Domagoj Posavec (23) najnoviji je zaposlenik Hedone, poduzeća u kojem je polovica zaposlenih osoba s invaliditetom. Radi u tiskari gdje izrađuje kutijice i omote za praline, a školovao se za komercijalista. Zbog svoje bolesti teško može kontrolirati pokrete i artikulirati riječi, no pokazao se kao sjajan radnik i dobar kolega.
– Pokušao sam studirati na Visokom gospodarskom učilištu, ali mi se nije dalo učiti pa sam došao raditi. Ekipa je super, a još dobijem i plaću. Radim sve što treba i što mogu, a poslije posla pomažem roditeljima oko vinarije. Imamo dva hektara vinograda te proizvedemo oko 15 tisuća litara vina godišnje – kazao je Domagoj. Planovi za budućnost svode se samo na jedno: dobiti ugovor za stalno i ostati u Hedoni do mirovine.
– Domagoj je dobar primjer onoga što radimo u Hedoni. On jako malo može, no intelektualno je vrlo bistar, vrlo simpatičan i pouzdan – kazala je Alemka Lončar, direktorica Hedone te dodala kako je Domagoj bio vrlo uporan u traženju posla, dolazio je nekoliko puta pitati može li se zaposliti, čak je i volontirao samo da može biti dio zajednice, a onda se pojavio projekt u sklopu kojeg je i zaposlen.
– Od okupno 46-ero zaposlenih, 23-oje su osobe s invaliditetom i omjer je uvijek oko 50 posto. Invaliditeti su različiti, od raznih poremećaja koncentracije do raznih stečenih invaliditeta zbog bolesti – istaknula je Lončar te se prisjetila početaka.
– Hedona kao ideja nastala je 2012. u sklopu projekta Udruge osoba s invaliditetom. Tražio se način kako zaposliti osobe po struci pomoćni slastičari jer im nitko htio dati priliku, a da je posao srodan. Tako je 2013. nastala tvrtka u vlasništvu Udruge osoba s invaliditetom koja od tada uspješno posluje i samo raste – istaknula je.
U početku je bilo teško. Morali su razbijati niz predrasuda o tome da su oni u stanju napraviti dobar i kvalitetan proizvod. No kako su ljudi probali, tako je išla i usmena preporuka, a danas imaju veliko tržište. Uglavnom je to samo Hrvatska te u sustavu tzv. zamjenske kvote. Kad je Hedona 2018. dobila status integrativne radionice, onda je mogla sklapati ugovore o zamjenskim kvotama sa svim firmama koje plaćaju državi kvotu jer ne zapošljavaju dovoljno osoba s invaliditetom.
– Ovo je način kako da iskoriste taj iznos koji inače plate državi, a mogu poticati zapošljavanje osoba s invaliditetom kupovanjem proizvoda u tom iznosu i to im se priznaje. Na taj način surađujemo s više od 300 kupaca – kazala je Lončar.
Proizvode čokoladu u svim varijantama, odnosno čokoladne slastice, od klasičnih čokolada do pralina koje su sami razvijali. U Hedoni su razvijeni recepti za osnovnih deset varijanti i onda se rade kombinacije ovisno o željama kupaca. Sljedeći proizvod bile su čokoladne dražeje, orašasti plodovi obloženi čokoladom.
Noviji je i premium namaz od lješnjaka, koji sadrži 60 posto lješnjaka i iznimno je kvalitetan. U međuvremenu su uveli proizvodnju sladoleda, posebno sada u ljetnim mjesecima, koji planiraju puniti u posudice od 250 i 500 mililitara.
– Novost su kolači, naravno ljepši i finiji, te skuplje i bolje torte. Sad je već to neka nova lepeza proizvoda koje nudimo – ističe Alemka Lončar.
Planiraju i dodatna zapošljavanja, a svake godine zaposle pet do osam ljudi i konstatno rastu.
– Više od 90 posto zaposlenih tu je od početka svog radnog staža, odnosno kako su došli, nisu odlazili. Tvrtka je tu za njih, pomaže ako imaju bilo kakve probleme, pa i obiteljske, ako moraju na liječničke preglede i slično. Uvijek im izlazimo ususret, što je teže naći u drugim firmama – rekla je direktorica.
Tvrtka, inače, ima zaokružen proces proizvodnje čokoladnih slastica pa tako imaju i tiskarski dio gdje se proizvodi ambalaža za proizvode. Redovito prate natječaje te povlače sredstva iz raznih fondova kako bi bili što konkurentniji. Na taj su način opremili i tiskaru gdje proizvode ambalažu.
– Ekipa u tiskari je istrenirana, rade super, a i svi se dobro slažu – zaključila je Lončar.
Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje raznovrsnosti i pluralizma elektroničkih medija.