristi veća količina hmelja sadrže i veće koncentracije silicija.

Prilikom istraživanja testirala se koncentracija silicija u 100 različitih vrsta piva. Prosječna koncentracija bila je između 6,4 i 56,5 mg/L.

“Piva koja sadrže veliku količinu ječmenog slada i hmelja imaju i najveće koncentracije silicija. Pšenica sadrži manju koncentraciju silicija od ječma zato što je ljuska ječma ta koja je bogata silicijem. A iako većina silicija tijekom proizvodnje piva preostaje u ljusci, značajne količine se ipak ekstrahiraju i prelaze u gotov proizvod” pojašnjava dr. Bamforth.

Ovdje bih napomenuo kako u uvodnom dijelu teksta ne opravdam, niti pozivam ljude na neumjerenu konzumaciju piva (ili bilo kojeg alkoholnog pića), ali ako znanost dokaže određene njegove dobrobiti, tada s pivom samo naprijed, ali polako i pamet u glavu.

Izvor: www.biologija.com.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

OMILJENA "TETA"

FOTO/VIDEO Marija Sesvečan odgojila je generacije: Razgovor, toplo krilo i lijepa riječ ruše sve barijere

Svatko od nas bira svoju profesiju. U ranim mladenačkim danima razmišljamo kako želimo biti vatrogasci, doktori, pjevačice, policajci, a...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×