6.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 25. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
reportaža s danice i dječje hrane

FOTO Bili smo u pogonima gdje se ljeti radilo i na plus 40, a sad se lakše diše uz nove klime, radnici složni: Bilo je teško i neizdrživo, nadamo se da će Uprava i dalje misliti na nas
F

Klimatizacijski sustav postavljen je u pet tvornica u kojima je bilo najkritičnije tijekom ljeta. To su Danica, Dječja hrana, Kokteli, Mlin i Kalnik

Ne propustite

Radnici su najvažniji kotač Podravke, rečenica je koja se često može čuti iz usta direktora i članova Uprave ove najveće koprivničke kompanije. U nekoliko slučajeva to je spomenula i predsjednica Uprave Martina Dalić, koja je svojim dolaskom s riječi krenula na djela. Što god netko mislio o tome. Naime, plaće radnicima u pogonima dizane su dvaput u godinu dana, nedavno su isto dočekali i mladi, visokoobrazovani stručnjaci, iz temelja se uređuje sedmerokatnica koja će uskoro otvoriti svoja vrata, na krovovima tvornica postavljaju se sunčani paneli, a u pet tvornica postavljen je i novi klimatizacijski, odnosno ventilacijski sustav.

Ovo posljednje primjer je da se misli na radnike, jer je novi klimatizacijski sustav postavljen upravo na njihovu inicijativu. Visoke ljetne temperature uvelike su otežavale odvijanje poslova, radilo se na vrućini koja je nerijetko dosezala i 40 stupnjeva pa su se pogonski radnici potužili javno na skupu radnika. Reakcija Uprave bila je prilično brza i početkom rujna prošle godine stigla je obavijest o investiciji koja nije bila u poslovnom planu kompanije. S ciljem poboljšanja mikroklimatskih radnih uvjeta krenulo se u ulaganje teško 12 milijuna kuna, a koje uključuje klimatizacijski sustav u pet tvornica. To su Danica, Dječja hrana, Kokteli, Mlin i Kalnik.

Podravka
Foto: Ivan Balija

Pola godine kasnije radovi su završili, a radnici koji su se nedavno žalili, ljeto su dočekali u znatno boljim uvjetima. U to smo se i sami uvjerili ovih dana, kada smo ušli u proizvodnju na Danici i u tvornicu Dječje hrane. Iz vrha kompanije uslišili su našu zamolbu da prošećemo pogonom i popričamo s radnicima o uvjetima u kojima funkcioniraju ovih paklenih dana.

Radilo se i na 40 stupnjeva, sad je 15 manje

Na Danici nas je dočekala pomoćnica direktora službe Andreja Đurica Zuber, koja nas je provela prostorom punjenja gotovih jela i narezaka i pakirnicom. Kako kaže, u proizvodnji mesnih konzervi je trenutno oko 110 radnika, a upravo su ova dva dijela proizvodnje bila najviše pogođena visokim temperaturama.

– Visoke temperature velikim dijelom dolaze upravo iz strojeva u kojima se meso prerađuje ili pakira. Ona se penjala blizu 40 stupnjeva, tako da radnicima uistinu nije bilo jednostavno. Sad smo to riješili, radi se na ugodnih 25 stupnjeva, a tih 15 stupnjeva, vjerujte mi, jako se osjeti – poručila je Andreja Đurica Zuber.

Podravka
Vesna Sabolić u Podravki je već 37 godina // Foto: Ivan Balija

Potvrdila nam je to i Vesna Sabolić, kojoj će u listopadu biti 38 godina kako je u Podravki. Cijeli radni staž je u pogonu.

– Lakše se diše, puno, puno lakše. Dosad smo tijekom ljeta jako teško funkcionirali, pogotovo u popodnevnim smjenama, kada je bilo neizdrživo. Dođe ti da se srušiš od silne vrućine, to je jednostavno bilo nenormalno i neusporedivo s ovime što imamo sad. Vidite i sami da je ugodno unutra, promjena je očita i to nas veseli, pogotovo kada znamo da je do nje došlo na inicijativu radnika. Ne tražimo puno i veselimo se svakoj sitnici, kako onda ne bismo ovome – rekla nam je radnica Vesna.

Zahvalni Upravi što je ispunila njihov zahtjev

Pakirnica mesnih proizvoda bila je sljedeće naše odredište. Što se tiče temperature, situacija gotovo identična, osim što su oko nas bile paštete i nešto drugačiji strojevi.

Tamo smo zatekli i Jelenu Posavec, radnicu u proizvodnji, koja je dio Podravkina tima četiri godine. Dovoljno da nam usporedi ovo i prošlo ljeto.

– Razlika je stvarno velika, definitivno se lakše diše i možemo reći da je preporod za razliku od onog kako je bilo. Ali morali smo funkcionirati i u onim uvjetima tako da smo pili puno vode, drugog izbora nije bilo. To će vam svatko ovdje potvrditi, mišljenja se podudaraju, svima je puno lakše i naravno da smo zahvalni Upravi što je ispunila naše zahtjeve – istaknula je Jelena.

Podravka
Jelena trenutno radi u pakirnici // Foto: Ivan Balija

Nekoliko stotina metara dalje tvornica je Dječje hrane. Broji nešto manje zaposlenih nego Danica, što nam je uvodno rekla direktorica Branka Katinčić. U Podravki je već 27 godina.

– Tvornica dječje hrane broji 87 zaposlenih, a ovdje se proizvodi dehidrirana hrana za djecu, Čokolino, Frutolino, Keksolino u različitim gramažama i Lino Lada duo, milk, nougat, kokos i gold od 20 grama pa sve do 10,20 kila. Nema mnogo linija, jer je ova naša tvornica možda i najautomatiziranija, na nekih 70 posto smo. To znači da nema više puno ručnog rada tako da u popodnevnoj smjeni nema potrebe za više od 15 radnika – ispričala nam je uvodno.

Zbog vrućina izgubili pet smjena, radili skraćeno i po noći

Kaže da je klima u pogonima bila prijeko potrebna, jer je bilo oko 30 stupnjeva. Sad se lakše diše na ugodnijih 25.

– Lani smo izgubili jedno pet smjena, ako ne i više, zato što nismo radili. Ljude smo puštali doma, jer se nije dalo izdržati. Uvjeti su bili nenormalni i neljudski pa smo radili do 11 sati pa drugu smjenu nismo, noćnu opet jesmo i tako u krug. Izgubilo se dosta na efikasnosti i proizvodnji, ali ove godine smo se vratili na puni kapacitet zahvaljujući toj klimi. Više se ljudi ne žale, zadovoljniji su i rade – napominje.

Podravka
Direktorica Katinčić (desno) kaže da su uvjeti puno bolji // Foto: Ivan Balija

Dodaje Katinčić da nitko ne može osporiti da se ova Uprava trudi zadovoljiti sve uvjete rada.

– Zadovoljni su radnici, ali zadovoljna sam i ja kao direktorica. Pogotovo u planove investicija, automatizaciju, eto, dva puta su radnicima dizane plaće, sad smo dobili klimu i mislim da to sve ide nekim svojim tijekom – priča nam direktorica Dječje hrane.

Radnici se nadaju da će Uprava i dalje na njih misliti

Istaknula je kako je nekada radilo nešto više ljudi i tada je bio kapacitet 10.000 komada staklenki Lino Lade po smjeni. Sada je kapacitet dva i pol puta veći, odnosno oko 25.000 staklenki po smjeni, a sve to zahvaljujući automatizaciji strojeva. Kaže da to olakšava posao i radnicima. Neki od njih u pogonu Lino Lade su Zdravko Sabolić i Ida Mlinar.

Zdravko je radnik u proizvodnji, sedam je godina u Podravki, od toga dvije na Dječjoj hrani. Prošao je cijelu Danicu, Rovinj, Umag, Koktele, a tu se zasad skrasio. Ida je, pak, majstorica, 10 godina je u firmi, isto tako je prošla mnogo toga, no ovdje se zadržala najduže. Iako su bili za poslom, zajednički su nam ukratko poručili da im klima mnogo znači, jer su ranije teško funkcionirali.

Podravka
Zdravko je u sedam godina prošao mnogo toga, a sad radi na Lino Ladi // Foto: Ivan Balija

– Ovdje je bilo preko 30 stupnjeva i zato smo imali skraćeno radno vrijeme. Drugačije, jednostavno, nije moglo biti. Sad je definitivno puno lakše i ovo je veliki korak prema naprijed, a nadamo se da će Uprava i dalje na nas misliti – zaključili su skladno.

Tu smo i mi završili svoju priču u klimatiziranim pogonima Podravke. Uvjerili smo se da radnici funkcioniraju u znatno boljim uvjetima nego što je to bilo prethodnih godina i da je investicija teška 12 milijuna kuna doprinijela ugodnijoj radnoj atmosferi. Kako će tek biti onima koji će za otprilike dva mjeseca useliti u novu sedmerokatnicu…

Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Podravka
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Danas su na redu imena koja svi znate!

Danas imendan slave Katarina, Kata, Kaja i Tina. Katarina je karakterna, aktivna, temperamentna, ambiciozna, racionalna, iskrena, nepristrana i angažirana osoba. Kata...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×